Билки срещу Паркинсон
Паркинсонова болест, Паркинсон, Паркинсонов синдром и Паркинсонизъм, са названия на една и съща клинична картина. За всичките е характерен така нареченият Паркинсонов синдром, изразяващ се в хипокинезия или акинезия (намалени движения или липса на активни движения), повишен мускулен тонус (ригидност), статичен тремор на ръцете или главата в покой, липса на махаловидни движения при ходене и масковидна мимика, т.е. изразът на лицето не се променя при радост, страх, плач и болка. Посочените прояви са доста типични и са резултат на дистрофични увреждания на подкоровите мозъчни възли на главния мозък. Тези процеси се срещат обикновено в хроничния стадий на Паркинсоновата болест, при атеросклероза на мозъчните съдове, луес, хронични интоксикации, травми и др. Името Паркинсон е на английски лекар, за първи път описал този синдром.
Още нещо за болестта
Паркинсоновата болест е хронично заболяване на главния мозък с неясна етиология. Развива се постепенно и прогресивно. Прогнозата не е добра. Трудоспособността е ограничена. Паркинсоновият синдром обикновено се развива около 10-20 г. след като е прекарано някое от горепосочените заболявания, или някакво банално простудно възпаление на дихателните пътища.
Какво е лечението на Паркинсонизма?
Болните от Паркинсон обикновено са възрастни хора. На тях трябва да им се осигури пълно физическо и психическо спокойствие, без нервни напрежения и стресове, внимателно отношение и при възможност леки упражнения и масажи. Антипаркинсоновите лекарства също много помагат: акинетон, биперидин, норакин, триперидин, бенсеразин, синемет, елдопа и др. Лекарствата се изписват само от лекар и се контролират от него, понеже лечението е индивидуално и с различен ефект.
Съчетанието на модерната медицина с елдопа, синемет, биперидин и др. с народната медицина, може да даде добър резултат.
Народните лечители препоръчват следните рецепти:
• Прави се смес от 1 кг чист пчелен мен, 300 г ядки от орехи, смлени на каша и 50 г семе от копър, също смляно на каша. От тази смес се взима по 1 с. л. 2 часа след ядене. Преди всяко взимане, сместа трябва да се разбърква, защото се утаява на дъното.
• Десет минути след взимането на горепосочената смес да се изпива по 1 чашка от 75 мл отвара, приготвена така: Смесват се босилек, водна детелина, жълта комунига (листа и цвят), лавандула, леонурус, маточина, мента, пиперита, страшниче, цикория (листа и стъбла) и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка. Към 2 пълни с. л. от тази смес се добавя 1 изравнена чаена лъжичка маково семе. Запарва се с 500 мл вряща вода. Вари се 10 минути, захлупена и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимон, на вкус.
Автор: д-р Кирил Танчев, дм