Още рецепти » Консервирaне на домати

 Консервирaне на домати

Домати с вишневи листа

Прoдукти: 5 кг здрави и узрели домати, 4 л вода, 2 ч.ч. сол, 1 ч.ч. тиквено семе, лозови листа, зелении
Нaчин на приготвяне: Увиваме всеки домат поотделно в лист от вишна или лоза. Нареждаме ги в буркани, помежду им слагаме също от листата, както и босилек, маточина, мента, магданоз, но в малки количества. Ръсим опечените твърди семена, които можем да заменим с орехи, кашу, фъстъци, лешници. Заливаме със студена саламура, приготвена от водата и солта. Притискаме отгоре с венче от лозови пръчки и листа. Държим на студено.

Домати с чесън

Прoдукти: 10 кг зелени доматчета, 100 г чесън, 700 г листа от целина, 500 г сол, 10 л вода
Нaчин на приготвяне: Нареждаме доматите в буркани или бидонче, заливаме ги със саламура от сол и вода, разбъркана на вкус. Затискаме отгоре с тежест и след 2 дни започваме да претакваме – през 3 дни в продължение на 2 седмици.

Зелени домати с подправки

Прoдукти: зелени домати, лук, чесън, копър, чубрица, целина, хрян, листа от вишна, дюля, лоза или дрян; зa маринатата: 5,5 л вода, 1 ч.ч. оцет, 250 г сол
Нaчин на приготвяне: Нареждаме на дъното на бурканите нарязан лук, скълцан чесън, клончета копър и чубрица, нарязана целина, коренчета остърган и нацепен по дължина хрян. Сваряваме марината от водата, оцета, солта и различните листа. Допълваме бурканите с домати и заливаме с марината. След 3-4 започваме да претакаме туршията – 4 пъти през 2 дни.

Зелени домати с екзотични подправки

Прoдукти: 1 кг зелени домати, 1 л винен оцет, 1 кг захар, 500 мл вода, джинджифил, кората на 1/2 лимон, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 щипка канела, 3 зърна карамфил, 1 с.л. синапено семе
Нaчин на приготвяне: Надупчваме доматите с дебела игла, за да не се пукнат по време на бланширането. Възвираме подсолена вода и варим в нея доматите 2-3 мин, отцеждаме, нареждаме ги в разлата тава и ги заливаме с оцет. Оставяме ги така 1 нощ. Възвираме водата и захарта като отнемаме пяната. Щом разтворът се избистри, прибавяме останалите подправки. Варим 2-3 мин и оставяме саламурата да изстине. Заливаме с нея доматите в оцета и ги оставяме да престоят още 1 нощ. Отливаме саламурата и я варим още 10 мин. Нареждаме доматите в буркани и ги заливаме с горещата саламура. Съхраняваме туршията на хладно и тъмно място.

Кисели зелени доматчета

Прoдукти: 5 кг зелени доматчета, 200 г сол, 100 мл оцет, 5-6 дафинови листа, 10 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, няколко глави чесън, вишневи и дюлеви листа, 1 глава целина
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите и ги надупчваме с игла. Нареждаме ги в големи буркани, като между тях слагаме листата и подправките. Заливаме ги с вода, за да измерим количеството й. Изливаме водата в тенджера и от нея отливаме 100 мл. Добавяме солта, оцета и разбъркваме, за да се разтворят добре. С тази смес отново заливаме доматите. Затваряме ги с капачка и прибираме на студено. След 3-4 седмици туршията е готова.

Печени зелени домати

Прoдукти: 500 г зелени домати, 2,5 кг червени чушки, 750 г моркови, 1 връзка керевиз, 2 глави чесън; зa маринатата: 2 ч.ч. оцет, 2 ч.ч. олио, 4 ч.ч. захар, 12 с.л. сол
Нaчин на приготвяне: Запичаме леко доматите и чушките и ги обелваме. Нарязваме морковите на кръгчета, магданоза и керевиза – на ситно. Всичко изсипваме в дълбок съд, заливаме с изстиналата марината и оставяме 24 часа да престоят. След това напълваме буркани, като прибавяме по 1 аспирин на буркан.

Подлучени домати

Прoдукти: 3 кг зелени домати, 2 връзки магданоз, 1 връзка целина, 4 глави чесън; зa маринатата: 500 мл оцет, 2 ч.ч. вода, 1 непълна ч.ч. сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме напречно доматите и ги нареждаме в по-големи буркани. Между всеки ред поръсваме от подправките. Кипваме маринатата, изстудяваме я и заливаме доматите. Захлупваме бурканите и ги оставяме на студено.

