29.05.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 2375 |  0 
Направете си версайска леха
Версайската леха се отличава по това, че през нея цветята цъфтят през цялото лято и при това не се нуждаят от отглеждането на разсад. Като правило, версайската леха има кръгла форма и в средата й има фонтан от космос. Съвременният версайски космос е разнообразен. В средата на лехата може да се насади и кичест космос, цветовете на който достига повече от 12 см диаметър. След него можете да сложите кичест космос, висок до 120 см, но с листа във формата на мида, откъдето идва и названието на сорта – Мида. Малко по-нисък е космосът от сорта Пикоти, който се разполага по-далеч по кръга. Четвъртият ред космос е висок 50-60 см и сортът му е Полидор.
След като направите фонтана от космос е дошло времето да насадите агератум. Агератумът е неостаряващо цвете, тъй като колкото и да цъфти, на него не може да се види увехнал цвят. Агератумът, както и космосът, се засява директно в почвата, без да се отглежда разсад. Трябва да помните, че семената на културата са много дребни, затова не е нужно да ги засипвате с почва.
Лехата е почти сформирана, сега трябва да направите бордюр от дребни цветя. За него можете да вземете кученца и тагетеси. Ако искате да засадите много едри екземпляри, то можете да вземете от лимонено-жълтия сорт Купидон. Височината на това растение е само 5 см, а размерът на цвета е до 12 см. Тези тагетеси не са кичести, но образуват цветове като сфера.
Най-студоустойчивото растение за версайската леха са кученцата. За долния ред версайска леха са подходящи ниските сортове кученца, чиято височина е само 20 см и издържат до минус 5 градуса. Най-необичайното е, че цветовете на този сорт миришат на рози.
29.07.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020