30.11.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5088 |  0 
Превръщаме тавана в мансарда
Идеята за рационалното използване на тавана е на френския архитект Франсоа Мансар (1598-1666). Неговото име се свързва със създаването на мансардата – другото име на таванска стая със скосен покрив. Благодарение на Мансар този архитектурен стил става известен най-напред във Франция.
Как да превърнем помещението под покрива в уютна и удобна мансарда – това са най-често задаваните въпроси. Ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета.

Осветлението

Важен елемент при осветяването на мансардата е прозорецът, което се намира във вертикалната напречна стена или се прорязва в покрива. Отворите в покрива пропускат повече светлина, отколкото във вертикалните стени, затова подобни прозорци са особено привлекателни за райони, където естествената светлина през деня е за по-кратко. А ако искате пък да намалите светлината, използвайте слънцезащитните плътни пердета или щори.

Отоплението

Ако в жилището ви има ток и отопление, то лесно може да се прокара и до горните етажи - всичко е въпрос на техника.
А ако това все пак е невъзможно, въпросът се решава индивидуално. За отопление може да се използват камини, печки, газови конвектори.

Интериорът

При оформянето на мансардния интериор – неголямо и сравнително невисоко помещение, е уместно а се използват светли тонове на боя или тапети, благодарение на което човек не усеща натиска на стените и тавана в ограниченото пространство.
В стаята се поставят няколко осветителни тела над всяка от зоните с функционално предназначение (над работната маса, над леглото и т. н.). С тяхна помощ се добива впечатлението, че размерите на мансардата са по-големи.
29.09.2013 г. / арх. Таня Димитрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020