01.10.2020 година
1564339898.swf
Т
емата
 1591 |  0 
Как се прави гулаш
Гулаш от телешко месо

Прoдукти: 600 г телешко месо, 30 г краве масло, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 2 глави лук, 2 дафинови листа, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на парченца. Размиваме доматеното пюре в 1 ч.ч. вода. Почистваме лука, измиваме го и го нарязваме на дребно. В отворена тенджера под налягане сгорещяваме маслото и запържваме месото до златисто. Прибавяме лука, запържваме го леко с месото, наливаме размитото доматено пюре, слагаме дафиновите листа, посоляваме и поръсваме с черен пипер и с брашното. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 30 мин.

Млечен гулаш със свинско

Прoдукти: 800 г обезкостени свински гърди, 6 с.л. олио, 4 глави лук, 2 скилидки чесън, 4 ч.ч. прясно мляко, 200 г гъби, 2 ч.л. розмарин, 1 ч.л. прясно смлян черен пипер, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го пържим в сгорещеното олио. Добавяме счукания със сол чесън. Нарязваме лука на тънки филийки и също запържваме заедно с месото. Заливаме с горещото мляко и задушаваме всичко 50 мин на умерен огън. Нарязваме почистените гъби на резени и ги прибавяме към гулаша. Подправяме с розмарина, черен пипер и сол на вкус. Варим без капак на по-силен огън, като постоянно бъркаме, докато сосът се сгъсти. Накрая поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Телешко филе – гулаш

Прoдукти: 800 г телешко месо, половин пакетче краве масло, 1 глава лук, 100 г гъби, 2-3 кисели краставички, 100 г сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на ивички и го запържваме в разтопеното масло. Прибавяме ситно нарязания лук и киселите краставички, нарязани по дължина на тънки ивички. Когато месото омекне, прибавяме гъбите, които предварително сме нарязали и задушили. Накрая слагаме сметаната, задушаваме още 2-3 мин и отстраняваме от огъня.

Гулаш по виенски

Прoдукти: 250 г обезкостено телешко месо от опашката или плешката, 3 с.л. свинска мас, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 ч.л. доматено пюре, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 резен лимон, 1 ч.ч. бульон /или гореща вода/, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късове и леко го посоляваме. Нарязваме лука много ситно. Загряваме в мазнината и първо запържваме лука до златисто оцветяване, а след това прибавяме червения пипер, месото и почистеното от кората и семето лимоново резенче. Задушаваме около 30 мин на умерен огън, след което заливаме с горещия бульон /или гореща вода/ и варим, докато месото омекне. Тогава прибавяме размитото в малко студена вода доматено пюре и оттегляме ястието на тих огън за няколко минути. Накрая разреждаме с горещ бульон до желаната гъстота, разбъркваме и застройваме с млякото.

Гулаш с агнешко месо

Прoдукти: 700-800 г агнешко месо, 30 г краве масло, 1 с.л. червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го задушаваме в сгорещената мазнина. Щом побелее, посоляваме, поръсваме с червен и черен пипер и продължаваме да задушаваме, като от време на време доливаме по малко топла вода. Когато месото омекне, прибавяме млякото , разбито с малко вода и отстраняваме от огъня.

Гулаш със зелен фасул

Прoдукти: 200 г говеждо месо, 200 г овнешко месо, 200 г свинско месо, 500 г зелен фасул, 4 големи глави лук, 3 с.л. олио, 3 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и запържваме говеждото и овнешкото в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Поръсваме брашното, черен пипер и сол на вкус и пържим още малко. После наливаме малко гореща вода, разбъркваме и задушаваме на умерен огън. След 20 мин прибавяме свинското и продължаваме да задушаваме, докато месото почти омекне. Накрая сипваме фасула, наливаме още малко гореща вода, посоляваме, ако е необходимо, и готвим до пълното омекване на продуктите.

Гулаш с говеждо сърце

Прoдукти: 800 г говеждо сърце, 400 г лук, 4 с.л. свинска мас, 1 с.л. брашно, 1 червена чушка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме много добре сърцето и го нарязваме на малки парченца. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мас. Прибавяме нарязаните чушка и сърце и подправяме на вкус с черен пипер и сол. Наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите, захлупваме и задушаваме на умерен огън. Щом месото омекне, сгъстяваме соса с леко препеченото брашно и доваряваме ястието.

Чешки гулаш аламинут

Прoдукти: 600 г говеждо филе, 1 голяма глава лук, 4 с.л. олио, 3 с.л. кетчуп, 1 печена и обелена червена чушка Капия, 1-2 с.л. соев сос, сладък и лют червен пипер, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото и изпържваме в него нарязания на ситно лук. Прибавяме измитото, подсушено и нарязано на парчета говеждо, поръсваме със солта, черния пипер, сладкия и лютив червен пипер и пържим още 4-5 минути, като бъркаме непрекъснато. Заливаме с кетчупа и соевия сос, прибавяме нарязаната на парченца, почистена от семето чушка и задушаваме още 5-6 минути. Поднасяме гулаша с пържени или печени картофи.

