Продукти:
• 7 яйца
• 500 г захар
• 500 г брашно
• 500 г краве масло
• 250 мл прясно мляко
• 40 г какао
• 1 бакпулвер
• 500 мл подсладена сметана
• 300-400 г дребни пресни замразени плодове /ягоди, малини, къпини, вишни и др./
• 200 г течен шоколад
Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Прибавяме един по един жълтъците, малко по малко от прясятото с бакпулвера брашно и млякото, докато свършат. После внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Към част от тази смес прибавяме какаото и разбъркваме добре.
В намаслена и набрашнена тавичка изсипваме последователно и равномерно от двете смеси – бялата и кафявата, докато свършат. Изпичаме в предварително загрята фурна при температура 180-200°С, като от време на време проверяваме с клечка за зъби, дали сладкишът се е изпекъл.
Оставяме готовия сладкиш да съхне поне 1-2 дни. После го изваждаме от формата и с помощта на остър нож го издълбаваме, така че да останат стени и дъно с дебелина 2 см. Намазваме с течния шоколад дъното и вътрешната стена на така оформената кошничка.
Разбиваме подсладената сметана, докато се втвърди. Запълваме кошничката със сметаната като слагаме вътре и размразените плодчета. Най-отгоре оформяме розички с останалата сметана и ги украсяваме с вишнички или черешки.
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...