БОЛЕСТИ НА ЖЛЪЧКАТА
ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР И НА ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА
Рецепта 1
• Стръкове от глухарче 80 г
• Стръкове от змийско мляко 60 г
• Стръкове от камшик 60 г
• Корени от гръмотрън 60 г
• Стръкове от червен кантарион 60 г
• Стръкове от жълт кантарион 50 г
• Стръкове от хвощ 50 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вряща вода и се варят 5 мин. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл четири пъти на ден преди ядене.
Рецепта 2
Пие се запарка от ментови листа или планински очеболец. 1 с. л. суха билка, залята с чаена чаша вряща вода, кисне до охлаждане и след прецеждане се пие по 1-2 чаши дневно.
Рецепта 3
Смесват се 60 г върбинка, 30 г стрък пелин, 40 г корен радика, 60 г стрък камшик, 40 г полски хвощ, 40 г корен цикория, 30 г стрък змийско мляко.
2 с. л. от сместа се варят 5-6 минути в ½ л вода. Пие се по 100 мл 4 пъти преди ядене, подсладено с мед.
Рецепта 4
Смесват се 20 г ментови листа, 20 г валерианов корен, 20 г див пелин, 30 г цвят невен и 10 г цвят хмел. Прави се запарка от 3 ч. л. наситнени сухи билки в чаена чаша вряща вода. Пие се сутрин и вечер след изстиване и прецеждане.
ФУНКЦИОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ НА ДЕЙНОСТТА
НА ЖЛЪЧНИТЕ КАНАЛИ
Рецепта 1
• Кори от кисел трън 40 г
• Цветове от жълт смил 40 г
• Стръкове от змийско мляко 30 г
• Стръкове от пчелник 30 г
• Стръкове от пелин 25 г
• Листа от бреза 25 г
• Плодове от хвойна 25 г
• Царевична коса 25 г
• Стръкове от синя тинтява 25 г
• Стръкове от червен кантарион 25 г
• Корени от жълта тинтява 25 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вряща вода и се варят 10 мин. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл четири пъти на ден преди ядене.
Автор: recepty.bg