07.03.2021 година
1564339898.swf
Т
емата
 8269 |  0 
Зеленчукови кюфтета
Магданозени кюфтета

Прoдукти: 2 по-големи връзки магданоз, 4-5 стръка зелен лук, 2-3 яйца, 1 к.ч. настъргано сирене, 3 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, сол, мазнина за пържене, кисело мляко за гарнитура.
Нaчин на приготвяне: Измиваме магданоза и лука, нарязваме ги на ситно и ги задушаваме в сгорещеното олио. Изчакваме да поизстинат и ги смесваме с брашното, яйцата и настърганото сирене. Посоляваме на вкус и разбъркваме. С помощта на лъжица оформяме малки кюфтенца и ги пържим в силно сгорещена мазнина. Поднасяме кюфтетата с кисело мляко.

Доматени кюфтенца

Прoдукти: 2 кг зрели домати, 1 кг брашно, 2 глави лук, джоджен, черен пипер, захар, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги, нарязваме ги на ситно и леко ги изстискваме. В дълбок съд смесваме ситно нарязания лук, доматите, брашното, ситно нарязан джоджен, захар, сол и черен пипер. Разбъркваме добре, за да получим еднородна маса. Сгорещяваме мазнината в тиган, вземаме с лъжица от приготвената смес, оформяме кюфтенца и ги изпържваме от двете страни.

Копривени кюфтета

Прoдукти: 500 г коприва, 3-4 сварени и размачкани с вилица картофа, 2 яйца, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Скълцваме ситно и попарваме копривата с подсолена кипяща вода, докато омекне. Отцеждаме я и прибавяме намачканите картофи, разбитите яйца и черния пипер. Посоляваме и разбъркваме. Със супена лъжица загребваме от сместа и пущаме във сгорещената мазнина.

Кюфтета от грах

Прoдукти: 500 г сварени картофи, 500 г сварен грах, 3 яйца, 2 филии сух хляб /без кората/, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Пресоваме сварените картофи и ги смесваме с целите зърна сварен грах. Прибавяме накиснатия и изстискан хляб, 2 яйца, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтенца. Овалваме ги в брашното, потапяме ги в разбитото яйце и пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтета от гъби

Прoдукти: 800 г пресни гъби, 1 филия хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. разтопено краве масло, магданоз/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъбите в подсолена вода. Нарязваме ги на дребно. Прибавяме накиснатия в млякото и изстискан хляб, 2 яйца, сол, нарязан на дребно магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме тесто, от което правим кюфтета. Панираме ги в брашно и яйце, и ги пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтета от гъби и спанак

Прoдукти: 400 г пресни гъби, 200 г спанак, 4 големи картофа, 4 яйца, 3 с.л. брашно, сушена мащерка, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистените гъби сваряваме в малко вода до омекване, отцеждаме и ги нарязваме на ситно. Задушаваме спанака в подсолена вода, отцеждаме го и нарязваме на ситно. Сварените и намачкани картофи смесваме с гъбите и спанака. Прибавяме 2 яйца, 1 щипка сушена мащерка, брашно и сол на вкус. Разбиваме добре сместа и от нея оформяме кюфтета. Панираме ги последователно в брашно и останалите яйца и пържим до златисто.

Кюфтета от зеле

Прoдукти: 1 зелка, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, галета, 3-4 с.л. прясно мляко, 1-2 яйца, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно зелето, сваряваме го в подсолена вода и отцеждаме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио.Поръсваме брашното и също го позапържваме. Разреждаме с млякото до гладка кашица. Прибавяме зелето, яйцата и малко галета, за да се получим гъстота. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтета от зеле с ориз

Прoдукти: 1 зелка, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, 3-4 с.л. ориз, 1 к.ч. брашно, 5-6 с.л. галета, 60 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол; зa панировката: 1-2 яйца, брашно и галета.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го задушаваме до омекване в 1-2 с.л. олио и малко подсолена вода. Сваряваме ориза в малко подсолена вода и го смесваме със задушеното зеле. Прибавяме гъст сос Бешамел, приготвен от брашното, маслото и млякото. Прибавяме също така ситно нарязания и запържен лук, разбитите яйца, ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. Ако сместа рядка, прибавяме и малко галета. Оформяме кюфтета, панираме ги в разбитите яйца, брашното и галетата и ги пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтета от зелен фасул

Прoдукти: 1 кг зелен фасул, 1 глава лук, 3 яйца, магданоз, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сухар, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме нарязания на парченца фасул в подсолена вода, отцеждаме го и го смесваме с настъргания на ренде лук, 2 яйца, ситно нарязания магданоз, счукания сухар, солта и черния пипер. От сместа оформяме кюфтета, които овалваме в брашно, потапяме ги в разбитото яйце и ги изпържваме във врящата мазнина.

