01.10.2020 година
1564339898.swf
Т
емата
 1627 |  0 
Доматени супи
Доматена кремсупа

Прoдукти: 500 г добре узрели домати, 60 г краве масло, 1 парченце кожа от сланина, 1 малък морков, 1 малка глава лук, 1 парче целина, 3 ч.ч. бульон, 2 ч.л. нишесте, 1 ч.л. захар, 150 г сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В половината от маслото изпържваме сланинената кожа. Прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови и целина. Запържваме. Прибавяме обелените и нарязани домати и също ги запържваме. Наливаме бульона и варим 30 мин на тих огън. Пасираме супата и отново я кипваме на огъня. Прибавяме нишестето, разбито със сметаната и варим 3-4 мин. Накрая подправяме със захар, черен пипер и сол и разливаме супата по чиниите, като във всяка чиния слагаме парченце масло.

Супа от домати и пиперки

Прoдукти: 1 кг домати, 3 пиперки, 4 с.л. натрошено фиде, 2 с.л. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 глава лук, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на дребно. Обелваме доматите и ги нарязваме на четвъртинки. В отворена тенджера под налягане загряваме олиото и запържваме леко лука, а след това и пиперките. Прибавяме доматите и фидето, наливаме 2 ч.ч. вода и посоляваме. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Застройваме готовата супа с разбитите в киселото мляко жълтъци и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Супа от домати с фиде

Прoдукти: 4-5 ч.ч. зеленчукова отвара, 4-6 узрели домата, 1 к.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено фиде, 2-3 листенца целина, четвърт глава лук, 30 г краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука лука и листата от целина. Слагаме ги в отварата и кипваме сместа. Прибавяме обелените и настъргани домати и натрошеното фиде. Варим супата 20 мин на тих огън. Накрая посоляваме на вкус и застройваме с яйцето, което сме разбили заедно с прясното мляко. При поднасяне във всяка порция пущаме по парченце масло и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Доматена супа с месо

Прoдукти: 30-40 г краве масло, 1 глава лук, 1 с.л. оризово брашно, 2 ч.ч. настъргани домати, 150-200 г кайма, 2 жълтъка, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, листа от целина, сол.
Нaчин на приготвяне: В половината от маслото и 2 с.л. вода задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното, доматите и 2 ч.ч. топла вода. Щом водата заври прибавяме каймата разделена на малки топчета. Варим супата 15-20 мин на умерен огън. Прибавяме ситно нарязани магданоз и целина и останалото масло. Сваляме от огъня и застройваме с жълтъците, разбити в прясното мляко.

Супа от телешко месо с домати и ориз

Прoдукти: 200-300 г телешко месо, 40-50 г лой, 2-3 домата , 2-3 с.л. ориз, 1-2 клонки целина, 4-5 ч.ч. бульон, 1 ч.л. брашно, 1 к.ч. червено вино, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Стопяваме лойта и пържим в нея нарязаното на хапки месо. Посоляваме и поръсваме с брашното. Прибавяме листенцата от целина и бульона. Когато месото омекне прибавяме ориза и оттегляме съда на тих огън. След 10 мин слагаме обелените и нарязани на едро домати. Варим супата още 20 мин, подправяме с виното, отстраняваме от огъня и посоляваме на вкус. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Доматена супа с галета

Прoдукти: 1 кг домати, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги, нарязваме ги на парчета и ги варим до омекване в 2 ч.ч. подсолена вода. Запържваме лука в сгорещеното олио до златисто и прибавяме галетата. Разбъркваме няколко пъти и разреждаме запръжката с прецедения доматен бульон. Добавяме 3-4 ч.ч. топла вода, посоляваме на вкус и варим още 10-15 мин на тих огън. След като отстраним от огъня, застройваме с разбитото яйце и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Доматена супа с кускус

Прoдукти: 500 г домати, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кускус, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. горещо мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното масло. Разреждаме запръжката с 4 ч.ч. гореща вода и оставяме да възври. Прибавяме обелените и настъргани домати и кускуса. Варим на умерен огън. Преди да отстраним супата от огъня прибавяме горещото мляко и ситно нарязан магданоз. При поднасянето поръсваме супата с настърган кашкавал.

