09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  7910  |   0  
Защо лимоните хвърлят плодовете си
Причините за окапването на цветовете и завръзите на лимона и на другите цитрусови са много. Цитрусовите, за разлика от болшинството растения, могат да плододават обилно и без оплождане. Даже, най-високо ценените сортове лимон, мандарина, портокал и грейпфрут са именно безсеменните. Следователно, не липсата на опрашване е причина за окапването. Желателно е да се оронват плодните пъпки, които се появяват през зимата, а ако вече са формирани завръзи, трябва да се позабави изнасянето напролет на открито. Рязката температурна промяна и особено сухите студени пролетни ветрове оронват масово завръзите.

Почвата се “реже” няколко години

Голямо значение има състоянието на почвата. Докато дръвчето е малко, то се презасажда всяка пролет (през май), но всеки нов съд трябва да е с не повече от 4-5 см по-голям диаметър. Ако съдът е пределно голям презасаждането се прави като цялото дръвче се изважда от съда и част от почвата се отрязва от горе до долу заедно с корените в нея. Не се прерязват само корени с дебелина над 5 мм. Отрезът наподобява резен от диня с дебелина около 15-20 см. След това дръвчето се връща обратно в съда и празнината се запълва с рохкава торна почва. Тази операция се повтаря всяка пролет, но всеки следващ “резен” се прави на ново место – докато цялата почва се поднови. Целият цикъл се повтаря след 4-5 години.
Освен това се прави основно торене, 1-2 пъти месечно през летния период се внася “шербет” от размит оборски тор.

Зимуването изисква особено внимание

Твърде важни са условията на зимуването. Помещението трябва да е светло и хладно – 2 до 12°С. Най-студеният въздух се стича на пода, затова много полезно е съдът да се постави на стол или друга подставка, висока 50-60 см и да е встрани от прозореца.
Обикновеният и едроплодният (Citrus pondelosa) лимон не понасят директно слънце на открито – не само цветовете и завръзите могат да окапят, но и листата да подгорят. През летните горещини, при температура над 30-32°С се забавя или спира и фотосинтезата. Оптимални са условията под дървета с рехава сянка, под асми от лоза, киви и други увивни растения. Не и на течение!

Напояването трябва да е прецизно

Една от най-големите причини за окапване на цветовете и завръзите е безразборното напояване. Цитрусовите нямат коренови власинки –приемат суровите хранителни вещества чрез симбиотична микоризна гъба, която се развива по кората на корените. Преовлажняване на почвата убива микоризата и същевременно, лишава корените от кислород. Особено през зимата. Почвата трябва да бъде влажна, а не мокра. Водата трябва да е с температурата на почвата в съда. Не е полезна твърдата вода. По-добре е такава вода да се обработва с капки киселина или да престоява продължително време в открит съд, за да се изпари хлорът.
Не бива да си служите свободно с овощарската ножица. При цитрусовите всяко силно съкращаване на леторасти и клонки води до нов силен растеж, но на безплодни леторасти. По-добър ефект има превиването на даден силен летораст като дъга надолу. Това води до развитие на нови, но вече плодни, клончета в неговата основа. Тогава трябва да решавате дали да отрежете излишната част от извитата клонка.
26.01.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023