Туршия от зелени домати

Прoдукти: 7,5кг зелени домати, 1 ч.ч. морска сол, 1/2 ч.л. стипца, 2 ч.ч. оцет, 5 ч.ч. захар, 2 пръчки канела, 1 щипка карамфил.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите и ги подреждаме на слоеве в дълбок съд, като всеки слой поръсваме със сол. Оставяме да престоят така една нощ и на следващия ден отцеждаме изтеклия сос. Прибавяме стипцата и заливаме с вряща вода. След 20 мин отцеждаме и изплакваме. Смесваме оцета, захарта и подправките за марината и я нагряваме, докато заври. След 3 мин сваляме марината от огъня и заливаме доматите. Оставяме ги да престоят още една нощ и на следващият ден отново отцеждаме сока, като го запазваме. На четвъртия ден кипваме сока заедно с доматите, докато станат прозрачни. Изваждаме доматите и ги подреждаме в затоплени буркани. Сокът остава да ври, докато се посгъсти, отделяме подправките и заливаме с него доматите. Затваряме бурканите.

Туршия от зелени домати с люти чушки

Прoдукти: 10 кг зелени домати, 12 л вода, 600 г сол, 2 кг люти чушлета “Бяла шипка”, 1 кг листа от целина
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави зелени доматчета от един сорт. Избождаме ги с игла на места и ги редим в буркани като между тях слагаме листа и нарязани на парченца клончета целина, както и люти чушлета, които също сме надупчили с игла и сме им подрязали дръжките. Затискаме ги с кръстачка и камък и заливаме със студена саламура, приготвена от изброените продукти. Претакаме всеки ден в продължение на 2 седмици.

Туршия от цели червени домати

Прoдукти: 5 кг червени домати, листа от череша и лоза, 3-4 л вода, 400 г сол, аспирин
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави и по-твърди домати. Всеки домат увиваме в лозов лист и нареждаме в буркан, а между доматите слагаме черешови листа. Отгоре на буркана слагаме 2-3 аспирина, затискаме с венче от лозови пръчки и заливаме със студена саламура, приготвена от водата и солта. Затваряме бурканите и ги оставяме на хладно място.

Червени домати в саламура

Прoдукти: 10 кг здрави червени домати, лозови листа, 10 л вода, 500 г сол
Нaчин на приготвяне: Избираме домати с дръжки и ги набождаме с игла на няколко места. Нареждаме ги в буркани с дръжките нагоре като между тях слагаме лозови листа. Притискаме с кръстачка и с чист речен камък и заливаме със саламура, приготвена от вода и сол, която да ги покрива 10-15 см. Съхраняваме на тъмно и хладно място.

Чорбаджийки със зелени домати

Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 1 кг зелени домати, 1 кг моркови, 500 г лук, 2 връзки магданоз, 1 глава чесън, 1,2 л вода, 1,2 л оцет, 500 г захар, 200 г сол, 200 мл олио
Нaчин на приготвяне: Леко запичамe подрязаните към дръжките чушки. Нарязваме морковите на кръгчета, а доматите набождаме с игла тук-там. Лука и чесъна нарязваме на филийки. Редим ги на пластове в буркани като слагаме между редовете чесън и магданоз. От изброените продукти сваряваме марината, с която заливаме чушките. Затваряме бурканите херметически и ги държим на хладно място. Не стерилизираме.

Люти чушлета с домати

Прoдукти: 1,5 кг люти чушлета, 5 кг домати, 1 ч. ч. олио, 1 к. ч. оцет, 1 к. ч. захар, 1 връзка магданоз (копър), сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и изрязваме върховете на дръжчиците на чушлетата. Доматите измиваме и смиламе или настъргваме на едро ренде, като отстраняваме люспите. Към смлените домати прибавяме олиото, оцета, захарта и солта. Варим сместа докато водата се изпари. Добавяме чушлетата и варим още 10 минути. Отстраняваме от огъня и слагаме нарязания на ситно магданоз. Насипваме в по-малки буркани и стерилизираме 10 минути.

Мариновани зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 члава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги в голяма плитка тава и ги наръсваме със солта и захарта. Объркваме ги и ги оставяме да престоят половин час. През това време смесваме продуктите за маринатата, наситнявайки и чесъна. Оставяме я да престои 2 часа. Отцеждаме доматите от сока, който са си пуснали и ги нареждаме в бурканчета. Изсипваме сока от доматчетата в маринатата, разбъркваме и заливаме доматите. Затваряме херметически бурканите и стерилизираме 5-6 мин.

