06.04.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  3384  |   0  
Унищожете плевелите с подръчни средства
Всяка година дворните градини се пълнят с множество зелени натрапници, които крадат от храната, водата и светлината от културните плевели. В агроаптеките се продават ефикасни препарати за борба с плевелите, но повечето от тях са силно отровни. Можем обаче да се избавим от нежеланите досадници и чрез съвсем обикновенни средства, които се използват във всяко домакинство и които са абсолютно безвредни за хората. Важно е само да не забравяме, че тези средства могат да унищожат както плевелите, така и културните растения, затова трябва да ги прилагаме внимателно и с мярка.

Вряща вода

Този домашен хербицид е най-простият, който може да се приготви, и освен това той е и най-безопасният за хората и за околната среда. Просто вземете голям съд и кипнете вода на печката. След това я изсипете върху листата и стъблата на плевелите, които искате да унищожите. Използването на вряща вода е ефективен метод за унищожаване на плевели по тротоарите или в пукнатините по алеите, но може да се прилага и върху по-голяма площ. След врящата вода не остават токсични остатъци и третирането няма дългосрочни ефекти.

Огън

Огънят унищожава растенията. Горелката е чудесен градински инструмент, който позволява човек да третира почвата в ограничени участъци, без да подпалва цялата градина. Важно е да се избягва запалването на сухи сламки и треви, които биха могли да разпространят огъня.

Готварска сол

Готварската сол е изключително ефективен хербицид, който има историческата слава известност на средство, с което се третират земите на завладените народи. Тъй като солта може да има пагубен ефект при попадане в почвата, важно е тя да се прилага само директно върху листата на плевелите, като се внимава да не проникне в почвата – особено в градината с културни растения. Препоръчителният разтвор е 1 част сол на 8 части топла вода, но може да се направи и по-силен – 1 към 3.

Оцет

Оцетът „изгаря“ листата на растенията, но и с него трябва да се внимава да не попадне в почвата, а по-скоро да покрие само надземната чат на плевелите. Белият оцет, продаван в магазините за хранителни стоки, представлява около 5% оцетна киселина, която обикновено е достатъчно силна, за да унищожи повечето плевели, но ако си намерите 20% оцет, това ще е още по-радикално решение. В този случай трябва да внимавате и да пазите кожата и очите – и да избягвате вдишването на парите.

Сол и оцет

Друг често срещан домашно приготвен хербицид е разтвор на готварска сол или каменна сол с бял оцет. С този разтвор се пръскат листата на плевелните растения.

Боракс

Бораксът (борова киселина) също може да е домашно приготвен хербицид. В 2,5 л вода се сипват 10 г прах от боракс и се разбърква добре. С помощта на пръскачка сместа се разпръсква върху листата на плевелите, като се внимава да не попадне върху културните растения или върху почвата.
26.06.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020