Това е сравнително нова култура за нашата страна. Отглежда се много ограничено като единични растения в любителските градини.
В плодовете на аронията има до 18% сухо вещество. Освен захари, киселини, минерални соли и др., те съдържат голямо количество витамини, дъбилни вещества, пектин и са едни от най-богатите на витамин Р плодове. Те предпазват и лекуват атеросклероза, кръвно налягане и някои нервни заболявания. Използват се за приготвяне на лечебни препарати, а също и за преработка в комбинация с други плодове, като придават на продуктите рубиненочервен цвят.
Аронията представлява храст с височина до 3 метра. Корените й са разположени на дълбочина до 30 сантиметра. Цветовете са бели, лъскави, с голяма чашка на върха. Плодовете зреят към средата на август. В едно съцветие плодовете не узряват едновременно, но и не опадат. Плододаването е редовно обилно, като от един храст могат да се получат от 8 до 15 кг плодове. Растението се отглежда на едно място до 10-15 години.
Аронията е влаголюбива, студоустойчива и светлолюбива култура. Към почвените условия не е много взискателна. Размножава се както със семена, така и чрез коренови издънки. Развива се най-добре в по-влажни и хладни райони. Засажда се на разстояния 2 м в реда и 3-3,5 м между редовете.
Обработката, торенето и напояването са както при касиса.
Резитбата е по-умерена, за да не се образуват много коренови издънки. Ежегодно се оставят по 4-5 нови издънки, а останалите се премахват. Премахват се и старите стъбла, като на един храст се поддържат по 25-30 стъбла с различна възраст. Резитбата трябва да се извършва ниско до почвата.
Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че...
Нолината е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височ...
Този овощен вид е сравнително по-нов, но е познат още на старите гърци и римляни. В България бодливото грозде е пренесено от Западна Европа и днес има около 10 сорта. Плодовете са полезни при стомашно...
Зеленчуците са група култури, които се отличават с голямо видово и сортово разнообразие, имат различен по продължителност вегетационен период (от 50 до 150 дни), отглеждат се при 2 или 3 производства ...