01.04.2020 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  8766  |   0  
Матиола
Matthiola
В миналото това е било едно от най-използваните в цветните лехи и селските градини растения, но сега се купува главно във вид на букети, а не като семена за отглеждане на растения за лехи. Жалко, защото е привлекателно градинско растение - меки сивозелени листа, гъсто покрити с цвят цветоносни класове и изключителен аромат. Едногодишните видове цъфтят кратко, а двугодишните може да имат нужда от предпазване през зимата у нас. За да отглеждате изцяло кичести растения от семена, трябва да имате умения и висококачествени семена.
Сортове: Има четири основни групи. Първата се нарича Ten Week Stock и произхожда от вида М. инкана. Растенията се отглеждат като полуиздръжливи едногодишни, засяват се през февруари или март при 8-10°С; разсаждат се в края на май, за да цъфтят през юни - август. Dwarf Ten Weeks Mixed (30 см) е с кичести цветове. Cinderella цъфти по-дълго и е по-компактен сорт. Beauty of Nice е по-висок (45-60 см), но цъфти по-късно. Подобните на колони матиоли (60-90 см) са най-величествени. Потърсете Giant Imperial или поредиците Giant Excelsior и Record. Втората група се нарича Brompton Stock, продава се като Brompton Mixed. Двугодишни растения, които се засяват на открито през май - юли и след това се преместват в малки саксии, преди да презимуват в сандъче на открито. Разсадете през февруари - март за цъфтеж през април - май. Храстовидните разклоняващи се растения са високи 45 см - има много известни поредици. Третата група е малка - East Lothian Stock - джуджета (30 см), които се отглеждат като полуиздръжливи едногодишни или като двугодишни. Четвъртата група Night-scented Stock (М. бикорнис) е доста различна - издръжливи едногодишни, които се засяват напролет на определеното за цъфтеж място. Високите 30 см растения са с незначителни цветове, които през деня се затварят, но през нощта ароматът им е великолепен.
Място и почва: Алкална почва с добри дренажни свойства. Вирее на слънце или лека сянка.
Размножаване: Приложете метода за размножаване на издръжливи едногодишни, полуиздръжливи едногодишни или издръжливи двугодишни растения в зависимост от избрания сорт. Някои кичести сортове се предлагат като избрани семена. След покълване трябва да ги държите при температура 7-10°С. От разсада с тъмни листа ще се образуват само обикновени растения. Изберете разсад с жълтеникавозелени листа, от който ще се образуват кичести растения.
10.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020