Доматена супа с фиде и пресечена застройка

Прoдукти: 500 г домати, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 30 г краве масло, 1 к.ч. натрошено фиде, 2 яйца, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в олиото и 1 с.л. вода. Прибавяме доматите, които сме нарязали на парчета с големина на бучка захар, и заливаме с 6 ч.ч. гореща вода. Кипваме супата на огъня и прибавяме натрошеното фиде. Посоляваме и варим още 15 мин. Разбиваме съвсем леко яйцата и ги изсипваме във врящата супа през едра цедка, като разклащаме леко съда, за да се пресече застройката. Накрая прибавяме маслото. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.

Доматена супа с яйца

Прoдукти: 2 глави кромид лук, 6 с.л. олио, 2 домата, 1 к.ч. фиде, 5 яйца, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме наситнения лук в олиото. Заливаме го с 6-7 ч.ч. гореща вода и добавяме настърганите домати и фидето. Накрая разбиваме яйцата и ги пускаме в супата през сито за да се пресекат. Варим 10-15 минути. Подправяме със солта, черния пипер и магданоза. Сервираме супата топла.

Доматена чорба със сирене

Прoдукти: 700 г домати, 3 с.л. олио, 30 г краве масло, 1 непълна ч.ч. натрошено сирене, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, 4 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме брашното в олиото и зачервяваме с червен пипер. Прибавяме обелените и настъргани домати и варим до омекване, след което разреждаме с водата. Посоляваме. Варим още 15 минути и добавяме сиренето и кравето масло. Поръсваме с черен пипер.

Полска супа от домати

Прoдукти: 500 г домати, 20 г краве масло, 1 малка глава лук, 1 парченце морков, 1 парченце целина, 1 магданозено коренче, 1 л вода, 150 г сметана, 2 с.л. брашно, магданоз, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуковите корени на парченца, заливаме ги с горещата вода и варим 30 мин на умерен огън, след което прецеждаме. Нарязваме лука и доматите на ситно и ги задушаваме в маслото и малко вода. Щом омекнат, ги пресоваме. Размиваме брашното в 2 с.л. студена вода, изсипваме го в бульона от корените и варим десетина минути. Накрая сипваме доматите, подправяме със захар и сол на вкус и варим още 5-6 мин. Сваляме готовата супа от огъня, застройваме със сметаната и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Супа от домати и грис

Прoдукти: 750 г домати, 1 к.ч. грис, 60 г краве масло, 3 твърдо сварени яйца, черен пипер, сол, листа от магданоз и целина.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите и леко ги посоляваме. Сваряваме ги в 1 ч.ч. вода, претриваме през цедка, заливаме ги с 1 л вода и оставяме да заврят отново. Прибавяме на тънка струя и при непрекъснато бъркане гриса и варим още 10 мин. Преди да отстраним от огъня прибавяме ситно нарязаните листа от магданоз и целина и поръсваме с черен пипер. Поднасяме супата с нарязаните на кубченца твърдо сварени яйца.

Супа от раци с домати

Прoдукти: 1 консерва месо от раци, 1 кг домати, 2-3 глави лук, 1 скилидка чесън, 30 г краве масло, 1-2 с.л. сметана, 1 ч.ч. бяло вино, 6 ч.ч. вода, 1 парченце лимонова кора, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка шафран, босилек, мащерка, резене, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и го запържваме в половината от маслото. Прибавяме ситно нарязаните домати, посоляваме, поръсваме подправките, захлупваме и задушаваме 20 мин на тих огън. После сипваме виното и задушаваме още 2-3 мин. Слагаме половината от нарязаното месо на раците, наливаме водата и варим 15-20 мин. Пасираме супата, прибавяме останалите раци, отстраняваме от огъня и подправяме с маслото и сметаната.

