07.06.2023 година
1564339898.swf
Л
иани
  3264  |   0  
Бръшлян
Hedera
Повечето градинари смятат бръшляна или за полезно растение, или за плевел. Ако изберете подходящия сорт и подкастряте правилно, ще получите пъстро пълзящо
растение. Голямото предимство на бръшляна е, че расте навсякъде и е вечнозелен - нещо, с което малко пълзящи растения могат да се похвалят. Нито тухлените постройки, нито дърветата ще пострадат, но трябва редовно да подкастряте, така че тежестта на растението да не счупи подпорката. Не забравяйте да го използвате и като почвопокривно - пъстролистните разновидности ще разнообразят мястото между листопадните храсти през зимата. Често формата на листата на пълзящите и на цъфтящите разновидности е различна. Цветовете са незабележителни.
Сортове: За почвопокривно изберете бръшляна с най-големи листа - Н. colchica. Сортът Dentata Variegata е с листа с жълти краища. Н. canariensis Variegata е подобно растение с големи листа с жълти петна, но стъблата са червени и не е напълно издръжливо в студени области. Жизненият Н. hibernica достига размери 3,6 х 3,6 м, а лъскавите тъмнозелени листа успешно и бързо прикриват грозни предмети. Обикновеният бръшлян Н. helix има много пъстри сортове. С изцяло зелени листа е Buttercup, с листа с жълт център - Goldheart, a с бели жилки по тъмнозеления лист- Caenwoodiana.
Място и почва: Всякаква градинска почва. Вирее на сянка, но пъстролистните видове имат нужда от малко слънце.
Подкастряне: Подкастряйте напролет и през лятото. Не му позволявайте да влезе в канализацията!
Размножаване: Чрез отводки или резници.
31.10.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023