01.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2181  |   0  
Защитете картофите от телените червеи
Телените червеи са най-опасните почвени неприятели. Те са многоядни. Хранят се с корените и подземните части на голям брой културни растения и плевели. Унищожават също засетите семена и младите растения. Най-силно нападат картофите, цвеклото, царевицата, слънчогледа, тютюна, фъстъците, доматите, пипера, салатите и др. По-слабо се нападат бобовите култури, просото и някои кръстоцветни видове.
Бръмбарите и ларвите от различни възрасти зимуват в почвата. През втората половина на март и началото на април излизат и снасят яйцата си в почвата по растенията и в растителните остатъци. Младите ларви остават в почвата през целия си живот. Те са много чувствителни на слънчевите лъчи и силното затопляне и засушаване на почвата. Пълното развитие на телените червеи продължава 4 години.

Използвайте примамки

При провеждането на борбата, извършването на необходимите агротехнически мерки има голямо значение. С обработката на почвата се изваждат яйцата и ларвите, и те се изсушават и загиват. За унищожението им се препоръчва се и използването на примамки. През горещите часове на деня бръмбарите остават скрити в растенията, в буците пръст. Разхвърлянето върху почвата на купчинки слама или рехави купчинки от прясно набрани плевели, им дава възможност да се скрият в тях и по-късно да бъдат събрани и унищожени. При картофите за привличане на бръмбарите могат да се използват нарязани парченца от клубени, които се заравят плитко в почвата. След 2 дни се изваждат и се унищожават заедно със снесените по тях яйца.
29.05.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021