Градина » Ананас

 Ананас
Ananas

Ананасът е член на прочутото семейство Бромелиеви. Всички познаваме прекрасния му аромат и вкус, а много хора, подведени от големината на плода, мислят, че расте на огромни дървета някъде в тропиците. Това за тропиците е вярно, но иначе ананасите са многогодишни тревисти растения. Петте вида, които включва родът, произхождат от Централна и Южна Америка. Ние познаваме качулестия ананас (A. comosus), който отдавна присъства на трапезата ни. Твърдите му сиво-зелени листа са лентовидни, по краищата са покрити с остри бодли. Те са събрани в плътна розетка, която достига до 80 см височина. От съцветието, съставено от многобройни, плътно сраснали тръбести цветчета, се формира едрото оранжев-кафяво съплодие. Ако разполагаме с по-голямо отопляемо помещение, можем обаче да си отгледаме ананаса като украсно растение, а когато узрее, да се насладим на вкуса му.
С растението може да се сдобием от цветарския магазин или да си го вкореним сами. За целта трябва да купим зрял ананас с изцяло запазена връхна листна розетка. С остър нож отрязваме розетката с част от съплодието и десетина дни подсушаваме срязаното място на тъмно. След това напудряме отреза с прах от счукани дървени въглища и засаждаме розетката в плитка и широка саксия, добре дренирана.Засажда се съвсем плитко. Почвата се съставя от чимовка и листовка, добре разложен торф и едър пясък (3:2:2:1). След това се полива с топъл светлорозов разтвор от калиев перманганат и саксията се поставя в минипарник – т. е. в полиетиленов плик, който се връзва отгоре. На светло (но не слънчево) място при температура около 20-25 градуса вкореняването става за 1-2 месеца. Това се познава по появата на млади листа.
Ананасът е светлолюбев, затова му се предоставя слънчево място. През зимата той навлиза в период на покой и трябва да се държи при температура около 15 градуса, без да се полива. През пролетта почвата отначало се навлажнява, след това започва редовно поливане с топла (около 30 градуса) вода . Подхранва се 2 пъти месечно с разтворен органичен тор. Скоро ананасът ще цъфне, а плодът ще е готов след около 6 месеца. След като узрее плодът, розетката на ананаса отмира. За да не останем без такова растение, трябва своевременно да вкореним страничните и прикореновите розетки, когато достигнат дължина 15 см.

Тайните на успеха

Светлина: Обича силно слънце.
Вода: През лятото се полива редовно, през зимата поливането спира.
Влажност на въздуха: Висока, пулверизира се.
Подхранване: През лятото 2 пъти месечно.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Сиво гниене тормози петуниите

Красивите петунии, които се кипрят на балкона, изведнъж посърват. По листата, стъблата и цветовете се появяват светлокафяви петна или налеп, който по-късно се покрива със сива плесен. Поразените част...

Не забравяйте да напръскате лозето

След падналите проливни дъждове има сериозна опасност от разпространение на сиво гниене в лозето. Причинител на това заболяване е гъбата Sclerotinia fuckeliana. Тя презимува като склероции и мицел вър...

Кои овошки се нуждаят чуждо опрашване

Опрашването и оплождането при овощните растения е основната предпоставка за редовно плододаване. Видовете и сортовете се делят на две групи – самоопрашващи се и чуждоопрашващи се. При първата група пр...

Прогонете косовете с огледала

Голям проблем за гроздовата реколта са косовете. Те могат така да изкълват плодовете, че нито едно зърно да не остане. Ще ви предложим начин, по който можете да ги изгоните от вашите насаждения. Вз...

Начало