Болестта може да се прояви през целия вегетационен сезон, но най-често напада растенията около периода на технологична им зрялост.
Причинител на антракнозата по салатата е гъбата Marssonina pannattoniana (Berlese) Magnus.
Върху стъблата и жилките на най-старите листа се образуват многобройни елипсовидни, вдлъбнати, бледожълти до бледокафяви петна с по-тъмен венец. Често в мястото на напетняванията нерватурата се пречупва. Образуваните върху листата петна са по-закръглени, централната им част често се напуква и се отделя от останалата здрава тъкан. При влажни условия по краищата на петната се образува розова водниста маса. Силно напетнените листа пригарят и изсъхват. През повредените тъкани навлизат вторични микроорганизми, най-често причинители на мокро гниене, които ликвидират изцяло нападнатите растения.
Защита
От първостепенно значение е спазването на 3-4-годишно сеитбообращение. Да се събират семена само от здрави посеви. Преди сеитба семената да се обеззаразят с каптан 50 ВП. Да се подържа добър въздушен и воден режим, като в никакъв случаи не се допуска задържане на капчици вода върху растенията. При поява на първите признаци на болестта могат да се извършат химични третирания с фунгицидите дитан М 45-0,2%, манкоцеб 80 ВП-0,2%, топсин М 70 ВП-0,1% и други.
Патладжанът се отнася към групата на топлолюбивите зеленчукови култури. По своите изисквания към условията на отглеждане – топлина, светлина, влага, почва, предшественици и др., той не се отличава същ...
Миналата година листни въшки нападнаха розите ми. Какво бих могла да направя, за да ги избавя от тази напаст, ако се появи и тази година? Моника Димитрова Изразът ви напаст е съвсем сполучлив....
За късните домати подходящи са местата в градината, освободени от граха, ранното зеле, ранните моркови и други зеленчуци, все така ранни. Успехът зависи много и от избора на сорта. Използват се сортов...
Видимите външни белези на почвата отразяват някои физични, химични и биологични свойства. Различните слоеве, наречени хоризонти, са формирани от вътрешни процеси, които ни дават ценна информация. Осно...