Още рецепти » Вашите рецепти за плодови сладкиши

 Вашите рецепти за плодови сладкиши


ЖУЛИЕТА ЯХДЖИЯН, гр. СОФИЯ

Кейк с ябълки

Прoдукти: 3 ч.ч. обелени и настъргани ябълки, 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. едросмлени орехи, 1 бакпулвер, малко настъргана кора от лимон.

Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и забъркваме средно твърдо тесто. Разстиламе го в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.

Торта с плодове от компот

Прoдукти: 1 компот, 1/2 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло, 5 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 кофичка сметана, 2-3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме захарта на светъл карамел в тава или тортена форма. Оставяме леко да се втвърди и отгоре разстиламе, предварително размекнатото масло. Когато и маслото се стегне, върху него редим отцедените плодове от компота. Отгоре заливаме със смес от яйцата, захарта, брашното, бакпулвера и ванилията. Печем в умерена фурна и след като тортата се отвърне я заливаме със сока от компота. Отгоре намазваме тортата с разбитата с пудрата захар сметана. Гарнираме по желание.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Желирани пастички със смокини и грозде

Прoдукти: 2 кутийки чаени бисквити, 150 г добре узрели смокини, 200 г зърна от грозде, 2 с.л. желатин, 2 ч.ч. плодов сок от грозде, 3-4 с.л. захар, 100 г смелни орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина в малко студена вода и го оставяме да набъбне. Сипваме в тенджерка 2 ч.ч. бистър плодов сок от грозде и го кипваме заедно с 3-4 с.л. захар. Слагаме желатин и бъркаме до разтварянето му на слабо загрят котлон. Нареждаме в подходяща малка тавичка меки бисквити и намазваме с тънък слой желе. Слагаме върху него нарязани на две обелени смокини и зърна от грозде. Поръсваме със смлени орехови ядки и заливаме с останалото желе. Слагаме десерта да се стегне в хладилника и нарязваме на пастички.

Сладкиш с дюли

Прoдукти: 4 яйца, 400 г захар, 100 г маргарин, 1 ванилия, 1 кофичка кисело мляко, 3 ч.ч. брашно, 2 ч.л. сода, 3 ч.л. лимонтузу, 5-6 едри дюли, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите, почистваме сърцевината им и ги нарязваме на парчета. Загряваме кравето масло с 50 г захар и задушаваме нарязаните дюли до омекване. Разбиваме яйцата с останалата захар и ванилията на пяна. Добавяме размекнатия маргарин, а после смесеното със сода и лимонтузу кисело мляко и накрая брашното. Разбъркваме продуктите на гладка смес, изсипваме я в намазнена и поръсена с брашно тавичка. Отгоре разпределяме дюлите и печем в загрята на 180°С фурна 20-30 минути.

Малки кексчета с банани и орехи

Прoдукти: 250 г брашно, 150 г захар, 100 г счукани орехови ядки, 1 ч.л. сода, 2 щипки сол, 2 яйца, 3 банана, 2/3 кофичка кисело мляко, 125 мл олио.

Нaчин на приготвяне: В една купа смесваме брашното, захарта, счуканите орехови ядки, содата и солта. В друга купа разбъркваме олиото, яйцата, смачканите банани и киселото мляко. Смесваме продуктите и бъркаме докато получим еднородно тесто. Разпределяме в малки намазнени формички и печем до готовност.

ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН

Плодов сладкиш с извара

Прoдукти: 500 г бутер тесто, 250 г неосолена извара, 100 г захар, кора и сок от 1 лимон, 1яйце, нарязани плодове (най-добре праскови).

Нaчин на приготвяне: От бутер тестото изрязваме 2 кори в зависимост от големината на тавичката, като едната трябва да е малко по-голяма от другата. Приготвяме плънка от изварата, захарта, настърганата кора и сока от лимона. В тавичката поставяме по-голямата кора и върху нея разстиламе изварената плънка. Върху изварата нареждаме нарязаните плодове и покриваме с другата кора. Краищата на долната кора похлупваме върху горната. Намазваме с разбитото с малко вода или прясно мляко яйце и печем в умерена фурна при 220°С.

