Кулинарни рецепти » Домашна баница

 Домашна баница

Продукти:

• 1 кг брашно
• 1 ч. ч. топла вода
• 2 с. л. олио
• 1 с. л. оцет
• сол на вкус

За плънката:

• 500 г краве сирене
• 2 пакетчета краве масло (по 125 г)
• 5 яйца плюс 1 за намазване отгоре

Начин на приготвяне:

Месим продуктите за тестото, докато то започне да отделя мехурчета. Разделяме го на 12 малки топчета. Всяко топче разточваме на питка с големина на чиния. Намазваме питките с разтопено масло и ги слагаме една върху друга по 4 броя.

Всяка една от тези купчинки разточваме на тънък лист. Намазваме всеки лист с разтопено краве масло и го разрязваме на шест сектора, като в средата оставяме кръга неразрязан. Прехвърляме секторите един върху друг, така че да палучим три питки.

Точим всяка питка на тънка кора, голяма колкото е тавата за печене. С първата кора застиламе дъното на подмазаната тава. Слагаме половината от плънката, приготвена от натрошеното сирене и разбитите яйца, после разстиламе другата кора, слагаме другата половинка от плънката и наръсваме с масло. Слагаме и третата кора.

С остър нож нарязваме баницата на парчета. В образуваните разрези поливаме останалото разтопено масло. Мажем баницата с разбитото яйце и печем в умерена фурна до зачервяване.

Автор: Виолета Драгова

Представяме Ви:

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Начало