23.01.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 10271 |  0 
Терасата - полезно пространство
Това е мястото за сутрешно кафе и вечерен аперитив, за гости, четене или просто за почивка. Такова допълнително жилищно пространство е безценно особено в слънчевите дни, затова е необходимо да го направим възможно най-удобно. Според специалистите тази зона е един от най-важните елементи при ландшафтното оформяне при къщата с двор - като свързващ елемент между дома и градината.

Съвременен подход

Обликът и функционалното устройство на терасата

са въпрос на предварително внимателно обмисляне. Тя трябва да се разглежда като продължение на жилищното пространство, затова й е необходима визия, съответстваща на архитектурата и площта на вътрешните помещения. Казано по друг начин, ако за по-скромен дом размерът на терасата не е от значение, то на просторен интериор подхожда голяма тераса. Размерът й зависи и от нейното предназначение. Малките тераси е добре да не се ограждат с висока растителност, а да се декорират по периметъра с тясна леха от невисоки цветя. Когато говорим за къща, освен класическата правоъгълна форма могат да се потърсят решения във всякакви варианти. В случаите, когато разликата във височината между жилището и двора е по-голяма, добре е терасата да заеме междинно ниво.

Най-доброто й изложение

е югоизточната, южната или югозападната страна на сградата. Във всеки случай обаче терасата трябва да бъде достатъчно слънчева, за да има възможност за пълноценното й използване от ранна пролет до късна есен. (А остъклена - и през зимата.) Това ще осигури интензивен растеж и обилен цъфтеж на растенията. За защита от слънчевите лъчи през горещите дни могат да се използват чадъри, тенти или навеси.
Често терасата в апартамента не се използва по предназначение, а служи като склад за ненужни вещи. Неприятни за престой я правят прахът, снегът, градската мръсотия, боклукът и др. Какво трябва да сторим, за да я превърнем в полезно пространство? Първо, необходимо е да се остъкли - това ще я защити от прах и дъжд. След това може да се помисли за оформянето на стените, пода и тавана. Като се уточни интериорът и се използват удачните дизайнерски идеи, тук може да се създаде райска градина. В страните от Западна Европа терасите на домовете са малки зелени градини - уютно място, където човек може да почине или да прекара приятно с приятелите си.

Като част от апартамента

Остъкляване

Съвременните технологии (алуминиева и ПВС дограма и за съжаление все по-рядко - дървена) позволяват терасата да се превърне в част от апартамента с помощта на остъкляване и изолация. Добре е стъклата да са слънцезащитни, но и слънцепропускливи.

Подът

Подовата настилка ще окаже влияние върху това как ще оформите цялостния дизайн на пространството. Бели плочки или в светли цветове биха му придали модерен вид, а и ще изглежда като естествено продължение на интериора. Те стоят добре и в модерни, градски тип сгради. За да придадете топлина и уют, използвайте теракот. Той изглежда по особено естествен начин в по-стари постройки и най-вече такива с испански и средиземноморски привкус. Дървото, традиционно като решение, има по-грубо излъчване, но ще бъде също толкова удачно. Подът може да се покрие и с гранитогрес или плочи от естествен камък. Добре би се вписал килим от естествени материали: тръстика, бамбук, водорасли. Последният писък на модата е коркът. Такъв под изглежда естествено, освен това е топъл и екологично чист.

Стените

Съвременните дизайнери предлагат стените да се оформят като пода - с тухли или естествени камъни. Ако това не ви допада, шпакловането и боядисването в подходящ цвят е другият вариант. Като един от важните акценти, цветът е също подчинен на модата, която се сменя всеки сезон - например за 2009 г. през зимата стените бяха в неутрални тонове, а през лятото в прасковенооранжево. Но ако не робувате на преходността, просто боядисайте терасата в любимия си тон. Ако пък оставите класическото бяло, ще създадете най-подходящия фон за зеленината и цялостното обзавеждане.

Мебелите

Дори да разполагате с голяма и просторна тераса, трябва да внимавате с мебелите, които ще поставите. Те трябва да са леки и удобни. Подходящо е градинското обзавеждане, но сложете само най-необходимото. Едно от най-важните неща е да не претрупвате пространството, за да имате колкото се може повече от него. Инвестирайте в мебели, които са компактни, сгъваеми и лесно се прибират. Модерни са и плетените от екзотична дървесина - натурални или боядисани, както и дървените мебели. Тези от разноцветна пластмаса също притежават много предимства - здрави, леки, красиви, лесно се поддържат. А ако терасата ви е голяма, можете да „дообзаведете“ със стелажи, люлка или хамак, дори диван с кресла.

