Растения » Кактуси – горски видове

 Кактуси – горски видове
Cacti

В естествената си среда горските кактуси са прикрепени към дървета в горите и джунглите, затова не е странно, че се различават по форма и изисквания от покритите с бодли пустинни кактуси. Има едно изключение – апорокактус флагелиформис. Той расте по дърветата в родното си Мексико, но прилича на пустинен кактус и се гледа като такъв.
Типичният горски кактус има листовидни стъбла и е пълзящ, което го прави подходящ за висящи кошници. Някои кактуси като рипсалиса се отглеждат заради стъблата, но повечето имат прекрасни цветове. Най-красива е групата на епифилумите – цветовете им са ароматни и много големи.
За съжаление горските кактуси цъфтят трудно и трябва да се придържате строго към правилата, ако искате да са красиви всяка година. Когато почиват, трябва да са на хладно и сухо място, никога не ги местете, след като са се появили пъпките. Трябва да закалите стъблата им, като изнесете саксиите през лятото на открито.

Тайни на успеха

Температура: Идеалната е между 13 и 21°С; през периода на покой поддържайте 10-13°С.
Светлина: Изберете добре осветено място, но повечето разновидности не обичат пряката слънчева светлина; епифилумът обича прозоречен перваз с източно изложение.
Вода: Когато започнат да се оформят пъпките, започнете да поливате по-често; когато се появят цветовете и по време на растежа третирайте като обикновено стайно растение – поливайте обилно, когато почвате започне да засъхва; ако водата ви е много твърда, използвайте дъждовна.
Влажност на въздуха: Пулверизирайте често листоподобните листа.
Пресаждане: Всяка година малко след края на цъфтежа; епифилумът е изключение – ако саксията му е малка, ще цъфти по-добре; не го пресаждайте всяка година.
Размножаване: Резниците на повечето разновидности се вкореняват лесно; вземете стъблени резници през лятото, като използвате стъблено връхче или стъблен сегмент, оставете резниците да се изсушат няколко дни, преди да ги заложите в почвена смеска на торфена основа.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Розмарин

Младите листенца, макар и с горчив аромат, са ценна подправка. В някои европейски страни не могат без розмарин, особено италианците за блюдата със спагети и пържената риба. Използва се и за супи, со...

Физалис (мехунка)

Малките бели цветове нямат декоративна стойност, но нещата се променят наесен, когато листата започнат да пожълтяват. Около плодчетата се появяват големи ципести образувания (видоизменени чашелистчета...

Карекс

К. мороуи вариегата е много жилаво растение. Листата му са по-тесни от тези на хлорофитума и се гледа лесно, но почти никъде не се продава. От голямото семейство на остриците само един или два вида ...

Пахисандра

Повечето справочници за храсти не включват пахисандрата и в градинския център може и да не я откриете. Тя е отлично почвопокривно растение. Вечнозелената пахисандра се разпростира бързо, достига едва ...

Начало