Още рецепти » Какво да сготвим с коприва

 Какво да сготвим с коприва

Мусака от коприва

Прoдукти: 1 кг коприва, 1-2 връзки зелен лук или 3-4 глави стар лук, 6 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 2-3 с.л. натрошено сирене, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едро копривата. Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в мазнината. Добавяме копривата, а малко по-късно ориза, червения пипер и ситно нарязания магданоз. След 2-3 мин заливаме с 3 ч.ч. кипяща подсолена вода и оставяме ястието да ври на тих огън, докато уври оризът. След това изсипваме в тавичка и заливаме с киселото мляко, с което сме разбили яйцата и ситно натрошеното сирене. Запичаме 10-15 мин в силна фурна, докато се образува коричка.

Орехова копривена чорба

Прoдукти: 500 г коприва, 1 глава лук, 1 стрък праз, 4 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч.смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Почистваме копривата и я сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме и пасираме. Отделно запържваме нарязаните лук и праз в олиото, прибавяме пюрето от коприва, брашното и разреждаме с водата от копривата. Варим супата още 10 минути и прибавяме орехите.

Чорба от коприва и картофи

Прoдукти: 2 шепи коприва, 4-5 картофа, 1 глава лук, 6 с.л. олио, сол на вкус; за подправка: 1 глава чесън, 2-3 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги да се варят във вряща подсолена вода. Прибавяме почистената, измита и ситно скълцана коприва. След като омекнат картофите, добавяме нарязания на много дребно лук и олиото. Варим още 10 минути. Подправяме чорбата със счукания с малко сол чесън и разбъркан с оцета.

Супа от коприва с прясно мляко

Прoдукти: 300 г коприва, 4 с.л. масло, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 11/2 ч. ч. прясно мляко, 3 яйца, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме копривата на ситно и я запържваме заедно с нарязания лук и брашното. Посоляваме и заливаме с 5-6 ч.ч. гореща вода. Варим на умерен огън. Преди да свалим от огъня, добавяме млякото и нарязаните на дребни кубчета сварени яйца. Подправяме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Салата от коприва, глухарче и моркови

Прoдукти: 2 шепи млада коприва, 2 шепи листа от глухарче, 2 моркова, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. ябълков оцет, 2 с.л. олио, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистваме листата от глухарчето и копривата и ги претриваме с ръце. Нарязваме ги, посоляваме, прибавяме настърганите моркови и разбъркваме добре. Заливаме със сос от лимоновия сок, ябълковия оцет и олиото.

Салата от коприва с лук и яйца

Прoдукти: 1 кг коприва, 1 - 2 глави лук, 3 - 4 яйца, връзка магданоз, олио, оцет, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно копривата, добавяме нарязания лук и солта. Начукваме добре сместа. Прибавяме олиото, оцета, ситно нарязания магданоз. Украсяваме с твърдо сварените яйца, нарязани на колелца.

Салата от млада коприва

Прoдукти: 300 г листенца от млада коприва, 3 с.л. олио, 1 с.л. лимонов сок, 1 щипка захар и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Добре измитите листенца, попарваме за миг във вряща вода, отцеждаме ги и ги нарязваме с неръждаем нож. В салатиерата приготвяме заливката от олиото, лимоновия сок, сол и захар, към които прибавяме листата и ръзбъркваме много добре. Салатата поднасяме веднага.

Ордьовър с коприва

Прoдукти: 250 г брашно, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, кашкавал за поръсване; зa плънката: 1 кг коприва, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, 1 с.л. краве масло,1 к.ч. натрошено сирене, 1-2 твърдо сварени яйца, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме копривата, нарязваме я на ситно и я варим в леко подсолена вода, докато омекне. След това я отцеждаме и я задушаваме в сгорещеното масло заедно със ситно нарязания лук и брашното. Накрая добавяме натрошеното сирене, много ситно нарязан джоджен и твърдо сварените яйца, които сме нарязали на дребни кубченца. Отделно приготвяме средно твърдо тесто от брашното, олиото, киселото мляко, содата и солта. Разточваме от тестото кора с дебелина 5-6 мм, която слагаме в намаслена тавичка и запичаме до зачервяване. После разстиламе върху кората копривената плънка, поръсваме с настъргания кашкавал и отново запичаме.

Коприва с орехи и чесън

Прoдукти: 400 г коприва, 15 ореха, 20 г краве масло, 3-4 скилидки чесън, лимонов сок, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и попарваме копривата. Нарязваме я на ситно и я задушаваме в съвсем малко вода до омекване. Посоляваме, добавяме маслото, счуканите орехи и смачкания чесън. Подправяме с лимон и черен пипер и разбъркваме. Поднасяме като предястие.

