09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1964  |   0  
Паламидата се събужда през февруари
Паламидата спада към биологичната група на кореновоиздънковите плевели, които са изключително упорити. Те се размножават както със семена, така и чрез спящи пъпки, които се образуват по корените им. Главният корен на паламидата достига дълбочина до 7 м. Големият брой странични хоризонтални и вертикални корени образуват гъста мрежа.
Спящите пъпки се залагат по главния и страничните корени. От всяка спяща пъпка може да се образува самостоятелно растение. Пробуждането на спящите пъпки започва февруари - март и продължава през целия вегетационен период. Нарязването на корените предизвиква пробуждане на повече спящи пъпки, при което от един корен се развиват много издънки. В продължение на две седмици те черпят хранителни вещества от кореновите отрязъци и след това образуват нови корени. Затова издънките трябва да се унищожават около 2-3 седмици след поникването им, когато кореновите отрязъци, от които са се развили, са по-слабо запасени с хранителни вещества, издънките не са се вкоренили и не е започнало образуването на нови органи за вегетативно размножаване. В сухо и горещо време кореновите отрязъци изсъхват и голяма част от спящите пъпки загиват.
Растенията, които поникват от семена се развиват сравнително бързо. 1-2 месеца след поникването се образуват корени за размножаване, до 2- 4 месец започва цъфтеж и залагане на спящите пъпки и корените придобиват високи способности за размножаване.
12.12.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023