Градина » Пазете овошките от слънчев пригор

 Пазете овошките от слънчев пригор

През март трябва да засилите вниманието си към опазване стволовете и основните скелетни клони на дърветата от слънчев пригор, тъй като слънчевите лъчи са вече много силни. Този пригор представлява повреда на кората. Първоначално се появява надлъжна ивица с променен цвят, която постепенно се вдлъбва, после се напуква и се образува раковина, която е в резултат на голямата разлика в нагряването на външната и вътрешната обвивка на ствола. Тази разлика се появява вследствие на резките температурни промени през денонощието. След многократво повтарящо се въздействие се стига до възникване на многобройни раковини, след което кората се отделя и се получава т.нар. отлуп при семковите овощни видове.
За да се предпазят дърветата от неблагопроятното въздействие на слънчевите лъчи през къснозимния сезон, необходимо е да напръскате стволовете с варно мляко (2.5%) още през есента или зимата. Това третиране може да се повтори и рано напролет.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Малина се хваща добре на изорана ливада

В дворните и вилните градини възможностите да изберете най-хубавото място за малината са доста ограничени. Все пак е добре е да огледате мястото и според изискванията на растението да прецените кой къ...

Къде лимонът ви ще се чувства добре през зимата

Можете ли да му осигурите топлината, влагата и светлината, която има в своята родина – субтропика, стаята ще е най-подходящото място. Това обикновено не е никак лесно, особено в градските жилища, чест...

Несъвместимост между подложка и присадник

Овощните дръвчета се получават след присаждане на желания сорт върху подходяща подложка. Най-важното изискване при подбора на подложката е да има същата растежна сила, както и сортът. В противен случа...

Запазете зелето здраво

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години ...

Начало