Сладкиш с тиква

Прoдукти: 1 кг тиква, 3/4 ч.ч. счукан сухар, 1/2 ч.ч. счукани орехи, 3/4 ч.ч. прясно мляко, 60 г краве масло, 1 ч.ч. захар, 2-3 яйца, 1 ч.л. канела.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, настъргваме я и задушаваме в малко вода до омекване. Изчакваме да поизстине и я разбиваме на пюре заедно със захарта, прясното мляко, омекналото масло, сухарите, орехите, жълтъците и канелата. Накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци и разбъркваме внимателно.
Изсипваме в намазана с масло тавичка и печем в силна фурна. Поднасяме сладкиша поръсен с пудра захар.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ
Пълнен пъпеш

Прoдукти: 1 голям, добре узрял пъпеш, 1 пакетче суха сметана, 150 мл прясно мляко, 1 белтък, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. счукани орехи, 2-3 с.л. стафиди.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капаче от горната страна на пъпеща и с помощта на лъжица внимателно изчистваме семето. Смесваме сметаната с млякото и разбиваме на твърд сняг. Съединяваме с белтъците, разбити със захарта. Прибавяме ядките и стафидите. С приготвената смес пълним пъпеша, затваряме го с капачето и го оставяме за 1 час в хладилника. Режем пъпеша на резени и поднасяме.

Карамелизиран сладолед със смокини

Прoдукти: 500 г смокини, 1 белтък, 1 ч.ч. прясно мляко, 150 г захар, 2 с.л. вода, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме захарта с водата и щипката сол в тенджера и оставяме да ври 2 минути. Прибавяме белтъка, разбит на пяна, и продължаваме да бъркаме. Към получения сироп прибавяме намачканите на каша смокини и чашата мляко. Разбъркваме много добре и оставяме във фризера за 6 часа.


МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с.ЯВРОВО, обл. ПЛОВДИВ

Шарлота с малини

Прoдукти: 24 бишкоти, 3/4 ч.ч. вода, 400 г малини, 2 с.л. малиновка; зa крема: 250 мл прясно мляко, 2 ванилии, 50 г захар, 50 г брашно, 1 яйце, 1 жълтък, смлени бадеми.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с ванилията. Смесваме захарта, брашното, бадемите, яйцето и жълтъка и прибавяме към горещото мляко. Слагаме крема да заври при непрекъснато бъркане. Махаме от котлона и оставяме да изстине. По дъното и стените на тортена форма нареждаме бишкотите потопени със сироп от водата и малиновката. Във вътрешността слагаме пласт от крема, след това малини, парченца бишкоти и отново крем, докато се изпълни формата. Завършваме с бишкоти. Оставяме сладкиша в хладилник. Преди сервиране го обръщаме върху чиния и украсяваме с пресни малини.

Кекс със сливи

Прoдукти: 1 яйце, 1 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. конфитюр от сливи (череши), канела.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето със захарта, олиото, млякото и содата. След това добавяме постепенно брашното и накрая конфитюра (може и с пресни плодове). Изсипваме в намазнена и набрашнена форма и печем около 50 мин на 200°С.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ, обл. РУСЕ

Сладкиш с френско грозде

Прoдукти: 1 ч.ч. захар, 100 г краве масло, 4 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 2 ванилии, 1 и ½ ч.л. бакпуловер, 2 с.л. галета, 3 с.л. ситно счукани орехови ядки, 400 г френско грозде, щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Към омекналото и разбито масло прибавяме последователно половината от захарта, 1 яйце и 3 жълтъка, 1 щипка сол и ванилията. Разбиваме сместа добре и към нея лъжица по лъжица прибавяме пресятото с бакпуловера брашно. Изсипваме тестото в намазана и поръсена с галета тортена форма и печем в умерена фурна около 20 минути. Оставяме да изстине и отгоре нареждаме измитите и подсушени зърна френско грозде и заливаме със разбитите на твърд сняг белтъци, останалата захар и ореховите ядки. Връщаме сладкиша във фурната и печем до готовност. Сервираме сладкиша нарязан на триъгълници.

