01.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  5728  |   0  
Защо вишни и череши изсъхват внезапно?
Наши читатели се оплакаха, че в градините им по необясними причини изсъхват вишните и черешите. Понякога това се случва внезапно, наглед без никакви причини.

По описаните симптоми смятаме, че става дума за бактериален рак. Ето и симптомите на заболяването. Около мястото на повредата се забелязва хлътване или подуване на тъканите на ствола, скелетните клони и разклоненията. Кората е с по-тъмен цвят, лъскава и мазна, разкъсана и раните са покрити със смола. При някои дървета има обилно смолотечение. Ако се обели кората, под нея се вижда, че дървесината е тъмнокафява. През пролетта пъпките не се развиват. Остават сухи и покрити със смола. Повредените листа се дребни, светлозелени, с малки тъмнокафяви петна със светъл ореол. Плодовете са дребни и хлътнали.
Бактерията зимува в раковините. Заразява по време на листопада и напролет при разпукване на пъпките влиза през рани. Валежите помагат за масовото й развитие.
За да се ограничи бактериалният рак по вишната и черешата, трябва изсъхналите клони с част от здрава тъкан да се изрежат. Веднага след резитбата се прави пръскане с 1% бордолезов разтвор.
28.05.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021