По всички надземни части -листа, листни дръжки и стъбла на краставиците, дините, пъпешите и тиквите се образуват белезникави петна, покрити с бял прашест налеп, който се разраства и за кратко време обхваща всички зелени части. Листата жълтеят и изсъхват, а завръзите окапват. Това заболяване е брашнеста мана и се дължи на гъбите Erysiphe cichoracearum и Sphaerotheca fuligiena. При благоприятни климатични условия и върху плодовете се наблюдава бял спорообразуващ плесенов налеп. Растенията изглеждат като поръсени с брашно. Заразяването става от конидиоспорите на гъбата, които кълнят при температура от 4 до 30 градуса и влажност на въздуха 95-100%. Проникват в епидермалните клетки чрез смукала (хаусто-рии). Най-силно чувствителни са листата с около 20 дневна възраст. По-младите не се заразяват. Болестта заразява силно смутени в развитието си растения.
За ограничаване развитието на заразата веднага след появата на първите признаци пръскайте с топсин М70ВДГ - 0.05% или топаз 100ЕК - 0.025%. Спазвайте карантинния срок при беритба на плодовете.
През май, някъде по-рано, някъде по-късно, плодовете на ягодите, отглеждания по традиционния начин на открито, започват да зреят. Подготовката за този момент трябва да започне отрано. Първата грижа сл...
Подрязване на мушкатата се прави едва след като презимуват, в началото на пролетта (март), при подготовката на растенията за изнасянето им отново навън. Тогава на старите растения се прави силна резит...
Времето за изваждане праза настъпва към края на октомври и началото на ноември. И тъй като целта е да се съхрани за по-дълго време през зимата, трябва да се изважда внимателно. Изскубването е вредно з...
Градината се освобождава от зеленчуците. Не оставяйте празно мястото. Засадете предкултура. Изберете студоустойчиви растения и можете да ги засеете още през есента. Растенията поникват и се развиват м...