Торта с пресни праскови

Прoдукти: 1 ч.ч. пюре от праскови, 1 ч.ч. пудра захар, 1 пресен белтък, 2 пакетчета обикновени бисквити, сладко от вишни.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме в дълбока купа прасковеното пюре, захарта и белтъците. Подреждаме бисквитите в тавичка на редове като всеки ред намазваме с прасковената смес. Завършваме с плънка и отгоре украсяваме със сладко от вишни. Оставяме сладкиша да престои 10 часа. Поднасяме нарязан на квадрати.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Бързи малинови петифури

Прoдукти: 2 готови правоъгълни пандишпанови блата, 300 мл течна сладка сметана, 1 бурканче малиново сладко, 1 ч.ч. сок от малинов компот, 1 бял шоколад, желирани бонбони и малини за украса

Нaчин на приготвяне: Разбиваме сметанана на твърд сняг. Малиновото сладко загряваме леко на котлона. Слагаме единия блат в подходящ съд и го напръскваме с малиновия компот. Намазваме отгоре малиновото сладко, а върху него разпределяме половината от сметаната. Покриваме с втория блат и напръскваме с компот. Намазваме и него със сладко и покриваме от всички страни със останалата сметана. Настъргваме шоколад и украсяваме сладкиша. Нарязваме го на малки правоъгълници или квадрати. Всяко парче украсяваме с желирана малинка.

ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА

Сладкиш с кифли и ябълки

Прoдукти: 3 виенски кифли, 50 г разтопено краве масло, 200 г ябълки, 300 г захар за ябълките, 2 яйца, 200 мл прясно мляко, захар на вкус за млякото, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите на кръгчета. Нареждаме ги в намазана с масло електрическа тенджера или малка тавичка и ги поръсваме с разтопено масло. Върху тях нареждаме обелените и нарязани на филийки ябълки. Поръсваме ги със захар и запичаме. След това заливаме сладкиша със смес от разбитите яйца, млякото и ванилията и печем на умерена фурна докато се зачерви. Оставяме го да изстине и нарязваме на парчета.

Печени праскови

Прoдукти: 500 г праскови, 2 жълтъка, 200 г кристална захар,10 г масло, бадемови ядки.

Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели, но твърди праскови, от които лесно се отделя костилката. Измиваме, обелваме и разделяме на половинки. Потапяме всяко парче във разбитите жълтъци, после в кристалната захар и редим в намазана с масло тавичка. Печем в умерена фурна, докато се глазират. Поръсваме със счукани бадеми и печем още няколко минути.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Ябълков пай

Прoдукти: 4 яйца, 100 г олио, 1 в.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. настъргани ябълки, 1 ч.ч. счукани орехи, 2 1/2 ч.ч. брашно, 100 г стафиди, 1 бакпуловер, половин пакетче канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме последователно яйцата с олиото, захарта, ябълките, орехите, стафидите, канелата и накрая брашното пресято с бакпуловера. Разбъркваме хубаво, изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка и печем в предварително загрята умерена фурна. След като извадим сладкиша, поръсваме с пудра захар.

Макаронен пудинг със сини сливи

Прoдукти: 1 пакет (400 г) къси макарони, 1 л прясно мляко, 5 яйца, 300 г захар, 2 ванилии, 500 г сини сливи, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и оставяме да изстинат. Разбиваме яйцата, захарта, млякото и ванилията и изсипваме при макароните. Слагаме ги в намазнена тавичка и отгоре нареждаме почистените от костилките и разрязани на половинки сливи. Печем в умерена фурна. След като извадим десерта от фурната, изчакваме да изстине и посипваме с пудра захар.

