Още рецепти » Кордилинето може да освежи и банята

 Кордилинето може да освежи и банята

Тези красиви, бавнорастящи растения изглеждат изключително красиви в група, защото там може да се види огромна гама от багри, но отглеждано и поединично кордилинето е много ефектно. В естествената си среда в родината си - Югоизточна Азия това стайно растение е вечно зелен храст или дори дърво, което достига височина няколко метра. Често кордилинето се бърка с драцената и даже с палмите.
Разпространени са около 15 вида, които се отглеждат от любителите цветари. В стайни условия това цвете расте много бавно и дълго, докато му се осигурява светлина и място в къщата. По-големите екземпляри може да се засадят в сандъчета и да се разположат за постоянно близо до прозореца на светло място. Достатъчно е тънка за-веска от тюл да предпазва растението от преките слънчеви лъчи. Ако сте поставили кордилинето далеч от светлината навътре в стаята трябва да се има предвид, че то започва да губи долните си листа. Това особено силно важи за старите екземпляри.
Кордилине фрутикоза и другите разновидности идеално подхождат за топлите бани или кухните, където има висока влажност на въздуха. Тя се явява жизненонеобходим фактор за доброто развитие на растението. Затова е необходимо редовно то да се напръсква с леко затоплена вода, освен това, за да се осигури необходимата влажност, е добре периодично листата да се забърсват с влажна кърпа. На всеки две - три години, когато корените изпълнят саксията, е необходимо растението да се пресажда в саксия, по-голяма с един номер. Почвата, в която го засаждате, трябва да е с торфена основа. След пресаждането трябва да се полее с леко затоплена вода. По-едрите екземпляри може няколко години да не се вадят от саксията, но трябва ежегодно внимателно да се вади горният почвен слой и да се заменя с прясна пръст.
Много старите растения с времето губят своята декоративност и може да се наложи да бъдат подмладявани. Това може да стане, като стъблото се изреже почти до основа, скоро ще се покаже ново растение, а старото стъбло може да се нареже на части по 7-8 см и да се използва за размножаване.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Време е да приберете саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...

Белоградчишките скали и пещера Магурата

Сигурно се чували за номинацията на Белоградчишките скали за едно от Новите седем природни чудеса на света. И макар предложението да остана назад в списъка популярността на позабравеното българско чуд...

Черният бъз е еликсир на здравето

Чудесните целебни качества на черния бъз са познати от далечни времена. Растението представлява разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система. (Да не с...

Начало