Още рецепти » Апетитки

 Апетитки

Апетитка със зелени чушки

Прoдукти: 6 кг узрели домати, 6 кг зелени чушки, 2 кг люти чорбаджийски чушки, 3 глави чесън, 2 връзки магданоз; зa маринатата: 4 ч.ч. оцет, 3.5 ч.ч. захар, 3 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сол
Нaчин на приготвяне: Обелените домати смиламе. Зелените чушки изпичаме, обелваме и нарязваме на ивички. Отрязваме дръжките на чорбаджийските чушки и ги нарязваме на парченца по 2-3 см. Наситняваме чесъна. Сваряваме доматите на гъсто пюре. Възвираме маринатата и варим в нея 15 мин чорбаджийските чушки. Прибавяме зелените чушки, доматеното пюре и чесъна и сгъстяваме. Наръсваме с магданоза. Насипваме топлата апетитка в буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.

Пикантна апетитка

Прoдукти: 6 кг домати, 4 кг червени чушки, 100 г люти чушки, 400 мл олио, 200 г захар, 200 мл оцет, 50 г сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка заедно с почистените люти чушлета. Попарваме доматите, обелваме ги и ги прекарваме през машинка за почистване на семената. Прибавяме ги към чушките. Сваряваме олиото, оцета, захарта, солта и няколко зърна черен пипер. Сипваме при зеленчуците и варим, докато сместа се сгъсти. Изчакваме апетитката да изстине и я разсипваме в бурканчета. Стерилизираме 20 мин.

Апетитка “Асорти”

Прoдукти: 3 кг червени чушки, 1 кг патладжани, 2 с.л. доматено пюре, 800 г ябълково пюре, 2 големи глави чесън, 3-4 люти чушки, 1 връзка магданоз, 1-2 стръка дивисил, 400 мл олио, 3 с.л. сол
Нaчин на приготвяне: Опичаме и обелваме чушките и патладжаните. Смиламе всички зеленчуци без магданоза на машинка за месо. Слагаме зеленчуците в голяма тава, прибавяме наситнения магданоз и двете пюрета, наливаме олиото, посоляваме, разбъркваме и варим или печем до сгъстяване. Насипваме апетитката в буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.

Апетитка от Ловешко

Прoдукти: 3 кг домати, 10-12 надупчени чушлета, 10 моркова, 2 ч.ч. оцет, 1,5 ч.ч. олио, 3/4 ч.ч. захар, дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме попарените домати и ги настъргваме. Варим ги 30 мин, след което добавяме чушлетата и настърганите моркови. Сипваме оцета, олиото и захарта и варим още 20 мин. Накрая прибавяме нарязаните на две скилидки чесън, наситнения магданоз и подправките. Посоляваме на вкус и разбъркваме. Разпределяме апетитката в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Апетитка по арменски

Прoдукти: 3,5 кг червени чушки, 3 кг домати, 500 г леко лютиви чушки “Козирог”, 2 връзки магданоз, 2-3 щипки бахар, 1 щипка бял пипер, 2 1/2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет, сол
Нaчин на приготвяне: Смиламе обелените доматите и ги варим до гъста смес. Изпичаме чушките, обелваме ги и нарязваме на ситно. Приготвяме марината от олиото, оцета, захарта и сол на вкус и заливаме нарязаните люти чушлета. След малко прибавяме изпечените чушки и доматеното пюре. Поръсваме с наситнения магданоз и разбъркваме добре. Разпределяме в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Апетитка с бамя

Прoдукти: 10 кг добре узрели домати, 500 г люти чорбаджийски чушки, 500 г бамя, 2 едри глави чесън, 300 мл олио, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. сол, 2 връзки магданоз, 2-3 дафинови листа, 10 зърна бахар, 20 зърна черен пипер
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги и ги смиламе. Подрязваме дръжките на чушките и ги нарязваме на парчета. Подрязваме ниско дръжките на бамята. Наситняваме чесъна. Варим доматите и чушките, докато получим средно гъста смес. Прибавяме всички останали продукти без магданоза. Варим на тих огън 30 мин. Наръсваме магданоза, разбъркваме, насипваме в топли буркани, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Апетитка с бяла шипка

Прoдукти: 2 кг люти чушки (бяла шипка), 3 кг зелени месести чушки, 10 връзки копър, 5 връзки магданоз, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. оцет, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме пиперките и лютите чушки, обелваме ги, почистваме от семките и смиламе. Към тях прибавяме нарязаните на ситно листни подправки, олиото, оцета и солта. Насипваме в бурканчета и стерилизираме 10 минути.

Апетитка с готово пюре

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 1 кг готово доматено пюре, 500 г люти чушки, 300 мл олио, захар, сол
Нaчин на приготвяне: Опечените и обелени чушки смиламе на машинка. Прибавяме доматеното пюре и разбъркваме до еднородна смес. Сгорещяваме олиото и го наливаме в сместа. Бъркаме, докато го поеме. Подправяме със сол и захар, пак разбъркваме, насипваме в малки бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Апетитка с мед

Прoдукти: 12 кг чушки, 3 кг патладжани, 1,5 кг доматено пюре, сол на вкус, 5-6 люти чушки (ако не са много люти 10-12), 5-6 с.л. мед, 1 л олио, смлян черен пипер
Нaчин на приготвяне: Смиламе печените и белени чушки и патладжани и ги слагаме на огъня заедно с доматеното пюре. Бъркаме с дървена лъжица. Като се сгъсти сместа добавяме смлените люти чушки, солта, меда и олиото. Щом лютеницата хомогенизира и започне леко да се отлепя от стените, и когато лъжицата оставя следа отгоре при бъркането, поръсваме с малко черен пипер. Пълним топлата лютеница в буркани, които стерилизираме около 30-40 минути.