Кюфтета от зеленчуци и ядки

Прoдукти: 2 ч. ч. настъргани тиквички, 1 ч. ч. настъргани моркови, 1 ч. ч. настъргана тиква, 3 яйца, 100 г смлени бадеми, магданоз, мащерка, сол, черен пипер, брашно, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Смесваме насърганите тиквички, морковите, тиквата и бадемите. Разбиваме яйцата със солта, черния пипер и зелените подправки. Прибавяме ги към зеленчуците и разбъркваме всичко добре. От сместа оформяме топчета, които овалваме в брашно и леко сплескваме. Пържим ги от двете страни в обилно количество олио на слаб до умерен огън.

Кюфтета от картофи и спанак

Прoдукти: 500 г картофи, 1 кг спанак, 150 г сирене, 150 мл олио, 100 г лук, 4 яйца, 50 г брашно, 70 г галета, 250 г кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме спанака с малко вода, докато омекне и водата се изпари. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги настъргваме на ситно ренде. Прибавяме настъргания спанак, ситно нарязания лук, сиренето, 1 яйце, 1 с.л. галета и останалите подправки. Правим кюфтета от омесената смес, които овалваме в брашно, галета и яйца и пържим в гореща мазнина.

Кюфтета от ориз и спанак

Прoдукти: 250 г ориз, 500 г спанак, 2-3 яйца, 1 ч.ч. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 3 ч.ч. подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме спанака на ситно и го варим, докато омекне. Отцеждамеи го смесваме с ориза. Прибавяме яйцата, галетата, черен пипер и сол на вкус. Омесваме и оформяме кюфтенца, които пържим в сгорещено олио на умерен огън.

Кюфтета от патладжани

Прoдукти: 1 кг патладжани, 1-2 глави лук, 7-8 скилидки чесън, магданоз, 2 яйца, 50 г галета, сол, черен пипер, брашно, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на кръгчета и ги оставяме да престоят в подсолена вода, за да си пуснат сока. Отцеждаме и ги смиламе с машинка за месо. Прибавяме настъргания лук, счукания чесън, разбитите яйца, ситно нарязан магданоз, галетата, сол и черен пипер на вкус. Смесваме всичко много добре. Взимаме от сместа с чаена лъжичка и пържим в загрятото олио.

Кюфтета от печени патладжани

Прoдукти: 3 големи патладжана, 1 главичка лук, 2 с.л.брашно, 2-3 с.л. олио, 1 яйце, черенпипер, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Опичаме патладжаните, обелваме ги и ги счукваме със сол. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Поръсваме брашното, сваляме от огъня и смесваме с патладжаните, като прибавяме яйцето, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои 1-2 часа. После оформяме кюфтета, които овалваме в брашно и пържим във вряло олио.

Кюфтета от печени чушки

Прoдукти: 1 кг червени чушки, 2 яйца, 2 глави лук, 1-2 к.ч. галета, чубрица, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Отцеждаме отделения сок и ги смесваме с настъргания лук, яйцата, чубрица и сол на вкус. Сипваме толкова галета, че да получим тесто за кюфтета. Оформяме кюфтетата, овалваме ги в брашно и пържим в сгорещеното олио.

Кюфтета от праз

Прoдукти: 1 кг праз, 300 г картофи, 50 г кашкавал, 2 яйца, 2-3 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме праза в олиото. Правим пюре от сварените картофи, смесваме ги с праза, яйцата, настъргания кашкавал, черния пипер и солта. Омесваме добре, ако е необходимо добавяме галета. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и ги пържим в гореща мазнина.

Кюфтета от праз и орехи

Прoдукти: 7-8 стръка праз, 5-6 картофа, 3-4 яйца, 3 к.ч. счукани орехи, 1-2 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парчета, които сваряваме в подсолена вода. Отделно сваряваме обелените картофи. Прекарваме изцедените зеленчуци през месомелачка и омесваме от тях кайма, като добавяме яйцата, едро счуканите орехи, галетата, сол и черен пипер на вкус. Оформяме с мокри ръце кюфтета, които овалваме в брашно и пържим в горещо олио.

Кюфтета от репички

Прoдукти: 3 връзки репички, 1 яйце, 1 1/2 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 малка глава лук, джоджен, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме репичките, посоляваме и ги смесваме със ситно нарязаните джоджен и лук. Прибавяме разбитото яйце и брашното. Омесваме и оформяме малки топчета. Овалваме топчетата в брашно и ги пържим в силно сгорещена мазнина, докато хванат златиста коричка. Поднасяме ги, поръсени със смес от сол и черен пипер.

