Още рецепти » Закуски с извара

 Закуски с извара

Пирожки с извара

Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса. После от втасалата мая, пресятото брашно, разбитото яйце, останалото мляко и малко сол замесваме гладко тесто. Оставяме тестото да втасва около час и половина на топло. После разточваме кора с дебелина 5-6 мм и изрязваме от нея кръгчета. Размесваме изварата с разбитите жълтъци и слагаме по малко от така приготвената плънка в едната половина на всяко кръгче. Загръщаме с другата половинка и притискаме краищата, за да прилепнат. Изпържваме пирожките в голямо количество силно сгорещена мазнина, изваждаме ги с решетеста лъжица и ги оставяме да се отцедят преди да ги поднесем.

Понички с извара

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 ванилия, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта и ванилията. Прибавяме разбитите яйца и изварата. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Бъркаме, докато получим гладка смес. Накрая прибавяме стафидите. С лъжица гребваме от сместа и пускаме във врящата мазнина. Пържим поничките до златисто оцветяване и от двете страни.

Пърженки с тиква и извара

Прoдукти: 200 г брашно, 600 г бяла тиква, 400 г извара, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 80 г пудра захар, 1 щипка сода бикарбонат, 1 ванилия, 150 г свинска мас, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме или задушаваме обелената и почистена от семките тиква. Прибавяме млякото и стритата извара и омесваме. Щом сместа да изстине, прибавяме разбитите яйца, пресятото със содата брашно, солта и половината от захарта. Омесваме гладко тесто и го разточваме на тънка кора. Изрязваме от кората правоъгълници и ги пържим в сгорещената свинска мас. Отцеждаме хубаво готовите пърженки и ги поръсваме с останалата захар, размесена с ванилията.

Домашни кифлички

Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.

Охлювчета с извара

Прoдукти: 150 г нискомаслена извара, настърганата кора на 1 лимон, 6 с.л. олио, 6 с.л. прясно мляко, 130 г захар, 300 г брашно, ванилия, 1 пакетче бакпулвер; зa пълнежа: 100 г мармалад и 50 г ситно смлени ядки
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме добре изварата, млякото, захарта и лимоновата кора. Пресяваме брашното с бакпулвера и го смесваме с изварата. Правим топка, която обвиваме в целофан и прибираме за 1 час в хладилника. Наръсваме работната повърхност с брашно и разточваме от тестото квадратна кора с големина 40 см. Загряваме мармалада, прекарваме го през цедка, намазваме с него кората и я наръсваме с ядките. Навиваме на руло, нарязваме го на парчета с дебелина 1 см, завиваме охлювчета и ги нареждаме в намазнена тава. Печем 15 мин на 180°С. Ако искаме да хрупкат, сервираме ги веднага, но можем да ги запазим и в камерата на хладилника.

Тутманик с извара

Прoдукти: 800 г брашно, 20 г мая за хляб, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 500 г извара, 1 ч.ч. свинска мас, половин пакетче краве масло, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в прясното мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса. След това замесваме тесто от брашното, втасалата мая, киселото мляко и солта. Разделяме тестото на 4 топки и го оставяме да втасва около 30 мин. После разточваме топките на кори. В намаслена тавичка разстиламе първата кора и я поръсваме с разтопената мазнина /смес от маста и маслото/ и с изварата. Отгоре слагаме втората кора и също поръсваме с мазнина и извара. Накрая слагаме третата кора, поръсваме с мазнина и извара, покриваме с четвъртата кора и намазваме отгоре с останалата мазнина. Нарязваме тутманика на квадрати или ромбове, оставяме го да втаса повторно и го изпичаме в умерено загрята фурна.