Декорация

Украсата на балкона е силен художествен елемент, който оформя стила и цялостната идея за него. В никакъв случай обаче не се престаравайте, само обогатете духа на балкона, за да се чувствате в него уютно и приятно. Не кичете гирлянди, светещи лампички и излишни дрънкулки - от този съмнителен декоративен ефект пространството ще се смали визуално. Като украса могат да се сложат малък лампион, къщичка за птици, няколко стари глинени стомни, декоративен фонтан. За красота и уют върху дивана и креслата поставете декоративни възглавници от естествени платове: лен, текстил, тъкан гоблен. В случай че разполагате с голяма тераса, може да я разделите на няколко сектора: един за цветя, друг за почивка и четене, трети за хранене. Важното е като краен резултат да имате достатъчно място (дори за простиране). Осветлението на терасата - лампи, фенери, бра - зависи от стила на оформлението й. Щорите (завесите) на прозорците не само ще я защитят от интензивните слънчеви лъчи, но и ще създадат допълнителен уют. Повечето хора рядко се сещат за възможността да поставят скулптура на терасата си, но като се замислите, идеята не изглежда толкова абсурдна - стига тя да е достатъчно тежка и стабилна, за да устоява на сезонните промени. Накрая ще ви бъде особено приятно да почивате, да се зареждате с положителна енергия и да черпите сили в “дишащото” обкръжение на уютната тераса.

Материалите се съотнасят пряко към стила

Когато става дума за еднофамилно жилище, въпросът с терасите (верандите) стои по малко по-различен начин. Колкото е важна връзката на терасата или верандата с жилището, толкова е важен и контактът с двора. От друга страна, естетиката на градината само печели, когато в оформянето на верандата се използва правилната комбинация от материали и тя се превръща в елемент от общата композиция. На първо място характерът на покритието зависи от конструкцията и архитектурата на самата сграда. На елегантна вила с постмодернистични елементи подхождат съвременни материали като бетон, стъкло, метал, инокс и др. За къща в “кънтри” стил е добре да се използват естествени материали - дърво, клинкерни тухли, ковано желязо и др.

Десет варианта за ново предназначение

Кабинет

Хората, които работят у дома, достойно ще оценят това предложение. Бюрото, компютърът и етажерката с книги ще се съберат даже на най-малката тераса. Осветлението може да бъде общо или насочено. Добре ще изглеждат и вертикални или хоризонтални щори, но това зависи повече от вкуса на обитателя на “кабинета”.

Ателие

Много хора се занимават с творческа работа у дома. Това може да бъде рисуване, шиене, батик - създаване на ексклузивни вещи със собствени ръце. Оборудването, естествено, зависи от вида на работата. Най-вероятно ще е необходим шкаф за материалите. Щорите не са задължителни (освен ако не сте на първия етаж), тъй като естественото осветление е главното достойнство на балкона ателие.

Парник

Практичният човек би се спрял и на такава идея. При правилни грижи цяла година можете да имате някои видове зеленчуци и зелени подправки. Дори билки. А защо да не опитате и с ягоди?

Домашен фитнес

За активно спортуващите това може да се окаже чудесно място. Освен спортните уреди няма да са излишни телевизор и ДВД. Много по-приятно се въртят педали по време на любимия сериал или при любима музика.

Йога и медитация

Именно тук, в уединение, ще “свалите” напрежението и стреса. Йога и медитацията ще ви помогнат да укрепите тялото и духа си. Включете спокойна музика, запалете благовония... Тих ромон на декоративен фонтан, нежно ухание на цветя и плътни щори ще “уплътнят” усещането за релаксация.

За детски игри

Балкон присъединен към детската? Да - подарете на детето си стая за игра! Там ще се намери достатъчно място за играчките му, дори за люлка. Остъкляването в този случай обаче трябва да е със специално, много здраво стъкло, което не може да се счупи и с камък.

Зона за хранене

Присъединяването на терасата към кухнята осигурява уютна зона за хранене. Маса и столове - и вашите срещи с приятели ще ви донесат поредното удоволствие. Тази идея е особено подходяща за пушачите.

Сауна

Най-необичайният вариант за използване на терасата е да си направите сауна. Но пък е съвсем реално - сега съществуват разнообразни минисауни, които идеално подхождат за условията на терасата. Задължително е обаче топло- и хидроизолацията да са направени от професионалисти.

Министая

В малките жилища често не стига мястото за елементарна почивка. Ето ви възможност да организирате отделна стая за вас или за децата - не всички обичат да са с възрастната си баба или по-малкия брат.

Плаж

Раздвижите въображението си и превърнете терасата в нещо много полезно. Шезлонги с декоративни възглавници от естествени материали - големи като отделни миникресла. Релаксирайте върху тях след дългия работен ден. Така ще се сдобиете и със завиден тен като този от морето. За повече автентични усещания разхвърлете тук-там мидички и камъчета около декоративния фонтан.


Думата на закона за преустройството

Как да постъпим, ако решим да разширим жилищното пространство чрез приобщаване на терасата. Технически е възможно, но за целта е необходим проект, който да отразява исканото преустройство, изработен от проектант-архитект и проектант-конструктор. При необходимост проектът трябва да съдържа и други инженерни части, изготвени от съответни специалисти (ВиК, ЕЛ, ОВК).
За да се изпълни предвиденото в проекта преустройство, е необходимо да бъде издадено разрешение за строеж по реда на чл.148 от Закона за устройство на територията. В цитираната разпоредба подробно са описани редът и необходимите документи, за да се разреши строителството. Самото разрешение се издава от главния архитект на общината, а в градовете с районно деление - от главния архитект на района. Разрешението за строеж се издава на възложителя въз основа на одобрен технически или работен инвестиционен проект, когато такъв се изисква. Ако терасата е обща част освен одобрен проект и разрешение за строеж (преустройство) се изискват решение на ОС на етажните собственици и договор с останалите собственици.

