04.07.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1052  |   0  
Горчиво гниене напада плодовете
Нападенията от трихотецийно гниене се явяват предимно по плодовете на ябълката. Най-често то е по плодовете в хранилището и много по-малко в овощната градина.
В много случаи плодът външно е здрав, но при разрез се вижда, че частта около семенната кутийка е кафяво загнила. По празнините на кутийката и около нея се развива бял памуковиден мицел, а в него разпръснати розови купчинки. Най-яркият отличителен белег на това гниене е горчивият вкус, който има не само загнилата, но и граничещата с нея здрава част. В други случаи това заболяване може да се прояви и външно, като вторично заболяване около петното на струпясването. Тъканта загнива кафяво и се появява повърхностен налеп, примесен с розови купчинки.
Причинителят на горчивото гниене Trichotecium Roseum Link е широко разпространен. Най-лесно заболяват плодовете на ония сортове, които имат отворена чашка до семенната кутийка или повърхностни повреди от друг вредител. Болестта се благоприятства от достатъчно влага. Температурата пък трябва да е над 5 градуса. Причинителят на горчивото гниене напада ябълката, крушата, дюлята, сливата, прасковата, мушмулата и други.
Средства за пряка борба с причинителя на трихотецийното гниене не са установени. Най-доброто, което може да се приложи, е плодовете да не се съхраняват с повреди по кожицата. Те трябва внимателно да се охладят в плодохранилището, за да се избегне “изпотяването”. Температурата пък трябва да е под 5 градуса.
11.09.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020