Още рецепти » Живият плет - грешките на начинаещите

 Живият плет - грешките на начинаещите

Съществуват два типа най-често срещани грешки, които се допускат при създаването на живи огради. Първата е, че малко от начинаещите градинари имат предвид факта, че при засаждането на храстчетата по определен план те се обричат на редовна грижа за тях в продължение на целия живот на живия плет. Втората е, че асортиментът на растения е различен за всяка страна. Главното в технологията при създаването и поддържането на живия плет е ясно и задължително изпълнение на определени правила.

Самите правила са много

Посадъчният материал

За засаждане трябва да се взимат само малки растения - при листопадните храсти не трябва да са по-стари от 3-4 години. Малките растения са най-подходящи както за пресаждане, така и за резитба, която се прави през първата година за стимулиране на разрастването. Засаждането на растенията се прави в един ред с интервал от 30-50 см едно от друго. В многоредните огради разстоянието между редовете трябва да е от 60 до 100 см. Условията на растеж. За нормално съществуване растенията се нуждаят от оптимално хранене, светлина и влага. Траншеята, в която се засаждат, трябва да бъде 50 см широка и 60 см дълбока. Почвата трябва да е дренирана, но да е достатъчно влагоемна. Изберете най-осветените места - или пълно слънце, или в краен случай лека полусянка. Почвата под растенията се държи рохка и без плевели.

Резитба на живия плет

В първите години е най-добре да не безпокоите растенията с резитба, за да се вкоренят добре. На втората година във втората половина на март се съкращават осевите клонки до две трети от дължината им или до 7-10 см височина от почвата. В следващите 3-4 години се правят само декоративни резитби на крайчетата на клонките, като се маха една трета от годишния прираст. Това стимулира образуването на нови клонки, както основни, така и странични.

Формата на оградата

Гъстотата на засаждане се влияе от формата на плета. Зелената стена трябва да е по-широка отдолу и с по-тесен връх. Идеалният вариант е, когато долната част е 1.5-2 пъти по-широка от върха. Профилът на стената може да има трапецовидна, конусовидна, полусферична или полуовална форма. Така ниската част на стените се осветява добре и долните клонки получават достатъчно светлина, не изсъхват и се разклоняват добре.

Подстригването

То трябва да бъде ежегодно. Когато е формиран плетът, то се прави 1-2 пъти във втората половина на лятото. Някои храсти с енергичен растеж трябва да се подстригват 2 пъти - в края на пролетта или началото на лятото и през юли - август. Младите филизи на листопадните растения се скъсяват с 1/2 или 1/2 от годишния растеж. Ако обаче задържите подстригването 1-2 години, ще получите редки и оголени или стърчащи клони.

Автор: Венцислав Асенов

Представяме Ви:

Ананас в саксия

Ананасът е сред най-странните южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологичн...

Кулинарни маршрути

Страхотно е да пътешествуваш по света. Но изживяването е още по-незабравимо, когато в него се включат и кулинарните приключения. Прекрасният остров Санторини Названието си този гръцки остров...

Десерти с грис

Грис халва Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар. Нaчин на приготвяне: Разтваряме за...

Постни ястия с патладжан

Имамбаялдъ Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар,...

Начало