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА

Пирог с ябълки

Прoдукти: 2 ч.ч. настъргани ябълки, 2 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, половин пакетче канела.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със содата. Прибавяме захарта, олиото, ябълките, канелата и накрая брашното. Разбиваме хубаво и изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка. Печем сладкиша на 180°С. Още топъл го нарязваме с чаша на полумесеци.

Плодов сладкиш с грозде

Прoдукти: 250 г брашно, 125 г масло, 1 яйце, 75 г захар, 1 щипка сол; зa гарниране: 250 г червено грозде, 250 г бяло грозде, 200 г заквасена сметана, 30 г захар, 3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Сипваме брашното в голяма купа и правим кладенче в средата. В него слагаме яйцето, захарта и щипка сол. По краищата на брашното поставяме бучици масло. Омесваме тесто, оформяме го на топка и оставяме за 30 минути в хладилник. Измиваме гроздето, подсушаваме го (по-големите зърна разрязваме на две) и го смесваме със сметаната, предварително разбита със захарта и яйцата. Намазваме тортена форма с олио и поръсваме с брашно. Тестото разточваме на пита. Малка част от него оставяме за украса, а другата разстиламе във формата като леко повдигаме краищата. Разпределяме плънката с гроздето и сметаната отгоре и украсяваме с тесто. Печем на 180°С около 45 минути. Поръсваме с пудра захар.

ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с. ЯМНА, обл. СОФИЯ

Сладкиш с череши

Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 4 с.л. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 бакпуловер, 2 ч.ч. брашно, 1 кг череши, 1-2 ванилии, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото заедно със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме последователно яйцата, студеното мляко, в което сме разтворили бакпуловера и накрая брашното. В намаслена и набрашнена тавичка разстиламе тестото на пласт с дебелина 2 см. Отгоре нареждаме почистените от костилките череши и поръсваме ванилиите. Печем сладкиша в умерено силна фурна. След като изстине поръсваме с пудра захар и нарязваме на пастички.

Бърз сладкиш с кайсии и сметана

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпуловер, половин пакетче канела, 1/2 ч.ч. смлени орехи, 500 г обелени и нарязани на дребно кайсии, 200 мл прясно мляко, 1 пакетче сметана на прах.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Към тях прибавяме олиото, брашното, бакпуловера и канелата, орехите и кайсиите. Объркваме всикчо добре и изсипваме в намазнена и паръсена с брашно тава. Печем в умерена фурна. Разбиваме сметаната с прясното мляко и намазваме охладения сладкиш.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ

Бутер баница с пияни вишни

Прoдукти: половин пакет бутер тесто, 500 г вишни, 1 к.ч. ром, 1 к.ч. захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разточваме бутер тестото на кръгла кора с която обхващаме дъното на кръгла форма за печене с незалепващо покритие. Разделяме вишните на половинки и изваждаме костилките. Смесваме ги със захарта, ванилията и рома и възваряваме докато се втечнят. Изсипваме върху бутер тестото и печем в силна фурна. Поднасяме баницата охладена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Украсете стаята с платицериум

Платицериумът е особен вид папрат, произхождащ от умерените зони на Австралия. У нас е познат видът платицериум бифуркатум (Platycerium bifurcatum, а също и Platycerium alkikorne). Като саксийно расте...

Фантазии с аспержи

Супа от аспержи с ориз Прoдукти: 300 г аспержи, 1 к.ч. ориз, 200 г сирене, 100 г краве масло, сокът от половин лимон, черен пипер, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки п...

Защо ми пресъхва устата?

Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...

Джел украсява коледната нощ

Ботаническоно име на джела е илекс (Ilex aquifolium) и идва от приликата му с каменния дъб (Quercus ilex L.), а видовото име (aquifolium) означава „островърхи листа“. Това вечнозелено растение е трад...

Начало