Градина » Горчиво гниене напада плодовете

 Горчиво гниене напада плодовете

Нападенията от трихотецийно гниене се явяват предимно по плодовете на ябълката. Най-често то е по плодовете в хранилището и много по-малко в овощната градина.
В много случаи плодът външно е здрав, но при разрез се вижда, че частта около семенната кутийка е кафяво загнила. По празнините на кутийката и около нея се развива бял памуковиден мицел, а в него разпръснати розови купчинки. Най-яркият отличителен белег на това гниене е горчивият вкус, който има не само загнилата, но и граничещата с нея здрава част. В други случаи това заболяване може да се прояви и външно, като вторично заболяване около петното на струпясването. Тъканта загнива кафяво и се появява повърхностен налеп, примесен с розови купчинки.
Причинителят на горчивото гниене Trichotecium Roseum Link е широко разпространен. Най-лесно заболяват плодовете на ония сортове, които имат отворена чашка до семенната кутийка или повърхностни повреди от друг вредител. Болестта се благоприятства от достатъчно влага. Температурата пък трябва да е над 5 градуса. Причинителят на горчивото гниене напада ябълката, крушата, дюлята, сливата, прасковата, мушмулата и други.
Средства за пряка борба с причинителя на трихотецийното гниене не са установени. Най-доброто, което може да се приложи, е плодовете да не се съхраняват с повреди по кожицата. Те трябва внимателно да се охладят в плодохранилището, за да се избегне “изпотяването”. Температурата пък трябва да е под 5 градуса.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вече можете да сеете пъпешите

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-вис...

Спасете лимона от щитоносните въшки

Щитоносните въшки са едни от най-честите неприятели по лимона. Те са различни видове, но повредите от тях са все едни и същи. Смучат сок и с това ощетяват растението, което в крайна сметка може и да з...

Дойде време за тиквичките

Готварската тиквичка у нас се отглежда за ранно и средноранно полско производство. За ранните зеленчуци трябва да произведете разсад. За получаване на добра реколта е важно правилно да се подбере мяст...

Червеи съсипват дюлите

Яълковият плодов червей - Carpocapsa pomonella и източния плодов червей - Laypeyresia molesta, два близки вида, разпространени повсеместно в страната, причиняват червивостта по дюлите. Техните гъсениц...

Начало