Клин с извара

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. ориз, 400 г извара, 7 яйца, 2 пакетчета краве масло, 1/2ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко /банично/ тесто от брашното, солта, 1 яйце и вода, колкото поеме. Завиваме тестото с кърпа и го оставяме да престои на топло около половин час. В 500 мл вода сваряваме изчистения и измит ориз, като по средата на варенето прибавяме маслото и изварата. Остраняваме сварения ориз от огъня и когато поизстине, прибавяме останалите разбити яйца. Бъркаме, докато получим еднородна смес. Разточваме от тестото две кори – по-голяма и по-малка. Разстиламе приготвената плънка върху по-голямата кора. Покриваме с по-малката кора, завиваме краищата на голямата кора и с пръсти ги прищипваме към малката. Печем клина направо върху нагорещена плоча. Щом се опече от едната страна, го обръщаме и го изпичаме и от другата страна.

Точена баница с извара

Прoдукти: 250 г брашно, 1/2 ч.л. оцет, 3-4 с.л. топла вода, 125 г масло или маргарин, 9 с.л. разтопено масло за намазване, щипка сол; зa плънката: 400 г извара, 2 яйца, 2 с.л. мед, 3 с.л. захар, настъргана кора от половин лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: От посочените продукти замесваме тесто, оформяме го на топка и го оставяме за 15 мин „да почине”. Разделяме го на 9 равни части, от които разточваме 9 тънки кори и ги оставяме да поизсъхнат. За плънката смесваме изварата с разбитите яйца, меда, захарта, лимоновата кора и 1 щипка сол. Нареждаме корите в тава, като всяка мажем с разтопено масло и поръсваме с плънка. Изпичаме баницата в сгорещена фурна. Когато се изпече, поръсваме я с вода, покриваме с кърпа и оставяме да омекне.

Пита с извара

Прoдукти: 250 г извара, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. брашно, орехи.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко със солта, содата, захарта. Прибавяме изварата, яйцето и олиото и като постепенно сипваме от брашното, замесваме средно твърдо тесто. Слагаме тестото в намаслена тавичка, на дъното на която сме наредили шахматно цели орехови ядки. Изпичаме питката в умерена фурна.

Палачинки с извара

Прoдукти: 75 г брашно, 50 г нишесте, 5 яйца, щипка сол, 75 г кристална захар, 420 мл прясно мляко, 2 с.л. олио, 50 г краве масло, 1 ч.л. ванилена захар, настъргана кора на 1 лимон, 300 г пълномаслена извара, 50 г стафиди, 1 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: В дълбок съд смесваме брашното, нишестето, 1 яйце, 1 щипка сол, 1 ч.л. захар, 50 мл вода и 300 мл мляко. Оставяме сместа за 30 минути и след това изпържваме 8 палачинки. Отделяме белтъците от жълтъците на 2 яйца. Разбиваме на пяна жълтъците с маслото, 50 г захар, ванилената захар, сол и лимонената кора. Прибавяме към сместа първо изварата и стафидите, а след това разбитите на сняг белтъци. С получения крем намазваме палачинките, загъваме ги на рула и ги слагаме в намаслена форма за печене. Останалите яйца и мляко разбиваме с 20 г захар и заливаме палачинките. Печем 35 минути при 200 градуса. Поръсваме с пудрата захар и ги сервираме топли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отгледайте домати без разсад и вода

Този начин е много подходящ за собствениците на вилни места, които стопанинът не винаги има възможност да посети и да полее растенията. Няма съмнение, че най-добри резултати от безразсадови домати щ...

Глицинията - водопад в лилаво

Украсете градината си с едно от най-декоративните увивни растения - глицинията. Тя е високо ценена както поради обилния продължителен цъфтеж, така и заради свежата тъмно зелена листна маса. Измежду ли...

Драно пиле

Прoдукти: 1 пиле около 1 кг (най-подходящо е охладено пиле), 1 връзка корени за супа, 1 глава лук, 3-4 картофа, 50 г фиде, 300 г бял ориз, 2-3 с. л. олио (може смес от краве масло и олио), 1 по-голяма...

Как се прави жив плет

Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно....

Начало