Доматена кремсупа с макарони

Прoдукти: 150 г дребни макарони, 500 г домати, 1 глава лук, 50 г краве масло, 75 г настърган пармезан, карамфил, черенен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите, нарязваме ги на дребни кубчета и ги сипваме в тенджера с разтопеното масло. Прибавяме ситно нарязания лук и подправяме с карамфил, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме, докато продуктите омекнат, изчакваме сместа да изстине и пасираме на гладко пюре. Наливаме 1 л топла вода и възвираме на огъня. После добавяме макароните и варим, докато омекнат. Поднасяме готовата супа, поръсена с настърган пармезан.

Доматена супа със скариди

Прoдукти: 1 кг домати, 250 г почистени скариди, 2 стръка целина без листата, 1 малко люто чушле, 2 скилидки чесън, 2 глави лук, 3-4 стръка зелен лук, 1 с.л. зехтин, 500 мл зеленчуков бульон, 1 ч.ч. нискомаслена течна сметана, 1 ч.л. смлян джинджифил, настърганата кора и сокът от половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Щом станат прозрачни, прибавяме обелените и настъргани домати и също ги запържваме. Наливаме бульона, прибавяме лимонената кора, джинджифила и дафиновия лист и варим 30 мин на умерен огън. После изваждаме дафиновия лист и пасираме супата. Връщаме я на огъня и прибавяме скаридите, ситно нарязаната целина и лютото чушле, разрязано на две и почистено от семето. Варим 10 мин на тих огън. Накрая изваждаме лютото чушле и наливаме сметаната. Подправяме с лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Поднасяме супата гореща, поръсена със ситно нарязан зелен лук.

Доматена супа с чушки

Прoдукти: 500 г домати, 2 червени чушки, 1 връзка зелен лук, 1 лимон, 2 скилидки чесън, 2 клонки босилек, 1 стрък мащерка, 1 дафинов лист, 1 кубче пилешки бульон, 5 с.л. олио, 1 бучка захар, половин франзела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме франзелата на кубчета, които оставяме да изсъхнат. Нарязваме чушките на лентички. Нарязваме лука на ситно и счукваме чесъна с малко сол. Слагаме всичко в тенджерата и наливаме 3 ч.ч. вода и 2 с.л. олио. Захлупваме и варим 10 мин. Прибавяме доматите, обелени и нарязани на четвъртинки, дафиновия лист, босилека, мащерката, захарта и натрошеното кубче бульон. Наливаме още 2 ч.ч. гореща вода и варим 10 мин. Изваждаме подправките, пасираме супата, опитваме на сол и доваряваме 5-6 мин. Непосредствено преди да отстраним от огъня добавяме лимоновия сок и останалото олио. Поднасяме супата заедно с изсушените кубчета франзела.

Супа-пюре от пресни домати

Прoдукти: 750 г домати, 1 ч.ч. ориз, 50 г пушени гърди, 1 морков, 1 парче целина, 1-2 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. захар, 30 г краве масло, дафинов лист, черен пипер, сол, 6-7 ч.ч. костен бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно пушените гърди, морковите, целината и лука. Запържваме ги в мазнината и прибавяме към тях 500 г обелени и настъргани домати, чесъна, захарта и по-голямата част от ориза. Заливаме с част от бульона, кипваме и варим 25-30 мин на тих огън, като към края на варенето посоляваме и прибавяме дафиновия лист. Прекарваме сварените продукти през сито, разреждаме полученото пюре с останалия бульон и прибавяме маслото. Отделно в малко мазнина задушаваме останалите обелени и нарязани домати. Сваряваме ориза в малко бульон. Прибавяме задушените домати и сварения ориз към супата, поръсваме с черен пипер и поднасяме.

Доматена супа с кускус и сирене

Прoдукти: 500 г домати, 1 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1 к.ч. кускус, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в 40 г масло, докато добие леко кремав цвят. Разреждаме с 5 ч.ч. гореща вода и слагаме на огъня. Когато течността заври, прибавяме обелените и настъргани домати. След 15-20 мин слагаме кускуса и варим още 15 мин. Непосредствено преди да отстраним супата от огъня сипваме млякото, слагаме останалото масло и посоляваме на вкус. При поднасяне поръсваме супата със ситно нарязания магданоз и прибавяме натрошеното сирене.
09.07.2015 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020