Кюфтета от ряпа

Прoдукти: 500 г ряпа, 2 глави лук, 2-3 с.л. галета, 2 яйца, 20 г краве масло, олио за пържене, кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ряпата, настъргваме я на едро ренде и я сваряваме на пара. Нарязваме лука на ситно и заедно с яйцата, разтопеното масло и подправките го добавяме към ряпата. Омесваме, като сипваме от галетата, докато се получи необходимата гъстота. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в гореща мазнина.

Кюфтета от смесени зеленчуци

Прoдукти: 4-5 картофа, 100 г гъби, 150 г грах, 150 г олио, 50 г ориз, 1 моркови, 1 глава лук, 1 парче целина, 50 г галета, 50 г брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. гъст бешамел, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на дребно и ги задушаваме последователно според твърдостта им. След като омекнат, прибавяме сварения ориз, 1 яйце, подправките и бешамеловия сос. Оформяме кюфтета от добре разбърканата смес, потапяме ги в брашно, галета и яйца и ги пържим в гореща мазнина.

Кюфтета от спанак и овесени ядки

Прoдукти: 1 кг спанак, 100 г овесени ядки, 1 малка връзка зелен лук или 1 глава стар лук, 2 яйца, 3 с.л. галета, джоджен, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и спанака и ги задушаваме до омекване. Отстраняваме от огъня и добавяме овесените ядки. След като сместа престои 30 мин, добавяме яйцата, джоджен и сол на вкус. Омесваме, ако е необходимо да сгъстим, добавяме брашно. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтета от сух хляб и тиквички

Прoдукти: 300 г сух хляб, 300 г тиквички, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 100 г кашкавал, 50 г сирене, 1 с.л. ракия, 70 г брашно, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме нарязаните на дребно тиквички в прясното мляко. Намачкваме ги след като изстинат. Прибавяме хляба, натрошен съвсем на дребно, яйцата, настърганите кашкавал и сирене, ракията, ситно нарязан магданоз,черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме сместа, докато стане еднородна. С лъжица гребваме от сместа и я овалваме в брашното, като оформяме кръгло кюфте. Пържим в малко мазнина от двете страни до светлокафяв цвят.

Кюфтета от тиквички и картофи

Прoдукти: 600 г картофи, 500 г тиквички, 3 яйца, половин връзка магданоз, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме картофите. Обелваме тиквичките, настъргваме ги и ги прибавяме към картофите. Добавяме ситно нарязания магданоз, 2 яйца, черен пипер и сол на вкус. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашното, потапяме в разбитото яйце и изпържваме в загрятата мазнина.

Кюфтета от тиквички и моркови

Прoдукти: 2 средно големи тиквички, 1-2 моркова, 1 скилидка чесън, 1-2 яйца,1 к. ч. настърган кашкавал, 1 непълна ч. ч. брашно, магданоз, сол, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и леко ги изцеждаме. Смесваме ги с настърганите моркови, счукания чесън, ситно нарязания магданоз, кашкавала, черния пипер, солта и яйцата. Накрая добавяме брашното и разбъркваме много добре. Взимаме по 1 с.л. от сместа и оформяме малки кюфтенца. Изпържваме ги от двете страни в сгорещена мазнина.

Кюфтета от тиквички и патладжани

Прoдукти: 2 големи патладжана, 2 тиквички, 1-2 глави лук, 1 к.ч. ситно натрошено краве сирене, 1 с.л. брашно, 2-3 яйца, магданоз, черен пипер и сол на вкус, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и сваряваме патладжаните. Оставяме ги да се отцедят добре и ги накълцваме на ситно. Остъргваме тиквичките, скълцваме ги и ги прибавяме към патладжаните. Разбъркваме заедно с настъргания лук, нарязания магданоз, натрошеното сирене и брашното. Прибавяме яйцата и посипваме със смлян черен пипер. Измесваме добре, оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашно и пържим във врящо олио.

Кюфтета от цвеклови листа

Прoдукти: 30-40 млади листа от цвекло, 4 картофа, 1 връзка магданоз, 2 с.л. галета, 2 яйца, 3 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме листата, отцеждаме и ги накълцваме. Стриваме сварените и обелени картофи, наситняваме лука, прибавяме подправките, яйцата, солта. Омесваме добре зеленчуковата каша и я оставяме да престои 10 минути. Правим кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в силно сгорещена мазнина.

