Растения » Жасмин

 Жасмин
Jasminum

Чудесно е да живееш в дом, в който цъфтят ароматни растения. А от стари времена ароматът на жасмина се възпява в стихове и легенди. Макар че разнообразието от видове жасмини е огромно, ароматът им е еднакъв и се харесва на всички независимо от формата и окраската на цветовете.
Растенията от род Жасмин се отнасят към семейство Маслинови, родът включва около 300 вида. Всичките произхождат от тропиците на Стария свят и при нашия климат се отглеждат като стайни растения. Между тях има и храсти, и лиани, и вечнозелени, и листопадни.
Най-често в домовете се отглежда жасминът самбак или арабският жасмин, който при добри грижи цъфти целогодишно. Той може да расте както на слънце, във вид на компактно храстче, така и на сянка като лиана, тогава листата му стават по-едри и по-тъмни. Дългите му мъхести стъбла силно се разклоняват. Листата са дълги около10 см, овално яйцевидни, заострени. Цветчетата са събрани в рехави съцветия, по-рядко биват единични, на цвят бели или жълти и силно ароматни. Има сортове с прости и с кичести цветове.
Най-благоприятната температура за развитието на жасмина е около 20 градуса. Когато е по-висока, се налага ежедневно пулверизиране, а при по-ниска от 16 градуса развитието му се влошава.
Размножаването става с резници, които се вкореняват през пролетта при температура около 18-20 градуса . Може да се използва и методът на вкореняване на отводи. Пресажда се всяка пролет, а ако саксията стане твърде тясна – и през лятото или есента. Сплетените корени се нарязват на няколко места по дължина, за да се стимулира образуването на нови корени.
Когато изнасяме жасмина на балкона за топлите месеци, добре е да му осигурим осветяване, каквото е имал в стаята, за да не го стресираме, при което може да загуби част от листата си и въобще развитието му да се влоши.
За отглеждането му подходяща смес от равни части градинска пръст и листовка с добавка на пясък. Тя трябва да бъде винаги умерено влажна, без да се прекалява с поливането. Излишната вода от подложката трябва да се излива, за да не загният корените. На подхранването се отблагодарява с буен растеж и цъфтеж.

Тайните на успеха

Светлина: Добре расте и на слънце, и на сянка.
Вода: През лятото се полива редовно, през зимата – при нужда.
Влажност на въздуха: Не обича сух въздух.
Подхранване: През пролетта и лятото.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Гилия

Гилията е с ефектни цветове и насечени листа. Цъфти дълго и не е капризна по отношение на почвата, но ще я откриете в малко справочници и каталози за семена. Гилията трябва да се засее на мястото, опр...

Розмарин

Младите листенца, макар и с горчив аромат, са ценна подправка. В някои европейски страни не могат без розмарин, особено италианците за блюдата със спагети и пържената риба. Използва се и за супи, со...

Чесън

Чесънът се отличава с високо съдържание на азотни и безазотни хранителни вещества, минерални соли и витамини, предимно витамин С. Особено ценна негова състава е чесновото масло, което има забележителн...

Либоцедрус

В западната част на САЩ, откъдето произхожда, това дърво е наистина знаменита гледка - извисява се на над 36 м. Култивираната разновидност на L. decurrens, която се отглежда в паркове и градини, е с п...

Начало