23.10.2020 година
1564339898.swf
Т
емата
 3021 |  0 
Да направим качамак
Качамак по селски

Прoдукти: 1 кг царевично брашно, 3 л вода, сол, 3 ч.ч. сирене, 200 г масло, 100 г сланина.
Нaчин на приготвяне: Във вряща вода слагаме солта и изсипваме наведнъж брашното, като в средата с помощта на точилка правим дупка, през която излиза парата. Бъркаме интензивно. След като ври 1 час, сваляме от огъня. Сместа трябва да се отлепва от съда. Изсипваме в широк съд, разстиламе на равномерен пласт и поръсваме с натрошеното сирене и разтопеното масло. Отгоре прибавяме запържените до златисто пръжки на сланината.

Родопски качамак

Прoдукти: 1 кг картофи, 2 ч.ч. царевично брашно, 1 ч.ч. натрошено сирене, 100 г краве масло, 3-4 яйца, сол на вкус, пръжки или мед за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и намачкваме картофите с дървена лъжица. Добавяме брашното, посоляваме, разреждаме с гореща вода и кипваме сместа. Разтопяваме маслото в тавичка и върху него разстиламе сиренето. Заливаме го с разбитите яйца и сипваме готовата смес от картофи и брашно. Заглаждаме с дървена лъжица и печем на умерена фурна. Върху готовия качамак поръсваме пръжки или заливаме с мед.

Чорбаджийски качамак

Прoдукти: 1 ч.ч. царевично брашно, 1 ч.ч. пшенично брашно, 5 картофа, 1/2 пакетче масло, червен пипер, 2 л вода, 700 г телешко месо, 3 стръка праз, 3 домата, чубрица, дафинов лист, бахар, черен и червен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Във вряща подсолена вода изсипваме при непрекъснато бъркане двата вида брашно. Варим около 45 минути, след което прибавяме сварените и намачкани картофи. Вземаме от сместа, правим топки, които топим в горещо масло с червен пипер и ги редим в купички. Месото нарязваме на парченца и го варим 15 минути заедно с бахара и дафиновия лист. Изваждаме месото, отцеждаме и го задушаваме около час заедно с нарязания на ситно праз, настърганите домати, чубрицата и пиперите. Посоляваме и сипваме върху качамачените топки.

Качамак с тиква

Прoдукти: 400 г царевично брашно, 500 г тиква, 200 г краве масло, 150 г натрошено сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, нарязваме я на малки парченца и я заливаме с толкова студена подсолена вода, колкото да я покрие. Сваряваме я и я намачкваме. Прибавяме брашното, като го сипваме на купчинки върху тиквата. Варим на умерен огън, докато започне да клокочи каша между купчинките. Разбъркваме в една посока с дървена лъжица, варим още малко и сваляме качамака от огъня. Разбъркваме го хубаво и го изваждаме с дървена лъжица, натопена в масло. Разстиламе го на пласт с дебелина 1-2 см, заливаме го с разтопеното масло и го поръсваме с натрошеното сирене.

Качамак с картофи

Прoдукти: 200 г царевично брашно, 200 г пшенично брашно, 500 г картофи, 2 л вода, 200 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: В широка разлата тенджера възвираме водата. Посоляваме и пускаме обелените, измити и нарязани на филийки картофи. Варим ги, докато омекнат. Върху тях изсипваме брашното на купчинки и варим на умерен огън, докато започне да клокочи каша между купчинките. Сваляме от огъня и бъркаме интензивно в една посока с дървена лъжица, докато получим гладка каша. Вадив готовия качамак с дървена лъжица, натопена в масло. Разстиламе го на пласт с дебелина 1-2 см, заливаме го с разтопеното масло и го поръсваме с натрошеното сирене.

Качамак с мед и орехи

Прoдукти: 350 г царевично брашно, 1 л вода, сол, 100 г мед, 150 г орехови ядки, едро смлени и опечени, 2 ч.л. канела.
Нaчин на приготвяне: Сипваме на тънка струйка брашното във вряща подсолена вода и варим на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. След 10-15 мин добавяме смлените орехи и канелата. Разбъркваме добре и разпределяме в чиниите за сервиране. Заливаме качамака с разтопения мед.

Качамак на скара

Прoдукти: 500 г царевично брашно, 1,5 л вода, сол.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното във вряща подсолена вода, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица или точилка. Варим на умерен огън, докато получим гъста еднородна каша, която лесно се отделя от стените на съда. Прехвърляме качамака в тава, разстиламе го на пласт с дебелина 3-4 см и щом изстине, го нарязваме на филийки с дебелина 1 см, които препичаме на скара.

Керкелек

Прoдукти: 1 кг едро смляно царевично брашно, 100 г краве масло, 3 л вода, 1 с.л. сол, 1,5 л прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: На умерен котлон в подсолената и постепенно завираща вода сипваме по малко от брашното, като бъркаме енергично в една посока с дебела точилка. Варим най-малко 1 час, докато получим гъста еднородна каша, която лесно се отделя от стените на съда. Прехвърляме качамака в тава, разстиламе го на пласт с дебелина 2-3 см и печем в слаба фурна до зачервяване. Веднага след като извадим качамака, го нарязваме на филии с помощта на здрав конец. Изчакваме филиите да поизстинат, натрошаваме ги и ги заливаме с прясното мляко (или зелев сок).

Качамак в тиган

Прoдукти: 300 г царевично брашно, 1 с.л. краве масло, 3 с.л. олио, 500 мл прясно мляко, 50 г сирене, 500 мл вода, 2-3 скилидки чесън, 1 стръкче сух босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно скилидките чесън и ги задушаваме в смес от олиото, маслото и малко вода. Поръсваме стрития босилек и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. След това постепенно на тънка струйка наливаме водата, а след нея и млякото. Бъркаме качамака, докато изври водата. Накрая го заглаждаме с навлажнена лъжица, поръсваме ситно настърганото сирене и поднасяме.
19.11.2015 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020