05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3784 |  0 
Музиката и здравето на детето
Приобщаването към музиката трябва да започне от най-ранно детство, но за много родители това е обучаването в различни музикални школи и досадни многочасови упражнения на цигулка и пиано.
Безспорна е необходимостта всяко дете да бъде научено да обича и разбира музиката, но това трябва да става много внимателно, постепенно, съобразено с възрастта. Лекари и музиковеди са разтревожени от факта, че често първите мелодии, които чува и с които свиква детето са не гальовните майчини люлчини песни, а “гърмящите бури” на съвременните естрадни шлагери.
Един известен музикотерапевтичен подход, наречен “предродилна песен” се основава на т. нар. вибрационно-звуков отпечатък, който песента на майка предизвиква върху плода, по време на бременността. Ако през вътреутробното си развитие детето е “чувало” някакъв музикален мотив, той му звучи познато, когато излезе на бял свят, успокоява го и спира плача му. Имайки предвид, че различната музика е в състояние да създава психоемоционален комфорт, да релаксира или стимулира, да напряга и изнервя, не е трудно да се досетим, че съвсем не е без значение каква музика слуша бременната жена. Изключително важно е и подбирането на музика за най-малките. Дори и най-подходящата музика не бива да се слуша непрекъснато. Учените са установили, че границата на добра поносимост за деца в предучилищна възраст е половин час, като музиката служи за фон при различни приятни занимания – игри, рисуване, изрязване и лепене и т.н.
Особено полезно е детето от малко да се приучава към “изпълнителско изкуство”. За целта е добре да пеете заедно с него, да му купите устна хармоника, барабанче, детско пиано или ксилофон, да го научите да засвирва прости мелодийки, да поощрявате и аплодирате изпълненията му. Това му носи радост, обогатява емоциите му и стимулира неговото общо интелектуално развитие.
Музиката, която слуша или изпълнява вашето дете не бива да звучи постоянно, да е много силна. Желателно е да е писана специално за малки слушатели. И не забравяйте, че не бива да прекалявате в стремежа си да развиете музикалния усет на детето си. Понякога е добре да се послуша и тишината.

15.05.2012 г. / д-р Надежда Пенева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021