Китайската роза е сравнително здраво растение. Напада се рядко от болести и се отглежда лесно. За да се развива добре и да дава много цветове тя се нуждае от обилна светлина. Не понася обаче прякото слънчево греене. При по-продължително излагане на силно слънцегреене листата, особено по-младите, побеляват, силно изтъняват и изсъхват. Пъпките не се развиват и опадат.
Китайската роза се нуждае от редовно и правилно поливане. Когато е израсло като храст, растението поема голямо количество вода. При засушаване от няколко дни или при прекомерно поливане листата започват да пожълтяват и да падат. Поливането е нормално, когато при допир пръстта се усеща леко влажна, но не мокра.
Петната, които понякога се появяват по листата, най-често се дължат на влошените условия на отглеждане, което често се случва в края на зимата. Това може да бъде повишаване на температурата в помещението и силно засушаване на въздуха, промени в притока на светлина, проникване и задържане на студен въздух, неправилен воден режим, влошаване състоянието на почвата. Влошените условия на отглеждане затормозяват развитието на растението и могат да доведат до появата на повреди.
Китайската роза може да бъде нападната и от болест, дължаща се на постоянен причинител. Такова заболяване е сивото гниене. Причинява се от гъбата Botrytis cinerea. Нейните спори се намират във въздуха. Болестта се развива при висока влажност и сравнително по-ниска температура. Условия за заразяване се създават, когато цветята се остават през зимата във влажни, недостатъчно проветрявани помещения.
Арониите също имат нужда от торене. Растенията поглъщат хранителни вещества през целият вегетационен период, но потребността им през отделните фази от развитието са много различни. По-големи са изискв...
Мястото за ирисите трябва да се избере по-рано и да се подготви. Най-добре е там да няма вятър, а през втората половина на деня да попада в лека сянка. На градинските ириси се харесват глинести и песъ...
Фасулевият зърнояд е най-опасният стопанско значим неприятел по тази култура. Той е дребно, сиво-кафяво бръмбарче, което достига към 3,6 мм дължина. Твърдите му криле не покриват коремчето му и върху ...
Някои запалени кулинари са виждали картофени манджи, оцветени в синьо. Как се получава този интересен оттенък? Сините картофи могат да се приготвят от сорта Linzer Blaue. Още по-хубаво става синьото п...