05.12.2020 година
1564339898.swf
Т
емата
 9698 |  0 
Как да сготвим сьомга
Пържена сьомга

Прoдукти: 500 г филе от сьомга, 1 ч.ч. брашно за тестото, 2 с.л. брашно за овалване, 1 яйце, 1 малка бутилка бира, лимонов сок, сок, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на ивици, посоляваме и поръсваме с лимонов сок. От брашното, яйцето, бирата и малко сол приготвяме тесто за пържене. Оставяме го да отлежи 1 час. След това овалваме рибата в брашното, потапяме я в тестото и пържим на маслена баня.

Сьомга върху зеленчуци

Прoдукти: 750 г филе от сьомга, 1 стрък праз, 1 глава лук, 2 моркова, 1 глава целина, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 1 к.ч. зеленчуков бульон, 1 к.ч. червено вино, 3 с.л. краве масло, 1-2 с.л. сметана, 2 с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сьомгата на кубчета и я поръсваме с лимонов сок, черен пипер и сол. Нарязваме лука, чесъна и магданоза на ситно и заедно с нарязаните праз, целина и моркови ги задушаваме в разтопеното масло. Щом поомекнат, заливаме с виното и бульона и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прехвърляме зеленчуците в тавичка и нареждаме отгоре рибата. Покриваме с алуминиево фолио и печем във фурна, загрята до 190°С. Заливаме готовата риба със сметаната.

Сьомга с моркови

Прoдукти: 600 г филе от сьомга, 400 г моркови, 1 глава лук, 2 домата, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Сьомгата нарязваме на по-малки парчета, а морковите настъргваме на едро ренде. Нарязваме лука на ситно и го слагаме в тенджера под налягане. Прибавяме останалите продукти, поръсваме ситно нарязан копър и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Наливаме малко вода, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и готвим 15 мин.

Филе от сьомга със зелен сос

Прoдукти: 100 г ориз (по възможност кафяв), 350 г филе от сьомга, сол, 1 лимон, около 150 мл рибен бульон, 200 г подквасена сметана, 3 връзки пресен лук.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода. Измиваме филето със студена вода, подсушаваме и го поръсваме със сока от половин лимон. Кипваме рибения бульон и в него варим около 8 минути филето, изваждаме и го оставяме на топло. Разбитата сметана изливаме в бульона и оставяме да ври на лек огън до намаляване на обема до 2/3. Подправяме със сол, пипер и лимонов сок. Нарязваме лука на ситно и го прибавяме към соса. В чиния сипваме ориз, върху него слагаме филе и поливаме със зелен сос.

Сьомга в тесто

Прoдукти: 4 котлета от сьомга, 1 пакет бутер тесто, 1 яйце, 1 жълтък, 200 г скариди, кората от 1 лимон, 2 с.л. сметана, 2 с.л. грис, 1 щипка пелин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата от котлетите и ги обезкостяваме. Слагаме почистените скариди в блендера, прибавяме гриса, жълтъка, сметаната и настърганата лимонова кора. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и разбиваме. Изрязваме от тестото четири по-големи и четири по-малки кръга. Слагаме котлетите върху големите кръгове и сипваме в средата им приготвената плънка. Покриваме с малките кръгове, загъваме с големите и прещипваме краищата. Правим отгоре разрези, за да излиза парата, намазваме с разбитото яйце и печем 30 мин във фурна, загрята до 200°С.

Сьомга в пергамент

Прoдукти: 4 филета сьомга 180 г, 1 глава лук, 4 стръка пресен лук, 1-2 червени чушки, 4 стръка пресен копър, 4 пресни листенца босилек, 4 филийки лимон, сол, черен пипер, 50 мл сухо бяло вино, 25 мл олио
Нaчин на приготвяне: Прегъваме на две 4 листа пергаментова хартия. Изрязваме всеки прегънат лист във форма на полусърце – с един остър и един заоблен край. Разгъваме ги. В средата на всеки лист поставяме по едно рибно филе. Разпределяме върху филетата нарязаните на филийки зеленчуци и подправките. Поръсваме със сол и черен пипер и напръскваме с вино. Прегъваме хартията, като застъпваме краищата, за да не се разтворят по време на печенето. Получените пликчета намазваме с олио. Нареждаме ги върху решетката на фурната и печем 20-25 мин 180°С.

