Начало » Меню за деня

Меню за 23 юли

ЗАКУСКА

Мандражийски тутманик

Прoдукти: 2 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 5-6 с.л. настъргано сирене, 2-3 с.л. настърган кашкавал, 1 пакетче краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 яйца, 2 с.л. галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме на пяна. Смесваме го с разбитите яйца. При непрекъснато бъркане прибавяме киселото мляко, натрошеното сирене, 1-2 щипки сол, содата и брашното. Бъркаме, докато получим гладко тесто. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с галетата тавичка. Печем тутманика в силно загрята фурна. Непосредствено преди да извадим от фурната, поръсваме с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Млечна супа с кайма

Продукти за 4 порции: 200 г телешко месо, 1 глава лук, 1 с. л. олио, 1 ч. л. брашно, 200 г прясно мляко, 2 филии сух бял хляб, 1 с. л. краве масло, 1 яйце, черен пипер на зърна, сол.

Нaчин на приготвяне: Месото измиваме, заливаме със студена вода и варим заедно с нарязания лук, черния пипер и сол, след това изваждаме и смиламе. Запържваме брашното в олиото, добавяме месния бульон и щом заври, сипваме смляното месо. Варим още 10 минути, отстраняваме от огъня и застройваме с разбито в прясно мляко яйце. Сервираме с изпържени в масло хлебни кубчета.

Казъртма

Продукти за 5-6 порции: 1,5 кг телешко или говеждо месо, 500 г лук, 300 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, сол, черен и червен пипер, малко счукани ким и бахар

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото, леко осоляваме и го пържим в горещото масло. Заливаме с 3 ч.ч. топла вода и го варим с бахар, черен пипер и ким. Правим запръжка от малко мазнина и ситно нарязания лук, която поръсваме с червения пипер. Заливаме месото, прибавяме разбитото кисело мляко и варим под капак на тих огън, докато ястието се сгъсти. Наръсваме с черен пипер.

Кръмбъл с пъпеш

Прoдукти: 1 пъпеш, 6-7 кайсии, 1ч.ч. брашно, 1 пакетче краве масло, 1с.л.фъстъчено олио, 3 с.л. корнфлекс, 3-4 с.л. орехови ядки, 3-4 фурми.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре плодовете и ги нарязваме. Отстраняваме семките, костилките и кожичките. В тефлонов тиган с фъстъчено олио пускаме кайсиите и ги пържим 3 минути на силен огън. Изсипваме плодовете в намаслена тавичка и оставяме настрани. Приготвяме тестото като бъркаме брашното с маслото и 2-3 щипки сол. Получената ронлива смес разпределяме върху плодовете, поръсваме с корнфлекса и смлените орехови ядки. Печем около 30 минути при температура 210°С, до златисто оцветяване. Сервираме десерта топъл.


ВЕЧЕРЯ

Кръчмарско кюфте на скара


Продукти за 5 кюфтета: 500 г кайма /смес/, 1 малка глава лук, 100-150 г гъби, 2 с.л. краве масло, 50 г кашкавал, кимион, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с нарязания на ситно лук, черен пипер, кимион и сол на вкус. Оформяме от сместа 5 питки, като в средата на питките правим вдлъбнатина. Във всяка вдлъбнатина слагаме по 1 с.л. от гъбите /които сме нарязали на ситно и сме задушили в маслото/ и по няколко парченца от нарязания на кубчета кашкавал. Затваряме отвора с кайма, внимателно разплескваме кюфтетата и ги изпичаме на силно сгорещена скара.

Шоколадов мус

Прoдукти: 200 г млечен шоколад, 4 яйца, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. пудра захар, 3 ч.л. кристална захар, 2 с.л. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: В подходящ съд начупваме шоколада и го заливаме с прясното мляко и разтопеното масло. Загряваме на слаб огън при непрекъснато бъркане. Когато шоколадът се разтопи прибавяме разбитите с пудрата захар жълтъци и разбъркваме. Отстраняваме сместа от огъня и изчакваме да изстине. След това внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на гъст сняг с кристалната захар. Разпределяме крема в чаши за сервиране и го изстудяваме в хладилника.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете си градина на балкона

За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...

Салати с макарони

Салата с макарони и леблебия Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряв...

Вкусни соленки

Соленки с мая Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 15 г мая, 1 1/2ч.л. сол, 1 яйце, ким. Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме о...

ПРАЗНИЧНА ТРАПЕЗА

Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Н...

Начало