Стерилизирани зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на кубчета и ги наръсваме със солта и захарта. Объркваме и оставяме да престоят 30 мин. Смесваме продуктите за маринатата заедно с наситнения чесън. Оставяме я да престои 2 часа. Отцеждаме доматите от сока, който са си пуснали и ги нареждаме в бурканчета. Изсипваме сока от доматчетата в маринатата, разбъркваме и заливаме доматите. Затваряме херметически и стерилизираме 5-6 мин.

Туршия със зелени домати и мента

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 250 г захар, 250 г сол, 250 мл олио, 250 мл оцет, 15-20 скилидки чесън, 5 стръка мента, 5 стръка копър, 5 стръка маточина.
Нaчин на приготвяне: Режем доматите на парченца и ги посипваме с половината захар и сол. След 3-4 часа ги отцеждаме и изхвърляме отделената течност. Редим ги в буркани, като между доматите слагаме скилитки чесън и едро нарязани зелении. Смесваме оцета и олиото и разтваряме в тях останалата захар и сол. Разсипваме сместа по бурканите и доливаме топла вода. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Туршия със зелени домати, моркови и орехи

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 1,5 кг моркови, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 връзка целина, 1 пакетче черен пипер, 1 л вода, 500 мл олио, 350 мл оцет, 400 г сол, 500 г захар, 1 щипка лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и доматите и ги нареждаме в буркани. Между редовете слагаме орехи, черен пипер и едро нарязана целина. Приготвяме марината от изброените продукти и я разливаме в бурканите. Доливаме топла вода, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Домати, мариновани с босилек

Прoдукти: 1 кг средно големи домати, 4 с.л. ябълков оцет, 300 мл ябълков сок, 2 с.л. зърна черен пипер, 2 ч.л. карамфил на зърна, 2 с.л. кориандър, 3 пръчици канела, 3 сушени люти чушлета, 1 връзка пресен босилек
Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджера оцета и ябълковия сок, махаме пяната, слагаме подправките, завити в марля и варим 10 минути. Изваждаме подправките от отварата. Измиваме доматите и ги набождаме с клечка за зъби. Измиваме босилека и отделяме листата от стъблата им. Подреждаме зеленчуците на слоеве и наливаме толкова гореща марината, че доматите да са покрити 2-3 см под ръба на буркана. Леко разтърсваме буркана, за да изплува въздуха и затваряме плътно с капачка, стерилизираме 15 минути. Тази зимнина е изискана гарнитура към месо, а също и за спагети.

Домати с касисови листа и хрян

Прoдукти: 2 кг домати, 3 листа от касис, копър, 2 дафинови листа, 8-10 зърна черен пипер, парче корен от хрян, 3 скилидки чесън, 1 с.л. захар, 2 с.л. сол
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата и пускаме доматите вътре. Изваждаме ги веднага и ги нареждаме в буркана. Добавяме във водата подправките и вряща я изсипваме върху доматите в буркана. Затваряме здраво с капачка и съхраняваме на хладно.

Домати с копър и дафинов лист

Прoдукти: 1,5 кг червени домати, 2-3 клонки магданоз, 1 съцветие копър, 10 зърна черен пипер, 3 дафинови листа, 1,5 с.л. сол, 3 с.л. захар, 3 с.л. оцет 6%
Нaчин на приготвяне: На дъното на буркана слагаме копъра и магданоза. Отгоре плътно нареждаме измитите и небелени домати. Кипваме вода и ги заливаме. Похлупваме с капак и ги държим така 15 минути. След това изливаме водата и отново я кипваме, като добавяме в нея всички изброени подправки без оцета. С кипящата марината заливаме доматите в буркана и сипваме оцета. Затваряме здраво и обръщаме буркана с дъното нагоре.

Домати с чесън

Прoдукти: 2 кг червени домати, 3 глави чесън, 1 връзка магданоз, сол на вкус, 3 аспирина
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите с магданоза и ги посоляваме на вкус. Прибавяме счукания чесън и аспирин.Объркваме всичко, пълним буркани, затваряме ги и прибираме на хладно.

