При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел.
Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж и ярко-зеления цвят на своите питомци, на обилието от детки. В действителност това обикновено се дължи на прекомерно поливане и много хранителна почва. При тези условия растенията се деформират, а корените им загниват.
Друга грешка е, че кактусите се отглеждат целогодишно при висока температура.
Това е добре само за някои от горските кактуси, но болшинството, за да узреят и се подготвят за цъфтежа, изискват „зимен сън" при ниска температура и без поливане. През лятото е най-добре кактусите да се изнесат на двоpa или балкона. За да не се прегряват корените на растенията, посадени в глинени саксии, те се закопават в сандъче с пясък. За тези в пластмасови съдове това не е нужно.
Третата заблуда е, че кактусите почти не трябва да се поливат.
За периода на покой това е задължително, но по време на активния растеж трябва да се полива редовно с престояла хладка вода. В подложките никога не бива да се задържа вода, а до следващото поливане почвата трябва добре да просъхне. В горещините поливането е обилно, а в мрачни дни - много внимателно. Ако кактусът по някакви причини не нараства дори през лятото, поливането няма да го „разбуди", само корените ще загният, а след тях и цялото растение.
Не обичат обикновената цветарска почва
Кактусите не се отглеждат в обикновена цветарска пръст, която съдържа много азот. Тогава те се изтеглят, стават воднисти, обрастват с детки и в края на краищата губят имунитета си и стават жертва на вредители и инфекции. Най-простата и подходяща смес е от 2 части градинска пръст и 1 част пясък, може да се добавят счукани дървени въглища.
Внимание!
Не слушайте „специалистите", които ви съветват да торите кактусите с водата от измито месо, кафе или чай от цедката. Във всички цветарски магазини се продават торове за кактуси, които ще спомогнат те да се развиват добре и да цъфтят.
Когато изнасяте кактусите на открито, привиквайте ги постепенно към обилието от слънчева светлина, за да не получат изгаряния, които, освен че са грозни, могат да станат вход за инфекции.
Следете за поява на вредители и ги унищожавайте навреме, за да не загубите от небрежност своите любимци.
Боровинков ликьор Прoдукти: 1 кг черни боровинки, 2-3 стръкчета карамфил, 1 л водка, 375 г захар. Нaчин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и нали...
И за лозата, подобно на другите овощни видове, най-благоприятното време за засаждане е есента. Обяснението е просто - засадените лозички усвояват, образно казано, веднага първите промени на времето ...
То е първото нещо, което външните хора виждат в един дом, затова ненапразно го наричат „визитната картичка" на стопаните. Помислете дали сте отделили достатъчно внимание на това помещение - не само за...
Мусака от картофи, ориз и домати Прoдукти: 1 кг картофи, 1 непълна ч.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 5-6 домата, 1 по-голяма глава лук, 3-4 с.л. брашно, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно или кисело мляко, 60-70 г на...