Продукти:
• 2 кг касис
• 600 г праскови
• 5 портокала
• 800 г захар
• 2 л вода
Начин на приготвяне:
Нарязваме портокалите на кръгчета, без да ги белим. Махаме им семките и ги слагаме в съда за варене. Наливаме водата и варим 1 час. След 30 мин добавяме касиса. С обратната страна на решетестата лъжица притискаме хубаво, за да се разпукат зърната. Доваряваме и прецеждаме сместа през марля. За да се избистри хубаво желето оставяме сока в марлята около 2 часа.
Измерваме количеството и на 1 л сок сипваме 800 г захар. Слагаме в чист съд, възвираме, прибавяме обелените и нарязани на малки парченца праскови и варим при непрекъснато бъркане на силен котлон 30 мин.
Наливаме желето в чисти и топли буркани, докато е горещо. Щом изстине, затваряме бурканите херметически.
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...