27.02.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 984 |  0 
Как се прави жив плет
Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно. Първите години, поради слабото развитие на страничните клонки, се съкращават само вертикалните. През втората година рано на пролет резитбата се прави в зависимост от вида на височина 5-10 см за бавно растящите или 15 см за по-бързо растящите. Режат се младите леторасти, а също така се съкращават и някои странични клонки.
През следващите години е желателно резитбата да става на външни пъпки, като се отнема пак същата дължина. След това, докато се оформи живият плет, съкращавате на двойно по-голяма височина от първоначалната. Страничните стени се подравняват. След като се създаде желаната форма на живия плет и се получи нужната височина, се пристъпва към поддържащи операции. Те се състоят в текуща резитба през вегетацията (3-4 пъти).
Текущата резитба се извършва до строго определената проектна височина на живия плет. Тя се прави с големи метални ножици за жив плет, както и с моторни триони, които се използват при съвременното поддържане на зелените площи.
03.05.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021