Поповски домати

Прoдукти: 10 кг здрави червени домати, 300 мл вода, 2 белтъка, 2 ч.л. желатин, 1 непълна с.л. сол
Нaчин на приготвяне: В дълбок съд разбиваме белтъците и солта, прибавяме водата, като бием непрекъснато до еднородна смес. Разтваряме желатина в малко вода и го прибавяме към белтъчната смес. Бием още 3-4 минути. Измиваме и подсушаваме доматите, потапяме ги в желиращата се смес и оставяме да изсъхнат. Нареждаме ги в буркани, които покриваме с пергаментова хартия и ги съхраняваме на хладно. Доматите могат да се съхранят до 10 месеца. Преди употреба, ги измиваме добре.

Стерилизирани червени домати

Прoдукти: 5 кг домати, 2 глави лук, 4-5 листа от целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме половината домати, като избираме по-меките. Настъргваме ги и ги задушаваме на умерен огън заедно със ситно нарязаните лук и целина. Измиваме целите домати и ги попарваме във вряла вода. После ги обелваме и ги нареждаме плътно в буркани. Претриваме през цедка задушените домати, загряваме соса на огъня, посоляваме и го разливаме в напълнените буркани. Затваряме херметически и стерилизираме 20 мин.

Цели белени домати натюр

Нaчин на приготвяне: Измитите домати попарваме във вряла вода и охлаждаме със студена. Обелваме, нареждаме плътно в буркани и заливаме с горещ подсолен на вкус доматен сок, който достига 1 см под ръба. Затваряме и стерилизираме 20 минути.

Ястие от пиперки и домати

Прoдукти: 1 кг пиперки, 1 кг домати, 150 мл олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 връзка магданоз, 1 стрък копър, 1 стрък целина, 2 листа от босилек, сол
Нaчин на приготвяне: Разрязваме пиперките първо по дължина, а след това напречно на ивици. Задушаваме ги в сгорещено олио на слаб огън под капак, докато омекнат. Поръсваме със сол и черен пипер и добавяме нарязаните на парчета домати. Когато сместа заври отново, покриваме с капак и оставяме на слаб огън 20 минути. Преди да свалим от огъня, прибавяме наситнените зелении. Насипваме готовото ястие горещо в буркани, които затваряме веднага и обръщаме с отвора надолу до пълно изстиване.

Сладко от зелени домати

Прoдукти: 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта на игла издълбаваме вътрешността им. Пускаме ги във вряща вода, варим 3-4 мин и ги изплакваме със студена вода. Повтаряме тази процедура 4 пъти. След това обелваме доматчетата и ги пускаме във врящ сироп, приготвен от захарта и 3 ч.ч. вода. Варим на силен огън. Когато сиропът започне да се сгъстява, прибавяме лимонтозуто разтворено в малко топла вода. Варим още 2-3 мин, отстраняваме от огъня и ароматизираме с ванилията.

Конфитюр от домати

Прoдукти: 3 кг домати, 1 кг захар, 1 ч.л. винена киселина, 3-4 листенца индрише.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели месести домати. Попарваме ги във вряща вода и ги обелваме. Нарязваме обелените домати и отстраняваме семената. Поръсваме ги със захарта и варим на умерен огън. Когато конфитюрът започне да се сгъстява, ароматизираме с индришето, а 3-4 мин преди да свалим от огъня прибавяме винената киселина. Насипваме горещия конфитюр в сухи и затоплени буркани.

Конфитюр от зелени домати

Прoдукти: 1 кг зелени доматчета, 750 г захар, сокът от 2 лимона, 4 г пектин.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматчетата и ги нарязваме на четвъртинки. Поръсваме ги със захарта и ги оставяме да престоят 1 нощ. На другия ден сипваме лимоновия сок и варим 2 часа на тих огън, като от време на време обираме пяната.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ставни проблеми при бебетата

Въпреки че повечето от децата се раждат с напълно здрави тазобедрени стави, по различни причини – на първо място неправилно повиване, тези стави биват изкълчвани. Когато човек стане на 35-40 години и ...

Как да сготвим черен дроб?

Брюкселски медальон Прoдукти: 4 резена целина, 2 с.л. краве масло, 4 парчета черен дроб, 1 яйце, брашно, галета, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я изпъ...

Еднаква декорация за тавана и стените

Покриването на плоскостите на тавана и стените чрез еднаква декорация е необичайно решение. Може да го използвате не само за да създадете оригинален декор, но и с чисто практична цел. При покриването ...

Избрано от китайската кухня

Печени ребра по китайски Прoдукти: 1.4 кг предни свински ребра, 1 щипка зелен китайски чай, 500 мл кипяща вода, 50 мл соев сос, 4 скилидки чесън, 3 зърна карамфил, 1 зърно анасон, 40 г захар, 40 ...

Начало