20.01.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5630 |  0 
Опънат таван-звездопад – наистина красиво
Опънатият таван е едно от най-красивите и дълготрайни видове облицовка. Неговите необичайни форми могат да преобразят пространството във всяка стая. Правилния подбор на колорита и структурата му позволяват да стане своеобразна доминанта в интериора или да подчертае художествено властващата цветова идея.
Да помислим какво ни застава да обърнем внимание на тавана. Пукнатини образували се след слягане на сградата, пожълтелия от тютюна в кухнята. Особено непривлекателни са следите от “стихийно” бедствие у съседите от горния етаж. След наводнение у тях по тавана се появяват тъмни петна, олющена боя и уронена шпакловка. Какво ли пък ще стане, ако решим да направим конструкция от няколко нива с вградено осветление - ще издържи ли тя на внезапен воден натиск. Впрочем съвременните материали и технологии позволяват създаването на тавани, които могат да устоят на всякаква домашна напаст и освен това идеално да се впишат в класички и ултрамодерни интериори. Става дума за опънатите тавани.
Жителите на големите градове поради постоянна заетост рядко имат възможност да се отпуснат и да помечтаят под тъмно небе с безброй пробляскващи звезди. Самите звезди често са скрити зад пелената на смога. Ситуацията е способна да промени опънат таван “звездно небе”, достоверно изобразяващ съзвездията, Млечния път и галактики. Конструкцията представлява ПВЦ платно (най-често в сини тонове и система от световоди) по които светлината от прожектор се предава до краищата им.
В единия случай световодите са приближени плътно към вътрешната страна на платното без да се пробива то. И с нищо неотличаващият се денем таван през нощта се превръща във великолепна картина звездно небе. Любителите на по-силните усещания трябвало да обърнат внимание на друг вариант, при който краищата на оптичните влакна пробиват платното и излизат навън. Съчетанието на ярките светещи точки и тъмния фон изглежда далеч по-впечатляващо. Най-вече поразяват въображението “горещите” звезди чиято светлина се разсейва от кристали и те сияят особено ярко и красиво. Необичайният ефект “падащи” звезди се постига по пътя на обтягане на оптично влакно на 10-30 см по-ниско от ПВЦ фолиото. Сега може да си пожелаете тайно нещо съкровено всяка вечер щом включите звездопада. Наистина сутрин, угасналите, но не и паднали звезди правят донякъде странно впечатление.
15.12.2013 г. / Атанас Желязов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021