Сьомга с грейпфрут

Прoдукти: 6 котлета от сьомга, 1 лимон, 1 грейпфрут, 1 к.ч. сухо бяло вино, 2-3 скилидки чесън, магданоз, черен и бял пипер, сол, зехтин за пържене.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме марината от настърганата лимонова кора, сока от грейпфрута и лимона, виното, черен и бял пипер и сол на вкус. Оставяме рибата да се маринова 1 час. Нарязваме скилидките чесън на половинки и ги запържваме в сгорещения зехтин. Щом пожължеят, ги изваждаме и в същата мазнина запържваме котлетите от двете им страни. После сипваме в тигана маринатата, връщаме котлетите и ги задушаваме по 3-4 мин от всяка страна. Отцеждаме сготвената риба и я поднасяме украсена с магданоз.

Сьомга на фурна

Прoдукти: 600 г филе от сьомга, 4 гъби, 60 г краве масло, 2 с.л. лимонов сок, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме 40 г масло, прибавяме нарязаните на малки парченца сьомга и гъби и изпържваме сместа. Посоляваме на вкус и доизпичаме във фурната. Отделно разтопяваме останалото масло, прибавяме лимоновия сок и наситнения магданоз и заливаме ястието преди поднасяне.

Сьомга със зеленчуци

Прoдукти: 500 г филе от сьомга, 350 г картофи, 400 г домати, 1 ч.ч. сметана, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 50 г кашкавал, половин лимон, 1-2 стръка зелен лук, 1 малка тиквичка, 1 щипка розмарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме парче лимон и го нарязваме на кубчета. Прибавяме сьомгата, нарязана на кубчета, поръсваме със сока от останалия лимон и подправяме с черен пипер и сол. Обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме лука на ситно, а тиквичката на колелца. Прибавяме зеленчуците към рибата и поръсваме с розмарина. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка и разстиламе отгоре сместа от рибата и зеленчуците. Заливаме с яйцето, което сме разбили с млякото и сметаната. Поръсваме с настъргания кашкавал и печем във фурна, загрята до 200°С.

Сьомга с тиквички

Прoдукти: 600 г филе от сьомга, сокът от половин лимон, 1 скилидка чесън, 300 г домати, 2 тиквички, 2 с.л. зехтин, 1 щипка мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сьомгата на кубчета и я поръсваме с лимонов сок, черен пипер и сол. Обелваме тиквичките и доматите и ги нарязваме на кубчета. Сгорещяваме 1 с.л. зехтин и запържваме тиквичките и чесъна. Добавяме доматите и подправяме с мащерка, черен пипер и сол. Задушаваме десетина минути. Запържваме сьомгата в останалата мазнина и я изсипваме върху зеленчуците, които сме разпределили в чиниите за сервиране.

Маринована сьомга на скара

Прoдукти: 4 филета от сьомга по 180 г всяко, 1 с.л. корен джинджифил, 2 с.л. лимонов сок, 25 мл безсолен соев сос, 2 скилидки чесън, 11/2 ч.л. сусамено олио, 1 ч.л. по-едро смлян лют червен пипер, 1 ч.л. захар, 1 лимон
Нaчин на приготвяне: Попарваме джинджифила, обелваме го и го настъргваме на ситно ренде. Счукваме скилидките чесън. Смесваме продуктите за маринатата, разбъркваме добре и заливаме рибата. Покриваме я и оставяме за 1 час в хладилника, като периодично обръщаме филетата, за да се напоят добре. Затопляме скарата на средна степен. Печем рибата 8-10 мин като я обръщаме периодично и я мажем с маринатата.

Пикантна сьомга

Прoдукти: 800 г филе от сьомга, сок от 1 лимон, 1 люта червена чушка, 1 глава лук, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, които накисваме за 2-3 часа в марината от зехтина, нарязания на парченца лук, стръкче магданоз, сол, черен пипер и ивички от лютото чушле. Изваждаме рибата от маринатата и я изпичаме на скарата от двете страни.

Сьомга с лук

Прoдукти: 500 г сьомга от консерва, 1 глава лук, 100 г краве масло, 1 зелена пиперка, 400 г домати, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. стрит кориандър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме куркумата, кориандъра, доматеното пюре, обелените и едро нарязани домати, наситнената пиперка и сьомгата, нарязана на тънки ивички. Посоляваме на вкус, захлупваме и задушаваме десетина минути на слаб огън.