Копривени кюфтета

Прoдукти: 500 г коприва, 3-4 сварени и размачкани с вилица картофа, 2 яйца, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Скълцваме ситно и попарваме копривата с подсолена кипяща вода, докато омекне. Отцеждаме я и прибавяме намачканите картофи, разбитите яйца и черния пипер. Посоляваме и разбъркваме. Със супена лъжица загребваме от сместа и пущаме във сгорещената мазнина.

Задушена коприва

Прoдукти: 500 г коприва, 1 ч.ч. ориз, 3-4 с.л. олио, 3-4 глави лук, магданоз, джоджен, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме копривата с повече сол и я оставяме да преседи 1 час. След това я измиваме, изстискваме и яслагаме в тенджера. Върху нея слагаме ориза, олиото, лука, нарязан на филийки, ситно нарязаните магданоз и джоджен, малко сол, черния и червения пипер. Заливаме с 1 ч.ч. вода, похлупваме добре и оставяме яденето да се задушава на умерен огън, докато уври добре оризът. Ако е необходимо доливаме още гореща вода.

Зелен гювеч по сръбски

Прoдукти: 500 г коприва, 2-3 връзки зелен лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, сол, червен пипер, половин връзка магданоз.
Нaчин на приготвяне: Попарваме копривата с вряла вода, отцеждаме и я нарязваме на дребно. Загряваме олиото и последователно запържваме лука, ориза и копривата. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и изсипваме в пръстен гювеч или в тавичка. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна. Поднасяме гювеча, посипан със ситно нарязан магданоз.

Каша от коприва

Прoдукти: 700-800 г коприва, 1 връзка зелен лук, 5-6 с.л. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме копривата в подсолена вода, отцеждаме и я нарязваме на ситно. Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме брашното и също го запържваме. Слагаме копривата, запържваме и нея. Поръсваме с червен пипер. Получената каша разреждаме до умерена гъстота с прясното мляко и част от отварата. Варим още 5-6 мин на тих огън. Поднасяме кашата поръсена с твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета или едро счукани орехи.

Каша от коприва и спанак

Прoдукти: 400 г млада коприва, 200 г спанак, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 к.ч. смлени орехи, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 4-5 скилидки чесън, 2 с.л. разтопено краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме копривата я сваряваме в малко подсолена вода. Отцеждаме, като запазваме отварата, и пасираме копривата. Отделно в половината от олиото задушаваме нарязания на ивички спанак. В останалото олио правим светла запръжка с брашното. Разреждаме с млякото и прибавяме спанака и копривата. Доливаме с отварата от копривата и варим на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Когато кашата се сгъсти, отстраняваме от огъня, посоляваме на вкус и поръсваме с настърганото сирене и орехите, смесени със счукания чесън. Заливаме с разтопеното масло и сервираме.

Каша от коприва, орехи и яйца

Прoдукти: 1 кг коприва, 1 пакетче краве масло, 5 с.л. брашно, 100 г орехови ядки, 3 твърдо сварени яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме копривата в кипяща подсолена вода да поври няколко минути. Разбъркваме добре, за да се разкъса. Прибавяме по малко брашното и непрекъснато бъркаме, за да не се образуват бучки. Когато се получи гъста каша, прибавяме орехите и като поври 10-15 мин, отстраняваме от огъня. Изсипваме в чинии, поливаме с разтопеното масло и поръсваме с наситнените яйца.

Коприва със сметана

Прoдукти: 500 г връхчета от съвсем млада коприва, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 2 жълтъка, 1 кофичка сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме 10 мин копривата с маслото. Прибавяме брашното, разбъркваме и заливаме с 1 ч.ч. топла вода. Посоляваме и варим 15 мин. Разбиваме жълтъците със сметаната и ги прибавяме към копривата, като непрекъснато бъркаме. Щом ястието заври, отстраняваме го от огъня. Поднасяме ястието, поръсено с черен пипер.

Фрикасе от коприва

Прoдукти: 1 кг коприва, 1 к.ч. олио, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме копривата в кипяща подсолена вода, отцеждаме и я нарязваме на дребно. Пускаме я в съд с 2-3 ч.ч. вряща подсолена вода, към която сме прибавили 3 с.л. олио, и варим, докато омекне. От останалото олио и брашното правим светла запръжка, която разреждаме с млякото и част от отварата. Прибавяме запръжката към отварата и варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Накрая оттегляме от огъня и застройваме с разбитото яйце.

Яхния от коприва със сухи чушки

Прoдукти: 300 г млада коприва, 3-4 сухи червени чушки, 1 с.л. брашно, 4-5 скилидки чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките за 30 мин в студена вода. Нарязваме копривата на ситно. Прибавяме чушките, заливаме с 2 ч.ч. подсолена вода и варим, докато копривата омекне. Изваждаме чушките, накълцваме ги и ги връщаме при копривата. Препичаме брашното, размиваме го в 1 к.ч. хладка вода и го прибавяме към ястието, като бъркаме с дървена лъжица. Задушаваме 10 мин под похлупак и накрая прибавяме счукания чесън.

