01.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  3131  |   0  
Растенията различно понасят студа
В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно големия студ. Някои загиват изцяло, на други - само определени части. Измръзването се дължи на образувалите се ледени кристали в междуклетъчното пространство и в клетките. Механичните повреди и обезводняването на протоплаз-мата са причини за загиването на клетките. Доматите, пиперът, памукът, царевицата не издържат на студ, те загиват и без да се образува лед в тъканите им, поразяват ги дори продължителни ниски положителни температури. Зимуващите растения издържат на много по-ниски температури и на значителни количества лед в междуклетъчните пространства, без да се повредят. Това се постига, когато успешно са преминали процесите на закаляване.
Ясните слънчеви дни са благоприятни за закаляване на растенията срещу ниски температури. Тогава интензивността на фотосинтезата е сравнително голяма, дишането е слабо и в растенията се натрупват захари. Дървесните видове се закаляват, когато са в период на покой. При тях натрупаната през есента запасна скорбяла се превръща в захари. Главно те повишават концентрацията на клетъчния сок, а с това увеличават и студоустойчивостга на растенията. През това време в растенията се натрупват и други резервни и защитни вещества. Следващата фаза на закаляване започва, когато температурата се понижава от минус 5 до минус 30 градуса. Тогава продължава натрупването на защитни вещества, растежът спира.

Минимални и оптимални температури

Спанакът, лукът, чесънът, хрянът, зимните сортове зеле и някои от къдравото зеле издържат до минус 12 - минус 15 градуса. Оптималната за развитието им температура е 15-18 градуса. Пониците на магданоза издържат до минус 9 градуса, а възрастните растения понасят зимата в градината. Пониците на морковите търпят студ до минус 2 - минус 3 градуса, а възрастните растения - до минус 4 градуса. За да поникнат доматите, са необходими 15- 16 градуса, а оптималната за развитието им температура е 25- 30 градуса. Под 15 градуса цъфтежът спира. Под 10 се преустановява растежът, при минус 1 растенията загиват. Пиперът са чувства добре при 18-25 градуса, младите растения загиват при 0,5 градуса , а възрастните умират, щом температурата падне под минус 2 градуса. Краставиците поникват при 13 градуса, а най-добрата температура за развитието им е 25 - 30 градуса. Под 15 градуса престават да цъфтят, под 7 - 8 градуса спира растежът. При минус 0,5 градуса гиват.
Използвайте устойчиви на измръзване сортове. Закалявайте растенията, за да повишите студоустойчивостта им. Спазвайте оптималните срокове на сеитба, внасяйте фосфорно-калиеви торове през есента. Стремете се да задържате снега, за да се затопля почвата, мулчирайте с растителни остатъци. Със стъбла от царевица и клонки пазете снежната покривка от издухване.
11.12.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021