Кюфтета от целина

Прoдукти: 1 голяма глава целина, 1 ч.ч. ориз, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. месен или зеленчуков бульон, 2 яйца, 1 к.ч. галета, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме целината и оставяме да се поотцеди. Сгорещяваме маслото, разреждаме с бульона, сипваме целината и задушаваме 15 мин. Прибавяме ориза и задушаваме, докато поеме соса. Щом сместа изстине и прибавяме жълтъците и малко галета, за да получим достатъчно гъста смес. Оформяме кюфтета, потапяме ги в разбитите белтъци, овалваме ги в галета и пържим в сгорещено олио

Кюфтета от чушки и грах

Прoдукти: 3 ч.ч. грах, 1 кг чушки, 2 глави лук, 3 яйца, 3-4 с.л. галета, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме граха и го пасираме. Опичаме чушките и ги прекарваме през месомелачка. Оставяме да се отцедят и ги смесваме с граховото пюре. Прибавяме настъргания лук, яйцата, галетата и сол на вкус. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтета, които овалваме в брашното и пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтета от чушки и картофи

Прoдукти: 1 кг червени чушки, 500 г картофи, 1 глава лук, 2-3 яйца, галета, магданоз, чубрица, черен пипер, сол; зa панировката: яйца, брашно, галета, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Смесваме ги с чушките. Добавяме настъргания лук, яйцата, сол, чубрица, черен пипер, малко дребно нарязан магданоз, и ако е необходимо галета, за да се подсуши сместа. Омесваме добре и оформяме кюфтета, които панираме в брашно, разбити яйца и галета. Пържим във вряща мазнина.

Кюфтета от чушки, моркови и картофи

Прoдукти: 500 г чушки, 3-4 моркова, 2-3 пресни картофа, 3 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 100 г кашкавал, 4 яйца, 1/2 връзка магданоз, сол, галета за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и ги нарязваме много ситно. Обелваме морковите и картофите и ги сваряваме. Смачкваме ги на пюре и прибавяме към тях чушките, киселото мляко, брашното, настъргания кашкавал и 2 яйца. Омесваме всичко много добре и подправяме със ситно нарязания магданоз и сол. От сместа оформяме кюфтета и ги панираме последователно с галета, яйца и отново галета. Изпържваме кюфтетата в гореща мазнина.

Кюфтета от чушки и патладжани

Прoдукти: 1 кг червени чушки, 3 големи патладжана, 1 глава лук, 1-2 с.л. олио, 3 с.л.брашно, 2-3 яйца, 2-3 с.л.галета, чубрица, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка заедно с опечените патладжани. Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио, добавяме брашното и също го позапържваме. Изчакваме запръжката да поизстине и я сипваме при чушките и патладжаните. Добавяме яйцата, сол, чубрица, черен пипер и толкова галета, че да се получи тесто за кюфтета. Омесваме добре и оформяме кюфтенца, които потапяме в брашно и пържим във вряло олио.

Кюфтета от чушки по Пазарджишки

Прoдукти: 1 кг чушки, 1 ч. ч. настъргано сирене, 1 яйце, 1 жълтък, магданоз, черен пипер, брашно (колкото е необходимо да се получи смес за кюфтета), 2 яйца за панировка, 2 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, почистваме ги и ги нарязваме много ситно. Прибавяме настърганото сирене, едното яйце и жълтъка, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус и брашно. Омесваме сместа и с мокри ръце оформяме кюфтета, които овалваме в брашно, след това в разбитите яйца и пържим в сгорещеното олио.

Пролетни кюфтенца

Прoдукти: 250 г коприва, 300 г лапад, 150 г магданоз, 3 яйца, 20 г брашно, 150 г сирене, 150 мл олио.
Нaчин на приготвяне: Заливаме копривата и лапада ги с вряла вода и ги оставяме да кипнат. Изваждаме ги и ги нарязваме на ситно. Добавяме ситно нарязания магданоз, яйцата, брашното и натрошеното сирене. Омесваме всичко много добре и оформяме кюфтета, които изпържваме в сгорещено олио.

Олимпийски кюфтета

Прoдукти: 1 кг картофи, 600 г целина (глави), 600 г моркови, 200 г масло, 100 г лук, 150 г ориз, 10 яйца, 100 г брашно, 250 г мляко, сол, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета и ги пържим, като най-напред слагаме морковите, после целината и накрая картофите. От половината брашно с част от млякото и маслото правим гъст сос бешамел, които добавяме към зеленчуците, заедно с настъргания лук. Слагаме солта, сварения ориз, част от яйцата и подправките. От полученото тесто правим кюфтета, които панираме в брашно и яйца. Пържим в гореща мазнина.

Странджански кюфтета от зеле

Прoдукти: 1,5 кг зеле, 1 ч.ч. мазнина, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 2 с.л. галета, 1 глава лук, сол, магданоз, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънко, варим го до омекване и го изстискваме. Прибавяме настъргания лук, заедно с белия сос, приготвен от брашното, сока от зелето и мазнината. Подправяме с магданоз, чубрица и сол. Прибавяме яйцата и омесваме всичко. От полученото тесто правим елипсовидни кюфтета, които панираме в брашно, яйце и в галета. Пържим ги в гореща мазнина.


18.06.2012 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021