Коприва на фурна

Прoдукти: 700-800 г коприва, 5-6 стръка пресен лук, 1 к.ч. олио, 3-4 с.л. брашно, 1 ч.ч. натрошено сирене, 500 мл прясно мляко, 2-3 яйца, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме копривата на дребно и я задушаваме в олиото, докато поомекне. Прибавяме ситно нарязания лук, брашното, няколко стръкчета джоджен, черен пипер и сол на вкус. Запържваме всичко и отстраняваме от огъня. Когато ястието изстине, поръсваме с натрошеното сирене и заливаме с яйцата, които сме разбили в прясното мляко. Разбъркваме сместа, опитваме на сол и изсипваме в намаслена тавичка. Печем в силна фурна.

Коприва с яйца

Прoдукти: 1 кг коприва, 8 твърдо сварени яйца, 6 с.л. разтопено краве масло, 3 с.л. препечено брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 100 г сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим копривата 10 мин в подсолена вода, след което я отцеждаме. В 2 с.л. разтопено масло разбъркваме брашното, прибавяме млякото и варим 5 мин. Смесваме соса със ситно нарязаната коприва и изсипваме в намаслен съд. Нареждаме отгоре обелените яйца и леко ги притискаме към дъното. Поръсваме с настърганото сирене и заливаме с останалото масло. Запичаме 10 мин в умерена фурна.

Баница с коприва и чушки

Прoдукти: 1 кг готово тесто, 300 г коприва, 2 червени чушки, 2 глави лук, 1 малка бутилка газирана вода, 2 с.л. олио, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме копривата и попарваме. После я отцеждаме и накълцваме. Нарязваме чушките и лука на ситно и ги запържваме в олиото. Отстраняваме тигана от котлона и прибавяме копривата. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и разбъркваме добре. После поръсваме със ситно нарязан магданоз и стрита чубрица. Разделяме тестото на по-голяма и по-малка топка. Разточваме от по-голямата топка кръгла кора, която разстиламе на дъното на намаслена тавичка, така че да образува около 1 см ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с по-малка кора, разточена от останалото тесто, и прищипваме краищата на двете кори. Набождаме баницата на няколко места с вилица и я поръсваме с газираната вода. Изчакваме водата да попие и печем в умерено загрята фурна до поруменяване.

Банички с копривена плънка

Прoдукти: 1 пакет фини кори за баница, 1 к.ч. мазнина; зa плънката: 1 кг коприва, 1 к.ч. натрошено сирене, 2-3 сварени и стрити жълтъка, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Попарваме във вряща вода почистената и измита коприва. Отцеждаме я, нарязваме я на ситно и я смесваме с натрошеното сирене и стритите варени жълтъци. Поръсваме с черен пипер и разбъркваме добре. Разгъваме корите и ги налязваме на широки ленти. В единия край на всяка лента слагаме от плънката и завиваме лентата на баничка. Нареждаме баничките в тава, поливаме ги с мазнината и печем в умерена фурна до зачервяване.

Палачинки с коприва

Прoдукти: 1 кг коприва, 1 щипка сода бикарбонат, 2 яйца, 1-2 с.л.олио, 1 с.л. брашно, кашкавал,1/2 ч.ч. газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Правим рядка кашица от газираната вода, яйцата, 1 ч.ч. вода, содата и брашното. Изпържваме палачинки. Приготвяме пюре от коприва по следния начин: Заливаме копривата с малко посолена вода и я задушаваме на огъня. Прибавяме олиото и брашното и варим 10 минути.
Намазваме палачинките равномерно с копривено пюре и ги нареждаме като торта - една върху друга. Най-отгоре също намазваме с пюре, върху което поръсваме едро настърган кашкавал. Поднасяме палачинките топли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тайният прозорец – ниша в интериора

Първите ниши не са изобретени от никого. Те са се появили естествено в дълбочините на пещерите, където са живели далечните наши предци. Използвали ги за съхранение на битови предмети, оръжие и инструм...

Митове и истини за болните зъби

1. Болният зъб се лекува с аспирин или тампонче, напоено със спирт Това е не просто мит. Това е опасна заблуда! Когато тези химични вещества попаднат върху лигавицата в устната кухина, те ще пред...

Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

За пръв път на детска градина

Събитието, не по-малко важно и вълнуващо от първия учебен ден, променя коренно живота на хлапетата. За мама и татко обаче то се превръща в изпитание, с което могат да се справят, стига да проявят търп...

Начало