Апетитка с мента

Прoдукти: 7-8 кг меки домати, 4-5 глави чесън, 3 средно люти чушлета, 1 връзка магданоз, 2 стръка люта мента, 1 стрък целина, 1 стрък риган, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги и ги настъргваме. Варим ги, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Щом кашата започне да се сгъстява, прибавяме чесъна, наситнените зелении и сол на вкус. След 10 мин пасираме, докато получим гладка, но рядка смес. Отделно опърляме чушлетата, обелваме ги и ги пускаме в соса. След 10 мин отново пасираме. Разсипваме апетитката в бурканчета, затваряме и стерилизираме 5-10 мин.

Заралийска апетитка

Прoдукти: 6 кг домати, 3 кг червени чушки, 1,5 кг чорбаджийски чушки, 5 глави лук, 1 връзка магданоз, олио, оцет, сол
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите и ги пържим до гъста смес. Изпичаме червените чушки, обелваме ги и правим на лентички или на дребни парченца. Нарязваме лука на филийки и ги изпържваме до омекване. Всичко разбъркваме добре, прибавяме нарязаните на кръгчета чорбаджийски чушки и допържваме. Посоляваме на вкус. Разпределяме апетитката в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Люти чушки в доматен сос

Прoдукти: 10 кг добре узрели домати, 500 г люти чушки, 400 мл олио, 200 мл оцет, 2 китки копър, 300 г захар, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите и варим, докато се сгъстят. Прибавяме почистените от дръжките и надупчени люти чушки, наситнения копър, оцета, олиото, захарта и солта. Варим повторно до сгъстяване. Насипваме топлата лютеница в чисти и сухи буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.

Лютивка с много чесън

Прoдукти: 1 кг леко люти чушлета, 20 глави чесън, 1 бутилка оцет, 3 ч.ч. олио, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. “Вегета”, 3 щипки индийско орехче, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Запичаме леко чушлетата от всички страни и ги почистваме от дръжките и семената. Смиламе ги с машинка за месо заедно с чесъна чесъна. Добавяме оцета, олиото и солта. Бъркаме, като постепенно прибавяме наситнения магданоз и подправките. Щом получим гладка смес, посоляваме на вкус и разсипваме в малки бурканчета. Затваряме с херметически капачки и съхраняваме на хладно място.

Маринована апетитка

Прoдукти: 5 кг узрели домати, 2 кг люти чушки, чесън; зa маринатата: 300 мл оцет, 300 мл олио, 100 г захар, 10-15 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5-6 зърна бахар, сол
Нaчин на приготвяне: Попарените домати обелваме, настъргваме и сгъстяваме на сос на умерен котлон. Възвираме марината от изброените продукти и варим 10 мин лютите чушки, на които сме подрязали дръжките. Наливаме маринатата заедно с чушките в доматения сос и пак сгъстяваме. Малко преди да свалим от котлона прибавяме наситнения чесън. Насипваме апетитката в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Пържена апетитка

Прoдукти: 10 кг чушки, 4 кг добре узрели домати, 20 люти чушки, 2-3 глави чесън, 4 връзки магданоз, 1 л олио, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото. Пържим почистените от семките, измити и леко подсолени отвътре чушки. Изваждаме ги в разлата тава и ги обелваме, щом поизстинат. Попарваме доматите, обелваме ги, нарязваме ги на ситно и ги варим на умерен котлон с малко захар и сол, докато се сгъстят. В доматения сос прибавяме наситнените чесън, магданоз и люти чушлета. Подправяме със сол на вкус. Подреждаме чушките цели в буркани и ги заливаме с доматената смес. Стерилизираме 30 мин.

Тракийска апетитка

Прoдукти: 1 кг чорбаджийски чушки, 1-2 ч.ч. доматено пюре, 5-6 връзки копър, 3-4 връзки магданоз, 6-7 глави чесън, 400 г сирене, подправки; зa маринатата: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме сиренето през едро ренде и го смесваме с наситнените зелении. Запичаме чушките и ги смиламе на машинка. Кипваме доматеното пюре, сипваме чушките и варим, като бъркаме непрекъснато. Щом сместа се сгъсти, подправяме на вкус и оставяме да поистине. После сипваме в буркани ред доматена смес, ред сирене. Отделно смесваме продуктите за маринатата на котлона, докато се стопят захарта и солта. Изчакваме да поизстине и заливаме сместа в бурканите. Затваряме и стерилизираме 3-5 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кои са най-сериозните усложнения при грип

Най-податливи на грипните вируси и усложнения са децата, старите хора и хронично болните. Сред сериозните последици са бронхитът и пневмонията. Бронхитът е продължение на грипа, от което най-често бо...

Направете си вино от касис

Виното от касис е много полезно с ценните си съставки и приятния си аромат. Не се приготвя трудно. Касисът се отличава от червеното и бяло френско грозде с по-голямото захарно съдържание и по-силен ар...

И вие можете да отглеждате трюфели

Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е въ...

Вашите рецепти за ястия с гъби

АНТОНИЯ КОЕВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО Гъби със сметана Прoдукти: 500 г гъби, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 2 ч.ч пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 200 г кашкав...

Начало