Един от най-опасните неприятели по ябълката е ябълковият плодов червей. Това е малка пеперуда, която снася яйцата си по плодовете. Излюпилите се от тях гъсеничики навлизат навътре, като се хранят с плодовото месо и стигат до семките. Когато изживеят стадия си на червейчета, напускат подовете и пропълзяват по клоните и ствола, за да се скрият в пукнатини, където какавидират. Какавидите се превръщат в пеперуди и така цикълът се повтаря два пъти в годината. Повредите от първото поколение обикновено не се забелязват, защото числеността на неприятеля е относително по-малка, а ябълките още не са готови за ядене. Второто поколение е многочислено, консумацията на плодовете започва и неприятността проличава с всичка сила.
Борбата с химически средства е трудна, защото не е лесно за любителя да установи кога в каква фаза от развитието си е неприятелят. Пръсканията следва да се извършват по сигнал на растителнозащитните служби. Затова пък всеки любител си заслужава да използва механичните средства. Най-ефикасното сред тях е поставянето на ловни пояси около дебелите клoни и ствола на дръвчетата. За целта може да ви послужи ивица от велпапе, смачкани стари вестници или друг вид хартия, а също слама и сено. Моментът на поставянето на тези ловни пояси е втората половина на юни. Гъсеничките от първото поколение, пропълзявайки по ствола, стигат до пояса и в гънките му какавидират. На всеки две седмици ги сменяйте с нови, а старите изгаряйте.
От началото на октомври до средата на ноември е най-доброто време за засаждане ментата (Mentha piperita). Най-добри условия за предзимно отглеждане има в Южна България. Тази култура трябва да намери м...
Поповото прасе (Gryllotalpa gryllotalpa) е повсеместно разпространен неприятел в страната. Нанася особено големи повреди в лехите, тютюна, парниците и зеленчуците. Зимува като възрастно насекомо и лар...
Много зеленчукови култури се отглеждат чрез разсад. Семената им се засяват не на постоянно място, където се формират растенията, а в култивационни съоръжения или в открити лехи. Така на малка площ се ...
Овощните дървета се отглеждат на едно и също място в продължение на 20 и повече години. Основната маса от корените се разполага на дълбочина 20-60 см, което затруднява снабдяването с хранителни вещест...