Градина » Тибухина

 Тибухина
Tibouchina

Изключително красиво стайно растение с големи, изящни виолетови цветове. Тъй като изисква много и специални грижи, все още е предпочитана и известна само сред определен кръг любители цветари. Цветовете на тибухината са разположени по края на клончетата, широки са до 12см и са с ярък синьовиолетов цвят. Изобилието от цветове и продължителният период на цъфтене, на които може да се наслаждават само притежателите на зимни градини, компенсират краткия живот на единичните цветове. Атрактивни са и кадифените листа. Те са дълги около 15см, продълговати и овални, наситенозелени, с надлъжни жилки и фин мъх по горната страна. През есента по-старите листа се оцветяват красиво в червено. Тибухината расте изправена нагоре и се разклонява малко. Ако не се подрязва, долните листа опадват. В родината си достига височина 2-6м, а в голям съд около два метра.
Произход: Тропическа Америка.
Цъфтеж: От септември до юли с големи красиви виолетови цветове. Нейните листа са мъхести, плътно зелени и леко набръчкани.
Място: Защитено от пряка слънчева светлина, но същевременно топло. Не понася силно слънце и се нуждае от защита.
Поливане, торене: В периода на израстване се поддържа умерена влага и до август се наторява през 14 дни. Не се допуска задържане на вода.
Други грижи: Жизнено се нуждае от постоянно свеж въздух. Не понася течение. Младите растения се прищипват често, за да се развият бухлато.
Презимуване: На светло и прохладно (5-10°С). Полива се малко. През зимата издънките се изрязват до тънките тазгодишни клонки. При необходимост се пресажда през май.
Вредители, болести: Рядко. При задържане на вода опасност от коренови гъбички.
Размножаване: Чрез резници , които се вкореняват при висока влажност или чрез разсаждане през март-април. Характерно е, че семената не се покриват, тъй като покълват на светло.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Как да приготвим шербет за растенията?

Много читатели се обръщат към редакцията с въпроса как се приготвя шербет и какви са неговите съставки. Тук ще намерите отговор на този важен за производството въпрос. Всяко земеделско домакинство ...

Когато ресите се превръщат в мустачета

Виждали сте тази проява на природата на лозата по вашата асма. Ако сте обърнали внимание, това се случва най-често със сортовете Болгар и Италия, но в хладна и дъждовна пролет страдат и другите сортов...

Защо се прави прищипване на лозите

Прищипването е мероприятие, с което се цели да се намали изресяването и да се регулира растежът на отделните леторасти. С отнемането на върха се прекратява за известно време растежа на летораста и се ...

Ароматният бъз – предшественик на знойното лято

Нацъфтелият ароматен и полезен за здравето бъз сега ни радва и с предупреждението, че настъпва знойното лято. Даже и най-мрачните и дъждовни дни не могат да затъмнят блясъка на слънчево жълто-белите ц...

Начало