Градина » Използвайте кокошия тор внимателно

 Използвайте кокошия тор внимателно

Кокошият тор в сравнение с всички други органични торове от животновъдството е най-богат на хранителни вещества - азот и фосфор. Съдържа 1,2-1,3 % азот и 0,3-0,5 % фосфор (Р205). Това е 3 пъти по-високо от азота и 4 пъти по-високо от фосфора, намиращи се в говеждия тор при естествената им степен на овлажнение, която обикновено за кокошия тор е 50-60 % а за говеждия - 70-80 %.
Както всички органични торове, кокошият съдържа ценни вещества, които оказват подчертан физиологичен ефект върху растежа на растенията.Това високо съдържание на двата основни хранителни елемента го прави твърде привлекателен и от биологична, и от икономическа гледна точка.
При използването му обаче трябва да се има предвид, че азотът в него е основно в амониева форма. Това обуславя особеното му поведение в зависимост от почвената реакция - рН. При алкални почви с рН в орницата по-високо от 6,5 силно се активират процесите на образуване на амоняк, който излита в атмосферата и загубите на азот могат да достигнат до 40 и повече процента. В кисели почви с рН, по-ниско от 5,5, се затормозват процесите на превръщане на амониевата форма на азота в нитратна. Това води до едностранчиво амониево хранене на растенията, което им причинява сериозни физиологични смущения. Освен това е токсичен за младите кълнове на семената.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Пресаждайте кокичетата на всеки 4-5 години

На три места в двора ми растат кокичета, които са образували гъсти туфи. Може ли сега, след прецъфтяването, да ги разсадя и на други места, където също искам да ги имам? Може би въпросът ми е наивен, ...

Мястото на рамондията е в алпинеума

Рамондия (Ramondia), известна още като рамонда се отнася към сем. Gesneriacea. Към този род принадлежат 3 вида, произхождащи от Южна и Югоизточна Европа. За нас от значение е видът, който е ендемит...

В студа корените на ягодите загниват

Кореново гниене по ягодата се среща навсякъде в страната. Болестта обикновено се проявява през втората година след засаждането или по-късно. Растенията изостават в развитието си. Листата им са по-дреб...

Помогнете на цитрусовите да цъфнат

Ремонтантността е една от характерните особености на цитрусовите култури, тъй като на един екземпляр едновременно може да има пъпки, цветове, млади завръзи и презрели плодове. Най-много и най-ценни пл...

Начало