20.10.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 8133 |  0 
Поставете си диагноза пo пулса
Преди няколко хиляди години китайските лечители, забелязали връзката между пулса на човека и неговото здравословно състояние, съставят стройна система за диагностика на най-различни заболявания, като й дават красноречивото име „Канон за трудното". Спор няма - никак не е лесно да разпознаеш над 2000 болести в зависимост от промените в сърдечния ритъм.
Ако „преведем" обаче древния трактат на общодостъпен език, ще си дадем сметка за няколко очевидни факта: нашето сърце се съкращава с определена честота, в синхрон с него се разширяват стените на артериите и всички тези колебания се предават на съдовете посредством кръвта. Циркулирайки из целия организъм, тя съвсем естествено събира „информация" за протичащите в него процеси. Един пример - конкретен орган се е възпалил. Или пък даден кръвоносен съд е станал жертва на спазъм. Кръвта „разузнава" как стоят нещата в тялото, след което дава израз на събраните сведения, променяйки силата и честотата на пулса. По тази именно причина той ни дава възможност да съдим за наличието на определена болест или за нейното зараждане. Най-важното в случая е правилното разчитане на „сигналите", излъчвани от пулса. Затова, да започваме. И така, напипайте с лявата ръка пулса на дясната...

Ритъмът на доброто здраве

Какво можете да кажете за пулса си? Това, че е около 70 удара в минута? Че не прескача? И толкова! В същото време специалистът по пулсова диагностика, след като „прослуша" лявата и дясната ви китка, ще открие какво ли не. Дали е редовен вашият месечен цикъл, страдате ли от безсъние и кога за последен път сте правила секс. И още: възможно е да установи дори пристрастието ви към сладки кулинарни изкушения или склонността да избухвате с повод и без повод. А ако чакате наследник, да определи неговият пол. При това със сигурност около 80%! За да се усвоят правилата на пулсодиагностиката обаче, са нужни поне две десетилетия, а и пръстите на този, който я практикува, трябва да притежават необичайна чувствителност. Много интересна в това отношение е легендата за прочут китайски лечител, когото извикали при жената на императора. Но се оказало, че има голям проблем - етикетът не разрешавал никому освен на съпруга да се докосва до нея и даже да я вижда. Находчивият мъдрец помолил императрицата да увие около китката си единия край на дебел конец, а другия да прехвърли през паравана, зад който стои. Владетелката пък решила да провери неговата компетентност и привързвала края на конеца ту към лапичката на кученцето си, ту към ваза с цветя, ту към крака на прислужницата. И всеки път лечителят отгатвал безпогрешно измамата. Удивената императрица най-после се съжалила над него, направила нужното и само след минута целият двор узнал радостната вест - мъжкият наследник на трона ще се появи на бял свят след няколко месеца.

Правилата на играта

Точното определяне на пулса е деликатна задача, тъй като характеристиките му могат да бъдат променени до неузнаваемост дори от един изяден предишната вечер бонбон или от кратък словесен двубой с продавачката в магазина. Затова, преди да измерите своя, съобразете се със съветите на опитни диагностици,
* Наспете се добре.
* Мерете пулса си на гладно. Даже глътка вино или взето предишната вечер хапче срещу главоболие са в състояние да го променят.
* Въздържайте се от горещи вани, масаж, тежък физически труд и секс.
* Не прегрявайте и не охлаждайте прекомерно тялото си.
* Отпуснете се, свалете часовника, гривните, пръстените и верижките на врата си.
* Най-благоприятното време за пулсова диагностика е 11 часът преди обяд.

Пулсометър

На въпроса „Умеете ли да мерите правилно пулса си?" много хора, без да се замислят, ще отговорят: „Да, няма нищо сложно!" И ще сбъркат. Според специалистите 50% от нас правят това не съвсем правилно, 30% - абсолютно неправилно, а 20% изобщо не знаят къде да търсят пулса си!
Всъщност в тялото ни има много пулсиращи места. Можем да ги открием, като притиснем длан към сърцето, поставим крайчетата на пръстите си в сгъвката на лакътя или в средата на слепоочието. Най-вярното (и най-елементарно) измерване на пулса обаче става с лек натиск върху лъчевата артерия, т. е. върху китката. Как точно трябва да процедирате?
* Обхванете лявата китка (дланта й сочи нагоре) с пръстите на дясната. Леко притиснете върха на десния показалец към основата на левия палец, поставете средния и безименния пръст под него.
* Сложете пред себе си часовник и засечете точно една минута.
* Пребройте ударите на сърцето за изминалите 60 секунди.
* Напълно възможно _
е един от пръстите ви да усеща пулса по-силно от другите. Запомнете кой е той.
* Направете същото и с другата ръка.
* Непременно обърнете внимание на коя ръка пулсът е по-силен - дясната или лявата.

Анализ на резултатите

Вашият пулс е равномерен, силен и ритмичен.
Поздравления, това означава завидно здраве! Що се отнася до броя на ударите, помнете, че зависи от възрастта. За нормални се смятат следните показатели:
• деца до 2 години - до 100 удара в минута
• деца от 3 до 7 години - до 95 удара
• от 8 до 14 години - 80 удара
• възрастни -72 удара
• стари хора -65 удара

Ако пулсът е учестен, забавен или неритмичен, трябва да знаете, че нещо не е наред с организма ви.
Възможностите са най-различни:
* Щом пулсът на дясната китка е по-силен, вероятното заболяване се намира от дясната страна на тялото. И обратното - по-силните удари отляво говорят, че точно там трябва да търсите здравословния си проблем.
* Показалецът ви усеща пулса по-силно от другите ви пръсти?
Но на коя китка? Ако е на лявата, може би става въпрос за нарушения в работата
на белите дробове или дебелото черво. Съобразете се с предупреждението и си определете среща със специалист. Ако е на дясната, не са изключени сривове в нормалното функциониране на сърцето или на тънките черва. Ще трябва да си направите кардиограма.
* Усиленото пулсиране под средния пръст на дясната ръка сигнализира за проблеми със стомаха или далака, а на лявата - с черния дроб или жлъчния мехур. И в двата случая няма да е лошо да се прегледате при гастроентеролог.
* Силното „биене" под безименния пръст свидетелства за неприятности с левия бъбрек и половите органи при положение, че е на лявата китка. Ако е на дясната -за възможно влошаване на състоянието на десния бъбрек и пикочния мехур. Посетете уролог и гинеколог.

Момче или момиче?

Изгаряте от нетърпение да определите пола на своя наследник. При положение, че сте здрава, можете да се доверите на пулса си. Ако честотата му е нормална, но ударите на сърцето се усещат по-силно на дясната ръка, чакайте син, на лявата - дъщеря.

Часовници и гривни

Според древната китайска система „фукури" здравословното ни състояние зависи до голяма степен от китките. В случаите, когато върху точката на пулсиране, разположена на нея, се оказва постоянен натиск, макар и съвсем лек, има опасност да се стигне до увреждане на сърцето. При мъжете за състоянието на сърдечния мускул отговаря лявата китка, при жените - дясната.
Изводът: За нежния пол ще бъде по-добре да носи часовници и гривни на лявата ръка, а за силния - на дясната.
30.01.2012 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020