11.08.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2474  |   0  
Не пренебрегвайте живите камъчета
Може да не забележите веднага, че купата с камъчета до прозореца на съседката ви всъщност е странно растение. Неговата прилика с речните камъни му е донесла и популярното название "живи камъни". Литопсът произхожда от южноафриканските пустини. Затова е обяснимо, че растението се чувства най-добре, когато горещините се увеличават. Литопсът се нуждае от силно слънце, затова огрятите места без нито милиметър сянка са най-подходящи за него.
Това растение се размножава доста бързо, въпреки че на пръв поглед изглежда като мъртъв камък. Неговите листа се показват от цепката, която разделя всеки предишен чифт листа. Докато нарастват, живите камъчета се нуждаят от много вода. През времето на покой обаче между месеците декември и април литопсът не трябва да се полива. През зимата най-подходяща температура за това растение е 10 градуса. Живите камъчета трябва да се поставят при условия, максимално близки до естествените, затова е необходимо да се предпазват от въздушна влага и да не се поставят до цветя, които се оросяват често.
Литопсът трябва да се отглежда в почвена смес от едър пясък и богата пръст. Растението е склонно към загниване, особено ако остане вода в цепката между листата. Необходимо в саксията да се направи добър дренаж, също с цел да се избегне загниването.
Съчетайте в плитки съдове "живи" и "мъртви" камъни, получават се неповторими композиции.
29.03.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020