23.01.2022 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  3002  |   0  
Капсикум
Capsicum
К. анум има много сортове, но в магазините рядко се знаят. Някои от тях образуват топчести плодове, но повечето – изправени конусовидни чушки, дълги 2 см (Cristmas Greeting) или 5 см (Fiesta). Чушките променят баграта си от зелена в жълта и накрая в червена. Едни сортове имат пурпурни плодове (Variegated Flash), а на други плодовете се обагрят през лятото. Сортовете са получени от пиперки “чили” и “кайен”, така че не се опитвайте да ги ядете, защото са силно лютиви.
Растенията се отглеждат заради декоративните плодове, а не заради листата или цветовете. Листата са обикновени, а белите цветове, които се образуват през лятото или есента – малки. След цветовете се появяват плодовете – в началото зелени, а после стават постепенно жълти, оранжеви или червени. В зависимост от сорта те са овални или заострени и ако се грижите правилно, траят 2-3 месеца. Едно от популярните наименования на растението е “коледен пипер”, тъй като се купува по Коледа за украса.
Няколко съвета: Пряката слънчева светлина му се отразява добре, почвата не трябва да изсъхва, а от горещия сух въздух плодовете ще опадат.

Тайни на успеха

Температура: Хладно или средно топло – минимална 13ºС през зимата.
Светлина: Ярко осветено място с пряко утринно или следобедно слънце.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна; от време на време използвайте метода чрез потапяне на растението.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте листата.
Пресаждане: Растението трябва да се изхвърли.
Размножаване: Трудно – рано напролет засейте семена.
01.11.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022