Братиславски гулаш

Прoдукти: 500 г обезкостено говеждо месо от предната част, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 3 с.л. брашно, 1 1/2к.ч. сметана, 1 ч.л. червен пипер, сол; за маслените топчета: 40 г краве масло, 1 яйце, 2 жълтъка, 300 мл прясно мляко, 220 г брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, измивамего и го нарязваме на малки кубчета. Нарязваме лука на ситно и го изпържваме в сгорещеното олио. Щом стане стъклен, поръсваме червения пипер, прибавяме нарязаното месо и също леко го позапържваме. После посоляваме на вкус, захлупваме и задушаваме месото в собствения му сос. Когато течността почти се изпари, наливаме малко гореща вода и задушаваме до омекване, като от време на време доливаме по малко гореща вода. Изваждаме омекналото месо и варим соса, докато остане на мазнина. Тогава прибавяме брашното и го пържим до порозовяване. След това наливаме гореща вода, разбъркваме и варим не по-малко от 20 мин. Накрая сипваме сметаната и задушаваме 2-3 мин. Прецеждаме така приготвения сос върху месото и претопляме ястието на огъня.
Поднасяме гулаша с маслени топчета, приготвени по следния начин: Възваряваме маслото с млякото и малко сол. При постоянно бъркане сипваме брашното и варим на умерен огън, като не преставаме да бъркаме. Щом тестото започне да лепне по стените на съда, отстраняваме от огъня и изчакваме да поизстине. Към леко изстиналото тесто прибавяме разбитите яйце и жълтъци и разбъркваме добре. После с помощта на лъжичка оформяме от сместа топчета и ги варим в леко подсолена вода.

Пилешки гулаш

Прoдукти: 1 пиле, 2 домата, 3 с.л. олио, 2 ч.ч. бяло вино, 2 глави лук, 4 с.л. брашно, сокът от половин лимон, 50 г настърган кашкавал, 1 дафинов лист, 1 щипка захар, магданоз, розмарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме пилето. Нарязваме го на 8 порции. Овалваме парчетата в брашното и ги изпържваме до златисто в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук, лимоновия сок, обелените и едро нарязани домати, дафиновия лист, розмарина, захарта, черен пипер и сол на вкус. Наливаме виното и варим на слаб огън докато пилето се свари напълно. Изваждаме свареното месо и прецеждаме соса през сито. Сервираме по 2 парчета във всяка порция, полети с прецедения сос и поръсени с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.

Гулаш с пилешко месо и гъби

Прoдукти: 600-700 г пилешко месо, 500 г гъби, 1 стрък праз, 1 глава целина, 40 г краве масло, 1 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 к.ч. силно бяло вино, 1 к.ч. сметана, 1 ч.ч. отцедено кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме праза по дължина и го нарязваме на парчета по 4-5 см. Нарязваме морковите на кръгчета, гъбите на парчета, а целината на малки кубчета. В половината от маслото запържваме месото, нарязано на хапки. Сипваме бульона, захлупваме и задушаваме 30 мин. Отделно в останалото масло запържваме гъбите, морковите и целината. Прибавяме ги към месото, подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и задушаваме 20 мин. Прибавяме праза, сипваме виното и готвим още 15 мин. Накрая прибавяме сметаната и киселото мляко, възвираме ястието и отстраняваме от огъня.

Гулаш с пилешко месо и картофи

Прoдукти: 500 г бяло пилешко месо, 400 г домати, 3 глави лук, 200 г гъби, 400 г картофи, 3-4 с.л. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.ч. сметана, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилешкото месо на хапки. Попарваме доматите, обелваме ги, отстраняваме семената и ги нарязваме на хапки. Гъбите и картофите също нарязваме на парчета. Нарязваме лука на осминки и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме месото и също го запържваме, като непрекъснато бъркаме. Наливаме виното, кипваме сместа и варим 5 мин. Прибавяме нарязаните зеленчуци и сметаната. Поръсваме с наситнен магданоз и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме, захлупваме плътно и задушаваме 1 час на слаб огън.

Гулаш от зрял фасул

Прoдукти: 300 г зрял фасул, 1 дафинов лист, 2 големи глави лук, 500 г печени чушки, 4 наденици, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. олио, 1-2 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. кимион, 1 щипка майорана, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода заедно с дафиновия лист и прецеждаме. Нарязваме лука на ситно и го пържим в сгорещената мазнина до златисто. Прибавяме доматеното пюре, размито с малко вода, поръсваме червения пипер и подправяме с кимион, майорана и счукан чесън. Разреждаме с малко бобена отвара и сипваме запръжката при отцедения фасул. Прибавяме нарязаната на тънки кръгчета наденица и продължаваме да готвим на тих огън. Малко преди да отстраним от огъня, посоляваме и прибавяме нарязаните чушки.

Ориенталски гулаш

Прoдукти: 1 кг крехко телешко месо, 1 кг картофи, 2 с.л. краве масло, 500 г тиква, 2-3 глави лук, 2 големи ябълки, 1 ч.л. брашно, 1 ч. л. захар, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на малки хапки, които посоляваме и поръсваме с черен пипер. Запържваме ги в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът се зачерви, прибавяме леко препеченото брашно, а след 3-4 мин – горещата сметана, малко вода и 1 обелена и настъргана ябълка. Посоляваме на вкус и задушаваме много добре продуктите. Отделно обелваме тиквата и я почистваме от семената. Нарязваме половината от тиквата на големи парчета, които поръсваме със захарта и изпичаме във фурната. Останалата тиква, втората обелена ябълка и обелените картофи нарязваме на кубченца, които изпържваме в голямо количества мазнина. Отцеждаме ги от мазнината и посоляваме. На дъното на широка чиния за сервиране нареждаме печената тиква. Отгоре разстиламе задушените месни хапки, а отстрани обграждаме с изпържените тиква, ябълка и картофи. Заливаме със соса от задушеното месо, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и поднасяме.
04.03.2016 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020