Рецепта 1
Стръкове от бял равнец 20 г
Стръкове от камшик 20 г
Плодове от хвойна 20 г
Корени от репей 20 г
Стръкове от глухарче 20 г
Цветове от иглика 20 г
Стръкове от лайка 30 г
Съставките се смесват. 2 с.л. от сместа се варят 10 мин. в 600 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл, размесени с 1 супена лъжица лимонов сок, 4 пъти на ден преди ядене. Едновременно с това вечер се прави разтривка на засегнатото място със смес, приготвена по следния начин: Слага се едно прясно яйце с черупката в 200 мл винен оцет и се чака да се разтвори, като често се разклаща. След това се прибавят 200 мл камфоров спирт и 50 мл йодна тинктура. Сместа се разбърква добре.
Рецепта 2
Цветове от иглика 50 г
Цветове от бъз 50 г
Цветове от липа 50 г
Листа от бреза 50 г
Листа от коприва 50 г
Съставките се смесват. 2 с.л. от сместа се залива с 500 мл вряла вода и се оставя да кисне 1 час. След това запарката се прецежда и се пият по 100 мл, размесени с 1 супена лъжица лимонов сок, 4 пъти на ден преди ядене. Външно засегнатото място се налага със смес, приготвена по следния начин: 1 печена глава лук се счуква и се смесва с 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка царевично брашно и 1/4 чаена лъжичка с боров кантран. Целта е да се предизвика прилив на кръв към засегнатото място, без обаче то да се разрани.
Рецепта 3
Корени от кисел трън 100 г
Стръкове от полски хвощ 60 г
Листа от мечо грозде 60 г
Стръкове от червен кантарион 60 г
Цветове от бял равнец 40 г
Листа от коприва 40 г
Плодове от хвойна 40 г
Съставките се смесват. 2 с.л. от сместа се варят 10 мин. в 600 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл размесени с 1 супена лъжица лимонов сок 4 пъти на ден преди ядене.
Рецепта 4
Плодове от офика 40 г
Цветове от трицветна теменуга 40г
Цветове от конски кестен 25 г
Кори от конски кестен 25 г
Листа от коприва 30 г
Съставките се смесват. 2 с.л. от сместа се варят 5 мин. в 400 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден между яденето.
Рецепта 5
Смесват се 50 г стръкове от жълт кантарион, 50 г листа от маточина, 50 г микс от части на полски хвощ , 50 г корени от репей, 25 г цветове от трицветна теменуга и 10 г стръкове от бял равнец.
2 с. л. от тази смес се кипват с 10 срязани на две плода от шипки и 1 плодче от хвойна. Запарват се с 650 мл вряла вода. Щом кипне, огънят се намалява и се оставя още няколко минути. Пие се подсладено с пчелен мед и лимонов сок.
Рецепта 6
Смесват се 50 г стръкове от коприва, 40 г листа от бреза, 30 г цвят от черен бъз, 30 г смляна пача трева и 30 г корени от хрян.
За всяка доза се вземат по 2 с.л. от сместа, заливат се с 500 мл вряла вода и се варят на слаб огън. Течността кисне се 30 минути и се прецежда. Пие се на гладно 3 пъти на ден. Може да се подслади с мед и лимонов сок.
Рецепта 7
Смесват се 100 г листа от коприва, 40 г листа от боровинка и 30 г пъпки от върба.
2 с.л. от получената смес се сипват в 500-600 мл кипяща вода.Получената течност се подслажда с пчелен мед и лимонов сок и се пие продължително време. Няма странични действия.
Рецепта 8
Смесват се 50 г стръкове от жълт кантарион, 50 г плодове от глог, 30 г стръкове от маточина, 30 г стъбла от мащерка, 30 г стръкове от риган, 20 г стъбла от трицветна теменуга, 20 г пъпки от обикновен бор, 20 г листа от евкалипт 20 г, 10 г стъбла от черно кучешко грозде.
За 1 ч. ч. са нужни 3 щипки от разбърканата смес. Кипва се за 3-4 минути, похлупва се и се изпива, когато поизстине. Препоръчва се по време на храна, състояща се от зеленчуци или плодове, може с добавка на мед или лимонов сок.
Рецепта 9
Вземат се 40 г стъбла от блатен ледум, 40 г пъпки от бяла бреза, 30 г шишарки от хмел, 30 г цветове от лайка, 30 г стъбла от коприва, 30 г стъбла от жълт кантарион, 20 г корени от конски кестен, 10 г стъбла от лютива мента и 5 г семе от копър.
Всички билки се смесват добре. Приемат се като чай в ударни дози в период на обостряне на артрита. Дозата за 1 ден е 5 с.л. от сместа на 1 литър вода. Прилага се в продължение на няколко седмици. После количеството се намалява, примерно чаят се прави с 2-3 с. л. от сместа на 500 мл вода. След около 6 месеца отново се повтаря. Може да се правят почивки и да се пие коприва през останалото време. За нея все повече се твърди, че има особено добър ефект при артрит.
Рецепта 10
Смесват се 25 г листа от коприва, 25 г листа от бреза , 25 г стръкове от полски хвощ, 25 г кори от върба, 20 г цвят от черен бъз, 10 г цвят от невен , 5 г кори от зърнастец , 5 г плодове от хвойна, 5 г цвят от синя метличина, 3 г листа от бръшлян, 3 г клонче от кучешко грозде, 3 г цвят от божур.
3 с. л. от сместа се сипват в 1/2 л вода. Течността се кипва и оставя за 10 минути, след което отварата се прецежда. Пие се по 1 ч. ч. топла напитка, подсладена с мед и лимонов сок 2-3 пъти дневно. Това е популярна рецепта от 50-60 години от миналия век.
Рецепта 11
Смесват се 15 г листа от градински чай, 15 г от коприва, 15 г цвят от лайка, 10 г стръкове от изсипливче, 10 г стръкове от калуна, 10 г стръкове от жълтуга, 10 г стръкове от звъника, 10 г коренище от акорус и 10 г цвят от лавандула.
2 с. л. от сместа се заливат с 1/2 л вряща вода. Чаят се изпива на два пъти за един ден. Прилага се при хронични ставни заболявания. Действа и диуретично.
Рецепта 12
Смесват се 30 г стръкове от коприва, 25 г цвят от лайка, 20 г листа от глухарче, 20 г листа от бреза 20 г стръкове от хвощ, 15 г цвят от бъз, 15 г кори от върба, 15 г бобови шушулки, 10 г плод от хвойна, 10 г кори от върба и 5 г цвят от лавандула.
1 с. л. от сместа и се залива с 1/2 л вряща вода, вари се 1-2 минути, прецежда се и подслажда на вкус с мед и лимонов сок.
Метеорологичните условия в повечето райони от страната са относително неблагоприятни за здравето на страдащите от хроничен или често повтарящ се бронхит. Положението при хората, склонни към възпаления...
Ако в края на тези седмица се чувствате уморени, сънливи и с понижен жизнен тонус, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на луната, преминаваща през фаза ...
Мъжът ми е болен от рак. Свекърва ми непрекъснато му слага в храната чесън, като казва, че той възпрепятства разрастването на тумора. Така ли е? Р. К. от М. Многобройни изследвания доказват, ...
Есенното обостряне на язвената болест доведе до зачестяване на оплакванията от киселини, болки и чувство за тежест и дискомфорт в горната част на корема и в областта на дясното подребрие при много от ...