Разпъната сьомга

Прoдукти: 1 голяма сьомга, сол, черен пипер, 1 пакетче краве масло, копър.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме рибата люспите, без да я мокрим,и я избърсваме с меки хартиени салфетки. Чистим внимателно, за да не повредим кожата. Разрязваме я откъм гърба, внимателно изваждаме централната кост и разтваряме рибата, така че да не се разкъсва коремът. Главата също разрязваме по дължина и освобождаваме двете й половинки от меката част. Махаме вътрешностите. Разпъваме рибата върху дървена дъска с кожата надолу. Поръсваме със сол и черен пипер. Оставяме да се осоли равномерно около 1 час. Заковаваме с десетина дълги пирончета на равни разстояния, така че пироните да могат лесно да се отковат. Наклаждаме огън. Поставяме дъската вертикално и леко наклонена на 30-40 см от огъня, така че пламъкът да достига до нея. Не я слагаме на по-голямо разстояние, защото сокът й ще изтече и тя ще изсъхне. Ако е необходимо, по време на печенето можем да приближим дъската към огъня, но той не трябва да пърли рибата. Печем около 1 час, докато добие красив златистокафяв цвят. Сваляме рибата от дъската и я намазваме с размекнато на стайна температура масло, в което сме объркали много ситно скълцан копър. Поднасяме с гарнитура от варени картофи, пюре от спанак или омлет.

Калмари, пълнени със сьомга

Прoдукти: 4 цели калмара, 100 г филе от сьомга, 2 корена магданоз, 2 с.л. ситно нарязан копър, 1 ч.л. соев сос, 4-5 зърна черен пипер, 1 щипка смлян джинджифил, 4 или 8 листа от маруля, 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите, обелваме ги и им отрязваме пипалата. Нарязваме сьомгата на кубчета, а пипалата на калмарите и магданозените корени – на тънки ивички. Прибавяме ситно нарязания копър и подправяме с джинджифила и сол на вкус. Разбъркваме и пълним калмарите с тази смес, като захващаме краищата им с клечки за зъби. Нареждаме ги в тенджера, наливаме малко гореща вода и добавяме соевия сос, черния пипер и 2-3 резенчета лимон /без кората/. Задушаваме около 30 мин на слаб огън и оставяме калмарите да изстинат в бульона. След това ги изваждаме, разрязваме ги на четвъртинки и ги нареждаме върху листата от марулята. Гарнираме с резенчета лимон.

Лазаня със сьомга и спанак

Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 400 г филета от прясна сьомга, 400 г спанак, 1 кубче зеленчуков бульон, 200 мл доматен сок, 200 мл заквасена сметана, ситно нарязан пресен босилек, 50 г настърган мек кашкавал, сол и черен пипер
Нaчин на приготвяне: Филетата сьомга оставяме за 15 мин във фризера, за да се стегнат. Нарязваме ги на тънки ивички. Възвираме вода с малко сол и кубчето бульон. Варим в нея нарязания на тънки ивички спанак 7 мин, отцеждаме и го обливаме със студена вода. На дъното на правоъгълна тавичка нареждаме 3 кори за лазаня. Наливаме 1/3 от доматения сок, подправен със сол, черен пипер и ситно нарязан босилек. Покриваме с 1/3 от сьомгата, спанака и сметаната. Посоляваме и поръсваме черен пипер. Повтаряме тази процедура до изчерпване на продуктите, като последният слой трябва да е от кори. Наръсваме настъргания кашкавал. Загряваме фурната на 180°С и печем 30 мин. Увеличаваме фурната и допичаме до поруменяване на кашкавала.

Супа от миди и сьомга

Прoдукти: 1 ч.ч. изчистени от черупките миди, 100 г филе от сьомга, 1 ч.ч. сметана, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. зеленчуков бульон, 3 картофа, 1 кисела краставичка, 5-6 зелени маслини, 1 стрък праз /бялата част/, 3 с.л. сухо бяло вино, 1- 2 с.л краве масло, пресен босилек, черен пипер, шафран, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и го задушаваме в маслото и малко вода, докато омекне. Слагаме нарязаните на кубчета картофи, наливаме бульона и варим на умерен огън. След 10 мин прибавяме мидите и нарязаното рибено филе. Варим още 5 мин и сипваме виното, а малко по-късно – сметаната, млякото и подправките. Поднасяме с лентички от зелени маслини и кисела краставичка.

Салата със сьомга

Прoдукти: 125 г филе от сьомга, 2 твърдо сварени яйца, 1 кисела краставичка, 2 ч.ч. сварен ориз, 100 г майонеза.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно филето от сьомгата, нарязваме на кубчета яйцата и краставичките и ги смесваме с ориза и майонезата.

Пастет от сьомга със сирене „Крема”

Прoдукти: 215 г сьомга от консерва /без кожата и костите/, 450 г сирене „Крема”, 85 г пушена сьомга, 85 г кетчуп, 1 ч.л. лимонов сок
Нaчин на приготвяне: Нарязваме двата вида сьомга на малки паченца, добавяме омекналото на стайна температура сирене и разбиваме с пасатор. Прибавяме кетчупа и лимоновия сок и разбъркваме добре.
27.03.2012 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020