01.04.2020 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  2004  |   0  
Нарцис (нарцисус)
Narcissus
Напролет може да ги видите навсякъде - по прозоречните первази, в малки и в големи градини, натурализирани в тревисти морави или в близост до дървета. В средностатистическата градина растат повече нарциси, отколкото което и да е друго растение.
Нарцисът е познат на всички, но малцина знаят колко огромно е разнообразието от форми, размери и багри. Височината е от 7,5 до 60 см. Освен известните бяла и жълта баграта може да е оранжева, розова, бананова и червена. Освен обикновеното разположение на венчелистчетата, може да откриете и венчелистчета с разделена корона, както и кичести сортове. При всички сортове безлистното цветоносно стъбло се извисява над лентовидните листа. Цветовете са с диаметър 2,5-7,5 см и обикновено, но невинаги, са разположени на върха на стъблото. Цъфтежът е от средата на февруари до средата на март. В зависимост от сорта цветовете са ранни, средносезонни или късни. Нарцисът се чувства добре във всякаква градинска почва, въпреки че предпочита плодородна и влажна. Освен тацетните сортове всички други са напълно издръжливи. Това означава, че може да ги оставите да презимуват в земята - за няколко години ще се разпрострат в големи туфи. В градината се използват къде ли не. Джуджетата са подходящи за алпинеуми, саксии, за краищата на лехи и бордюри, в контейнери. По-високите се засаждат в лехи, бордюри, под дървета, в тревисти места и т.н.
Сортове: За улеснение род Нарцис е разделен на 12 групи:
1. Тръбести нарциси
2. Нарциси с големи коронки
3. Нарциси с малки коронки
4. Кичести нарциси
5. Нарциси Triandrus
6. Нарциси Cyclamineus
7. Нарциси Jonquilla
8. Нарциси Tazetta
9. Нарциси Poeticus
10. Диви нарциси
11. Нарциси с разделена коронка
12. Други нарциси
В повечето каталози се следва тази номерация. Избирайте внимателно - търсете луковици с твърда основа, твърда шийка и люспи, които не са разкъсани или плесенясали. Засадете възможно най-скоро след закупуването им - най-добре между август и октомври. Почвата, която покрива луковицата, трябва да е два пъти колкото височината й. Засадете през 10-20 см в зависимост от очакваната височина на цветето. Не използвайте издънки или множествени издънки, ако искате цветове през следващата пролет. Ако почвата е тежка, сложете едър пясък в дупката преди засаждане. Подхранвайте преди засаждане или през февруари - няма смисъл да го правите по време на цъфтеж или след прецъфтяване. Отстранявайте мъртвите цветове, оставете листата да подхранят луковиците, не режете тревата над тях поне за месец след прецъфтяване. Туфите не трябва да се безпокоят, освен ако не е наложително. Може да се вадят на всеки четири или пет години през юли или август, да се разделят и след това незабавно да се пресаждат.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства. Вирее на слънце или лека сянка.
Размножаване: През лятото извадете претрупаните туфи - разделете, отделете издънките и пресадете веднага.
24.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020