Градина » Използвайте кокошия тор внимателно

 Използвайте кокошия тор внимателно

Кокошият тор в сравнение с всички други органични торове от животновъдството е най-богат на хранителни вещества - азот и фосфор. Съдържа 1,2-1,3 % азот и 0,3-0,5 % фосфор (Р205). Това е 3 пъти по-високо от азота и 4 пъти по-високо от фосфора, намиращи се в говеждия тор при естествената им степен на овлажнение, която обикновено за кокошия тор е 50-60 % а за говеждия - 70-80 %.
Както всички органични торове, кокошият съдържа ценни вещества, които оказват подчертан физиологичен ефект върху растежа на растенията.Това високо съдържание на двата основни хранителни елемента го прави твърде привлекателен и от биологична, и от икономическа гледна точка.
При използването му обаче трябва да се има предвид, че азотът в него е основно в амониева форма. Това обуславя особеното му поведение в зависимост от почвената реакция - рН. При алкални почви с рН в орницата по-високо от 6,5 силно се активират процесите на образуване на амоняк, който излита в атмосферата и загубите на азот могат да достигнат до 40 и повече процента. В кисели почви с рН, по-ниско от 5,5, се затормозват процесите на превръщане на амониевата форма на азота в нитратна. Това води до едностранчиво амониево хранене на растенията, което им причинява сериозни физиологични смущения. Освен това е токсичен за младите кълнове на семената.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Еленови рога в кошничка

Сигурно сте виждали как от малка висяща кошничка стърчат мощни зелени еленови рога. Това е забележителната папрат платицерум (Platycerium) - най-едрата, най-необикновената и най-красивата от папратите...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Студоустойчиви ли са овошките?

Един от основните климатични фактори, от който зависи нормалното развитие и редовното плододаване на овощните растения е температурата. В своята еволюция те са се приспособили към динамиката на темпер...

Савойското зеле не се страхува от студа

Съществуват доста вариетети на главестото зеле, които са разпространени като зеленчукови култури. Къдравото или савойско зеле е една от тях. То е широко разпространено в страните на Западна и Средна Е...

Начало