Най-важното украшение – цветята

За красотата на балкона е особено важен точният избор на растенията и разположението им. Нужни са знания за подходящите растения, както и за отглеждането им. Повечето от тях се чувстват добре в осветени места, но не в зоната на преките слънчеви лъчи и при въздействие на радиатори и течение. Добре е изборът да започне с външния им вид - форма, размер, големина, цвят. Следва изборът на “балконските” видове. А ако искате зимна градина, първо определете местоположението на зелената композиция. И, разбира се, всяко цвете или растение има нужда от грижи. Постарайте се да му създадете оптимални условия и приятно ще се изненадате от резултата. За да бъде вашата тераса зелена и цъфтяща, грижете се с любов за нейните “обитатели”. Защото независимо от стила на балконския интериор най-важното украшение тук са цветята. Пъстри цветарници или дървени сандъчетата - изборът е ваш.
За малката тераса е достатъчно едно уютно зелено кътче. Защото ако прекалите с растенията, рискувате да не остане място за вас. Просто малко зеленичко - за свежест и настроение. Няколко висящи кошнички, пълни с цветя, няма да заемат място, а могат да преобразят напълно терасата ви. Стоят красиво, стига да са подбрани с вкус. Декоративната палма също е добро решение - придава екзотичен отблясък и пази сянка.
В случай че не си падате по грижите за цветя и саксии, спецовете дават друго интересно предложение - бамбукови стъбла. Тук усилията са минимални - нужни са само вода и прозрачен съд, защото им трябва много светлина.

От българското мушкато до екзотичните екземпляри

Наред с традиционните петунии, мушката, луковични бегонии и обички сред подходящите за отглеждане на тераса са пълзящите и увивните растения. Опора може да им бъде решетката на балкона. Изберете растения, които са от тропическите и субтропическите региони. Те обикновено са многогодишни и издържат през студените месеци. Ако терасата ви е остъклена, може да си позволите и топлолюбиви цветя. Така, когато навън вали сняг и вее виелица, вие ще имате импровизирана зимна градина. Много фирми вече предлагат специално остъкляване, което да осигури защита дори за най-капризните растения.

Актуални са тревните имитации.

С изкуствена настилка, която наподобява райграс, ще постигнете атрактивен пейзаж. Много е стилна, а и лесно се поддържа. Изработена е от синтетични нишки - полиетилен или полипропилен. Новите настилки създават пълна зрителна имитация на жива зелена площ. В нея има дори пясък и частици каучук.

Изборът на саксии

Важно е също така да се обърне особено внимание на саксиите, кашпите, сандъчетата, цветарниците. И най-вече на дизайна им - те не трябва да контрастират рязко на общия дизайн на помещението. Наблегнете на формата. Това ще повлияе на възприемането на пространството на терасата като цяло. Както преди да закупите дадено цвете трябва да сте наясно какво точно усещане искате да постигнете, така е и със саксиите. Ако искате да посадите храстовидни или пълзящи растения, използвайте дълги съдове, разположени ниско долу.
Малките саксии са предназначени по-скоро за первазите и са подходящи за по-ситни и цветни растения. Шарените пък придават по-еклектичен и небрежен вид. Избирайте такива с неопределен цвят, за да не претрупвате излишно визията на балкона. В случай че искате да постигнете усещане за оригиналност, използвайте саксии със силно изразени скулптурни форми.

Инвестирайте в точните растения.

Почти всички стайни растения са подходящи за отглеждане на балкона; ако балконът е остъклен, това може да се случва през цялата година, ако е открит - само през топлия сезон. Организирането на балконските цветя става чрез поставяне на няколко по-едри растения в големи саксии и около тях - дребни саксийни видове.
Багровото разнообразие се осъществява от цветята в балконските сандъчета. Използването на каскадни цветя прави фасадата красива, но пък отвътре не се вижда почти нищо от цветята. Засадете цветя с изправени стъбла, които ще радват и вашия поглед. Едно от сандъчетата може да се отдели за дребни подправки.
Ако разполагате с достатъчно свободно пространство, помислете за по-големи корита, които се поставят на земята. В тях ще може да засадите и по-големи растения, които да скриват погледите на съседите от терасата, но да не скриват вас от света. Ако искате повече уединение, може да посадите лоза, която да покрива по-голяма част от балкона. За традиционен вид на балкона са подходящи оформени и поддържани растения. За модерен - райграс, юка и агава. Тропическият вид включва и палми. За повече цвят можете да поставите храстовидни растения като гардения и жасмин.
16.04.2011 г. / арх. Таня Иванова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021